Forside » Nyheder » Nyheder 

100 kraftvarmevĂŚrker klar til at sikre elkunderne

Dansk Kraftvarme Kapacitet tilbyder et finansielt produkt baseret pü fysisk kapacitet, siger Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

 

Dansk Fjernvarme og Foreningen Danske KraftvarmevĂŚrker stifter et nyt selskab, som skal tilbyde 400 MW elkapacitet til elhandlerne, sĂĽ de kan tilbyde elkunder afregning til spotpris med loft over elprisen.

 

Dansk Fjernvarme og Foreningen Danske KraftvarmevĂŚrker har stiftet et nyt fĂŚlles selskab - Dansk Kraftvarme Kapacitet a.m.b.a. - for at kunne tilbyde et nyt produkt i det ellers velfungerende danske elmarked. Det nye selskab har de to brancheforeninger samt tĂŚt ved 100 kraftvarmevĂŚrker bag sig.

 

Med det nye selskab vil elhandlerne nu kunne tilbyde elkunderne at købe el direkte fra el-spotmarkedet, men med loft pü 40 øre/kWh for elprisen, samt andre produkter som fastpris, peak-kontrakter m.v. uden risiko for at blive ramt af høje elpriser.

 

Dansk Kraftvarme Kapacitet vil pü vegne af kraftvarmevÌrkerne sÌlge en finansiel aftale baseret pü fysisk kapacitet. VÌrkerne vil derefter modtage et ürligt rüdighedsbeløb mod, at prisen i el-spotmarkedet over 40 øre/kWh tilbageføres til elhandleren.

 

Rüdighedsbeløbet fastlÌgges ved et übent udbud, der startede den 27. oktober 2017. Udbuddet forvaltes af den rüdgivende virksomhed DFP. Det første udbud kommer til at gÌlde for hele 2018.

 

Elhandel med loft over prisen

I 2016 var der 132 timer i Vestdanmark med el-spotpris i grossistmarkedet over 40 øre/kWh og tilsvarende 257 timer i Østdanmark. Dansk Kraftvarme Kapacitet vil sørge for, at elprisen over 40 øre/kWh bliver ført tilbage, time for time, til elhandleren, som derved har sikret sin aftale med elkunden om loft over elprisen.

 

- For en større elkunde er det fristende at blive afregnet til elmarkedets svingende spotpriser og derved nyde godt af timer med lave, eller endda negative priser. Men risikoen er, at der kan komme timer med relativt høje elpriser og dermed tabe hele gevinsten, siger vicedirektør i Dansk Fjernvarme Kim Behnke og fortsĂŚtter:

 

- Hidtil har man kun kunnet foretage en markedsmĂŚssig afdĂŚkning af risikoen til en dyr prĂŚmie. Dansk Kraftvarme Kapacitet tilbyder et finansielt produkt baseret pĂĽ fysisk kapacitet. Der bliver produceret el i timerne med elpris over 40 øre/kWh, og spotprisen over denne pris vil blive ført tilbage til elhandler og elkunde – uden omkostninger.

 

Det vil, ifølge de to foreninger, übne op for, at langt flere større elkunder vil kunne høste nytten af de lave priser i spotmarkedet og slippe for risikoen for de høje priser.

 

Farvel til grundbeløbet

Nür de to foreninger vÌlger at stifte det nye selskab netop nu, skyldes det ogsü, at kraftvarmevÌrkerne kigger ind i en fremtid uden det sükaldte grundbeløb, som selskaberne i dag für for at stü til rüdighed for elmarkedet.

 

- KraftvarmevĂŚrkerne vil i stor stil og over det meste af landet nedlukke kapacitet fra 2019, nĂĽr de ikke lĂŚngere modtager det sĂĽkaldte grundbeløb for at vĂŚre til rĂĽdighed for elsystemet. Dansk Kraftvarme Kapacitet kan ikke tilbyde et rĂĽdighedsbeløb, der erstatter grundbeløbet, men kan skaffe en del kraftvarmevĂŚrker et bidrag til deres faste omkostninger og dermed mulighed for at blive fastholdt i elmarkedet med mulighed for at levere el, nĂĽr prisen bliver høj, siger Erik Nørregaard Hansen, direktør for Foreningen Danske KraftvarmevĂŚrker.

 

Ved at fastholde kapaciteten er kraftvarmevÌrkerne ligeledes med til at sikre høj dansk forsyningssikkerhed, nür det ikke blÌser, nür solen ikke skinner, eller nür der ikke er adgang til elforsyning fra nabolandene.

 

Dansk Kraftvarme Kapacitet er en non-profit organisation stiftet af og for kraftvarmevĂŚrkerne, hvad enten de er hos fjernvarmeselskaber, gartnerier, industri, mejerier osv. Alle kraftvarmevĂŚrker er blevet tilbudt at komme med under det nye selskab. Mange vĂŚrker har vist deres interesse ved at levere fuldmagter til det nye selskab.

 

 

 

Arkiv

April 2018

Jylland sidder pĂĽ energijobs

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle ür endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet

Global vĂŚkst gennem uddannelse

SerEnergy leverer grønne brÌndselsceller

Har du styr pĂĽ dine kritiske mĂĽlinger?

LINDØ port of ODENSE udbygger havnen

Stor stigning i det grønne energiforbrug

Industriklynge med synergi