Forside » Nyheder » Nyheder 

Brug for international regulering af autonome skibe

Danske Tuco Marine har lanceret sit bud på et autonomt fartøj.

 

Ny rapport fra Søfartsstyrelsen om regulering af autonome skibe anbefaler, at regulering skal ske i internationalt regi.

 

​Reguleringen pĂĄ det maritime omrĂĄde skal smidiggøres, hvis den skal understøtte udviklingen af autonome skibe. En ny rapport fra Søfartsstyrelsen udpeger, hvor der er behov for regulatoriske ændringer, som kan bane vejen for autonome skibe. PĂĄ den baggrund arbejder Søfartsstyrelsen videre med at gøre reguleringen klar til at hĂĄndtere nye forretningsmodeller og teknologier.

 

Det glæder erhvervsminister Brian Mikkelsen:

- Det er vigtigt, at Danmark og danske virksomheder er i front inden for teknologi og digitalisering. Udviklingen af autonome skibe går rasende hurtigt, og vi skal være på forkant. Men dele af lovgivningen i dag baserer sig på en tradition, der blev skabt, da vi sejlede for vind. Det holder ikke. Reguleringen skal ikke stille sig i vejen for autonome skibe, og derfor er rapporten et vigtigt input til at bane vejen for denne nye teknologi.

 

Autonome skibe skal være mindst lige så sikre som konventionelle skibe. Rapporten, der er udarbejdet af Rambøll og CORE Advokatfirma for Søfartsstyrelsen, giver en klar anbefaling om, at regulering på området bør foregå i internationalt regi og mere specifikt i IMO (FN’s søfartsorganisation). Fra dansk side forsøger man allerede at løfte dagsordenen på internationalt niveau med henblik på, at reguleringen skal kunne rumme udviklingen.

 

Erhvervsminister Brian Mikkelsen siger:

- Vi skal kunne gribe og udnytte nye teknologiske muligheder - også på havet. Danmark er en stor søfartsnation, og vi skal fortsat være fremme i første række ift. udvikling og tests. Der er tale om et globalt erhverv, og derfor er det vigtigt, at regulering og standarder for autonome skibe er internationale. Kun på den måde vil vi se en væsentlig global udvikling på området. Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi fra dansk side allerede er godt i gang med at få det på den internationale dagsorden.

 

Konkrete anbefalinger i rapport

Rapporten fra Søfartsstyrelsen giver en række konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan smidiggøre og forberede reguleringen af autonome teknologier ved bl.a. at se på reguleringen om skibes bemanding, definitionen af begrebet skibsfører samt tilladelse for periodevis ubemandet bro og elektronisk udkig.

 

Rapporten fra Rambøll/CORE Advokatfirma ligger tilgængelig på Søfartsstyrelsens hjemmeside https://www.soefartsstyrelsen.dk/

 

 

 

Arkiv

Marts 2018

Stærk position for maskinmestre

Vinderprojekt handler om partikelforurening i maskinrum

Udnyttelse af rejektvand fĂĄr 2. plads blandt bachelorprojekter

Dansk nøglerolle i stor europæisk robotsatsning

Søndagsudflugten skal gå til fremtidens renseanlæg

Nye tider for hospitalernes maskinmestre

Maritim samarbejdsaftale med Mexico

Polare krydstogter i specialdesignet skib

USA vil dække 80 procent af øget olieefterspørgsel

EnergyLab Nordhavn vinder Energi- og miljøprisen 2018

OK-18 - Overenskomstforhandlinger for offentlige ansatte

Ny maritim driftsovervĂĄgning - pĂĄ den mobile mĂĄde

Olien topper om tyve år - ifølge BP

Stena Line-færge til Frederikshavn skal sejle på batterier

ENERGINET advarer om mulig gasmangel