Forside » Nyheder » Nyheder 

Cyberangreb koster erhvervslivet dyrt

64 % af adspurgte virksomheder har været udsat for cyberangreb de seneste 12 måneder ifølge PwC Cybercrime Survey 2017.

 

Den gennemsnitlige ĂĄrlige omkostning for cyberhændelser og -angreb ligger pĂĄ ca. 900.000 kroner for en dansk virksomhed, ligesom der berettes om skader pĂĄ image og tabte kunder. 

Ifølge PwCÂ’s Cybercrime Survey 2017 bekymrer cybertruslen erhvervslivet som aldrig før. 74 % af respondenterne svarer sĂĄledes, at de er mere bekymrede for cybertruslen nu, end de var for 12 mĂĄneder siden. Dette er højere end i bĂĄde 2016 og 2015, hvor henholdsvis 65 % og 68 % svarede det samme.  

- Den stigende bekymring er ikke ubegrundet. Vi har i løbet af 2017 set en bølge af finansielt motiverede cyberangreb, og vores undersøgelse viser, at 1 ud af 10 respondenter har haft omkostninger som følge af cyberangreb, der overstiger 1 mio. kr. - alene inden for det seneste ĂĄr, fortæller Mads Nørgaard Madsen, der er leder af Security & Technology og partner i PwC. 

Hele 64 % af virksomhederne svarer desuden, at de har været udsat for hændelser eller angreb relateret til cybercrime de seneste 12 mĂĄneder. Af de ramte virksomheder angiver 37 %, at de ikke blot har mistet penge som følge af cyberhændelserne, men at de ogsĂĄ har oplevet, at deres brand tog skade, at de mistede kunder, eller at kritiske systemer var utilgængelige i en længere periode. 

- Konsekvenserne af cyberangreb kan være mangeartede, og det er bestemt ikke kun de kriminelle, der forsøger at lokke penge fra virksomhederne, der kan gøre skade. I de seneste eksempler med omfattende ransomware-angreb har økonomisk vinding kun været af sekundær betydning, mens det primære formål har været et ønske om at stoppe, forsinke eller ødelægge forretningen, fortæller Mads Nørgaard Madsen.

  

Ramt af phishing-angreb 

Undersøgelsen viser, at virksomhederne oftest bliver ramt af phishing-angreb (77 %), hvor svindleren forsøger at franarre ofrenes brugernavn, adgangskode, kreditkort- og/eller netbankoplysninger.  

Blandt phisning-angreb er den mest udbredte type af angreb afpresningsangreb eller sĂĄkaldt ransomware (58 %). Ved ransomware-angreb tages en virksomheds data som gidsel ved, at angriberne krypterer virksomhedens data og efterfølgende afpresser virksomheden. 

Den anden mest udbredte type af angreb er finansiel svindel som fx CEO fraud (52 %), hvor angriberen udgiver sig for at være et højtstĂĄende medlem af organisationen og anmoder om pengeoverførsler til angriberens konti. Dette er en markant stigning i forhold til 2016, hvor kun 23 % af respondenterne rapporterede at have været ramt af finansiel svindel.  

- Der ses en tendens til, at cyberangreb i dag er mere avancerede, og man hører oftere om tilfælde i offentligheden, hvor virksomheder har mistet store summer i forbindelse med sikkerhedsbrud. Dette kan være med til at forklare den øgede opmærksomhed pĂĄ cybertruslen, hvilket set pĂĄ den positive side kan give anledning til, at virksomhederne i højere grad investerer i it-sikkerhed og dermed forebygger angreb, vurderer Mads Nørgaard Madsen. 

Denne tendens viste PwC’s CXO Survey 2017, hvor andelen af dem, der har valgt it-sikkerhed som et af deres fem primære investeringsområder, er steget 13 procentpoint til 30 % mod 17 % i 2016. PwC’s Cybercrime Survey 2017 viser desuden, at respondenterne forventer, at deres budgetter til cyber- og informationssikkerhed i gennemsnit øges med 25 % over de næste 18 måneder.

 

Om undersøgelsen 

Ca. 250 danske og 100 norske virksomhedsledere, it-chefer og it- og sikkerhedsspecialister har deltaget i PwC’s Cybercrime Survey 2017. Målingen er i år gennemført med opbakning fra Finansrådet, Dansk Erhverv, Kita, IT-Branchen, Center for Cybersikkerhed, ISACA og DI Digital.

 

Om PwC Danmark 

PwC er et af verdens største revisions-, skatte- og rådgivningshuse. I Danmark samarbejder godt 2.000 PwC’ere fra 15 kontorer hver dag om at hjælpe kunderne med deres succes, og de trækker på et netværk med mere end 200.000 kolleger fra hele verden.

 

 

 

Arkiv

April 2018

Lavere elvarmeafgift er fremsynet

Her er regeringens energiudspil

MARTEC tiltræder Danmarks nye Teknologipagt

Ă…rets Energikonference med fokus pĂĄ regeringens energiudspil

Hold fast i stærkt hjemmemarked - for eksportens skyld

Skibsfarten skal halvere udledninger inden 2050

Jylland sidder pĂĄ energijobs

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle år endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet