Forside » Nyheder » Nyheder 

15 mio. kr. til grønnere olie- og gasproduktion i Nordsøen

Innovative sensorer kan reducere brugen af kemikalier ved olie- og gasproduktion betragteligt.

 

Brugen af kemikalier i olie- og gasproduktionen skal sænkes markant med innovativ sensorteknologi i et nyt EUDP-projekt.

 

Et nyt EUDP-projekt med avanceret sensorteknologi har potentiale til at gøre produktionen af olie og gas i Nordsøen både billigere og mere miljøvenlig.

 

Projektet H2S-MAN skal teste et nyt koncept for håndtering af svovlbrinte i produktionen. Det forventes, at konceptet kan reducere mængden af tilsatte kemikalier med op til 30 procent.

 

Det sker i et tæt samarbejde mellem Offshoreeneregy.dk, Unisense, en række SMV’er, Aalborg Universitet og flere operatører på dansk sokkel, herunder Maersk Oil.

 

Sensorenheden er udviklet af Unisense, hovedpartner i projektet, der netop er blevet tildelt 9 mio. kr. i EUDP-støtte til test og implementering af den nye sensorløsning. Samlet budget for projektet er på 15 mio. kroner, og den potentielle gevinst er stor - både økonomisk og miljømæssigt:

 

- I dag bruger man en del kemikalier - såkaldte scavengers - til at fjerne svovlbrinte fra gasproduktionen. Det er både miljøbelastende og dyrt at tilsætte kemikalierne. Med H2S-man kan vi måle svovlindholdet konstant, hvilket kan bruges til at reducere brugen af kemi, siger Christian Buur, direktør i Unisense.

 

Fra Nordsøen til resten af verden

Med EUDP-midlerne skal Unisense sammen med en række SMV’er nu udvikle en prototype, som kan måle svovlindholdet på fuldskala-anlæg.

 

Prototypen skal testes ved flere operatører i den danske del af Nordsøen, blandt andre Maersk Oil - men løsningen er langt fra isoleret til dansk offshore.

 

- Også i et globalt perspektiv er der stort potentiale ved at kunne måle indholdet af svovl præcist. En stor del af den nordamerikanske og mellemøstlige olie- og gasproduktion er kemitung i dag. Her vil et mindre kemikalieforbrug som følge af bedre sensorer bestemt være interessant, siger Christian Buur.

 

H2S-MAN forventes således at kunne distribueres globalt og dermed bane vej for de involverede problemløsere på det internationale marked. Ambitionen er en helstøbt plug-and-play løsning, der kan installeres på både nye og eksisterende installationer offshore og onshore.

 

H2S-MAN begyndte som et projekt ved Offshoreenergy.dk i foråret 2017, og EUDP-støtten viser, at innovative nye løsninger udviklet af en bred partnerkreds er vejen frem.

 

Offshoreenergy.dk’s CEO Glenda Napier venter sig meget af projektet:

- Vi er ambitiøse med vores projekter, som både skal reducere omkostningerne ved energiproduktionen og bringe ny innovation til offshore industrien. Når et projekt derudover er et bidrag til en grønnere energiproduktion, så kan vi ikke få det meget bedre, siger Glenda Napier.

 

 

 

Arkiv

Maj 2018

Nyt innovationsnetværk for energiproduktion

Wärtsilä LNGPac passerer 100 ordrer

Scandlines transporterer flere lastbiler

Vedligehold på den holistiske måde

190 års historie er ingen hindring for vækst

PRESSEMEDDELELSE - Danskere vil fjerne plast fra verdenshavene

Nordjylland skal uddanne flere maskinmestre

En rejse med vinden

Nyt bugserfartøj sejler på LNG

Robotteknologi indtager renseanlæg

Stena Line leverer markante grønne resultater

Ny maskinmesterskole på vej i Svendborg

Partikler har frit spil i maskinrummet

Drømmejobbet i første forsøg

Danmark skal sikre klimavenlig biomasse