Forside » Nyheder » Nyheder 

100 millioner kroner stor fibernet-indsprøjtning til Sjælland og Øerne

Administrerende direktør i SEAS-NVE Jesper Hjulmand har sendt gammeldags postryttere ud til de udfordrede lokalsamfund på Sjælland og Øerne.

 

Danmarks største andelsejede energi-og fibernetkoncern SEAS-NVE tilfører ekstraordinært det vestlige og sydlige Sjælland, Lolland, Falster og øerne yderligere 100 millioner kroner til lynhurtigt fibernet for at sikre vækst og udvikling i regionen. Borgere og virksomheder kan nu søge den helt nye pulje: ”Fiberpuljen”.

Digital ulighed på tværs af Danmark og mangel på hurtigt internet må ikke stå i vejen for udvikling og vækst. Derfor vil energi -og fibernetkoncernen SEAS-NVE gennem datterselskabet Fibia bruge yderligere 100 millioner kroner på at sikre lynhurtig, stabil og sikker netadgang til særligt udfordrede områder i det vestlige og sydlige Sjælland, på Lolland, Falster og øerne.

I dag slås 34 procent af husstandene i Region Sjælland med dårlig bredbåndsforbindelse ifølge en undersøgelse fra Energistyrelsen. Derfor har mere end hver tredje husstand problemer med hurtig og sikker adgang til dagligdagsting som at åbne deres e-boks, kommunikere digitalt med myndigheder og lægen eller arbejde hjemmefra. Små og mellemstore virksomheders administration er unødvendig langsommelig og børn og unge har svært ved at bruge deres computere og ipads i skolearbejdet.

Den ekstraordinære investering på i alt 100 millioner kroner udmøntes i to forskellige initiativer på hver 50 millioner kroner. 50 millioner kroner skydes ind i SEAS-NVE’s helt nye pulje: ”Fiberpuljen” hos datterselskabet Fibia. Puljen åbner og kan søges 16. januar og frem til 15. marts via hjemmesiden www.fiberpuljen.dk. De øvrige 50 millioner kroner skal få fibernet endnu hurtigere ud til de omkring 4000 borgere og virksomheder i regionen, der allerede har samlet tilstrækkeligt mange lokale ildsjæle.

Fiberpuljen er et markant privat supplement til statens bredbåndspulje, hvor Region Sjælland med 95 ansøgninger fik flest ansøgninger på landsplan i 2016, og langt fra alle behov blev imødekommet.

Lokale ildsjæle og ambassadører får væsentlig rolle

Lokale ildsjæle kan medvirke til at skabe tilpas efterspørgsel efter fibernet til, at udrulningen kan blive gennemført. Jo flere beboere og virksomheder, der står sammen om at ønske fibernet i et område, jo større er chancerne for at komme i betragtning.

Udvælgelsen af nye projekter vil ske ud fra kriterier, der minder om ansøgningskriterierne til statens bredbåndspulje, men med en højere vægtning af erhvervstæthed for at imødekomme behovet for vækst og udvikling i regionen.

»Med de 100 millioner kroner vil vi gøre en ekstra indsats for at fremtidssikre regionen, skabe vækst, bekæmpe digital ulighed og øge værdien af boligerne i Syd- og Vestsjælland og på Lolland-Falster og øerne. Regionens virksomheder, beboere, børn og unge skal have optimale forudsætninger i den moderne digitale virkelighed. Og lokalsamfundene i yderområderne skal havde bedst mulige vilkår for at tiltrække og fastholde nye beboere og skabe vækstmuligheder for små og mellemstore virksomheder,« siger Jesper Hjulmand, administrerende direktør i SEAS-NVE.

Drømmeopgave for en andelsejet virksomhed

»Det er en drømmeopgave for en andelsejet virksomhed som vores. Alt går op i en højere enhed: Vi imødekommer andelshavernes udtalte behov, er med til at løse en væsentlig samfundsopgave og skaber samtidig en sund forretning, som vi forventer os meget af i fremtiden,« siger Jesper Hjulmand.

Målet med den 100 millioner kroner store ekstrainvestering er at grave fibernet forbi yderligere 6000 bopæle og virksomheder end oprindelig planlagt i 2017. De 50 millioner kroner i ”Fiberpuljen” forventes at kunne passere 1500 til 2000 ekstra bopæle og virksomheder i yderområderne og de 50 millioner kroner, der skal sætte turbo på fibernetudrulningen til ildsjæle, der allerede står på venteliste, forventes at passere 4000 husstande.

»Som andelsejet selskab er vores ambition at tilbyde fibernet til alle i regionen. Det er et ekstremt ambitiøst projekt. Vi ville gerne nå ud til alle i morgen, men det kræver endnu flere milliardinvesteringer de kommende år end vi allerede har foretaget. Og økonomien skal hænge sammen,« siger Jesper Hjulmand, der glæder sig til at tage første spadestik i 2017.

 

 

 

Arkiv

Februar 2018

Danmark skal hjælpe oliestat med at blive verdens grønne duks

EUs energimål kan åbne døren for dansk erhvervsliv

ESVAGTs nyeste ERRV har fået hyre i Nordsøen

Intelligente kølecontainere forudser egne fejl

Maersk afviser mandskabsløse containerskibe

Fire nye skibe skal sejle på metanol

Britiske ministre anklager Rusland for cyberangreb på Maersk Line

Data sætter ekstra skub i den grønne omstilling

En fabrik lukker og en ny åbner

Stena Lines nye superfærger tager form

Mølleproducent valgt til verdens største havmøllepark

Grænseværdi for nitrat i drikkevand er under pres

Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

Som selvstændig sætter man sin egen standard

Rederierne bør gå forrest