Forside » Job & karriere » Karriereplanlægning 

Karriereplanlægning

Karriereplanlægning handler grundlæggende om at stille sig selv følgende spørgsmål:

1. Hvad kan jeg?

2. Hvad kan jeg tilbyde en potentiel arbejdsgiver?

3. Hvilke faglige såvel som personlige kompetencer har jeg?

4. Hvordan kan jeg bedst udnytte disse kompetencer fremadrettet?

Karriereplanlægning handler om afklaring omkring dine kompetencer, din motivation, dine ønsker og behov. Uanset hvor du befinder dig i dit karriereforløb, starter al karriereplanlægning med en personlig afklaringsfase.


Kompetenceafklaring

En måde at afklare dine kompetencer på er ganske enkelt at lave en brainstorm, hvor du grupperer dine kompetencer og på den måde får du skabt overblik og sammenhæng. Når du skal finde ud af, hvilke kompetencer du har, er det vigtigt, at du husker at komme hele vejen rundt og ikke kun tænker på din uddannelse og dine eventuelle erhvervserfaringer. Vi udvikler værdifulde kompetencer i stort set alle aspekter af vores arbejds- og privatliv. Derfor er kunsten at afdække alle disse kompetencer og få sat de ord på, som arbejdsgiverne forstår og efterspørger.


Kom godt i gang

Kom godt i gang med at lave en profil over dine kompetencer ved at bruge Akademikernes indspark til kompetenceafklaring, som du finder HER.


Karriere kan være mange ting

Når du får mere klarhed over dine faglige såvel som personlige kompetencer, bliver det lettere at sætte ord på dine jobmål, ønsker og muligheder.

Husk at karriere kan være andet end at stræbe opad. Et arbejdsliv behøver ikke udelukkende at være kendetegnet ved lodrette og vandrette bevægelser. Din karriere kan gå op/ned men også 'sidelæns'. Om det er den ene eller anden retning, der er succesfuld for dig, afhænger af dine kompetencer og dine grundlæggende værdier.

Karriereplanlægning handler altså om, at du afklarer hvilke aspekter der er vigtige for dig at få opfyldt i forhold til dine værdier. Er det jobbets indhold, arbejdsklimaet, din position, arbejdsstedets placering. Hvad er det, der er afgørende for, om du virkelig er interesseret?

Hvis du vil have succes med at arbejde med din karriereplanlægning, er det derfor afgørende, at du er:

· Afklaret om dine personlige og faglige kompetencer

· Afklaret om dine værdier i arbejdslivet

· Realistisk og sætter dig mål, der er inden for rækkevidde