Forside » Nyheder » Nyheder 

Danmark sætter ny rekord i vind

Der er i dag installeret i alt 5,3 GW vindenergi pĂĄ land og til vands i Danmark.

 

Vindmøller leverede strøm svarende til 43,6 procent af Danmarks elforbrug i 2017. Dermed slår Danmark sin egen rekord fra 2015 og sætter en milepæl, der markerer et nyt kapitel i den grønne omstilling.

 

2017 sluttede med en stormfuld december, og gennem hele året fik Danmark vind nok til, at de danske vindmøller nåede op på en samlet produktion på godt 14.700 GWh. Det viser foreløbige markedsdata fra Energinet.

 

Dermed blev 2017 et nyt rekordår for vindenergi i Danmark. Samlet producerede danske vindmøller grøn strøm svarende til 43,6 procent af det samlede elforbrug. Hidtil var rekorden fra 2015, hvor vinden leverede 42 procent.

 

Nyheden glæder Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi. Det viser nemlig, at den grønne omstilling er godt i gænge, forklarer han:

- Men det betyder også, at vi har åbnet et nyt kapitel i den grønne omstilling. Det er nemlig mindst lige så vigtigt at se på, hvordan vi bedst bruger den fantastiske ressource, at vi har en billig, grøn og stabil elforsyning. El skal nemlig erstatte benzin, olie og gas, siger Lars Aagaard.

 

20 procent færre vindmøller

Selvom vindmøller leverer en støt stigende andel af den danske elforsyning, er det ikke ensbetydende med, at antallet af møller stiger. Tværtimod er der i dag cirka 20 procent færre vindmøller i Danmark end i 2001, hvor antallet af vindmøller toppede.

 

Til gengæld bliver møllerne større og mere effektive. Hertil er hovedparten af Danmarks havvindmøller installeret siden 2001. Samlet er kapaciteten i Danmark mere end fordoblet siden 2001, så der i dag er installeret 5,3 GW vind på land og til vands.

 

Og det er en udvikling, der ikke går ubemærket hen i udlandet:

- I sin nytårstale fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at danske virksomheder imponerer med at sælge grøn teknologi over hele verden. Det er jo netop milepæle som den her, der er med til at sætte danske løsninger på dagsordenen, siger Lars Aagaard.

 

I 2020 forventes vindenergi at udgøre cirka 50 procent af Danmarks elforbrug. Samlet vil vedvarende energi, herunder sol og bæredygtig biomasse, dække 80 procent af elforbruget i Danmark.

 

 

 

Arkiv

Marts 2018

EUC Nord får fem millioner fra A.P. Møller Fonden

Projektfremvisning pĂĄ MARTEC

Unikt energianlæg indvies i Brønderslev

Fra ølbrygger til ismester

Hvad ønsker en energimetropol sig i forligsgave?

Cirkulær energiforsyning i Avedøre

Stærk position for maskinmestre

Vinderprojekt handler om partikelforurening i maskinrum

Udnyttelse af rejektvand fĂĄr 2. plads blandt bachelorprojekter

Dansk nøglerolle i stor europæisk robotsatsning

Søndagsudflugten skal gå til fremtidens renseanlæg

Nye tider for hospitalernes maskinmestre

Maritim samarbejdsaftale med Mexico

Polare krydstogter i specialdesignet skib

USA vil dække 80 procent af øget olieefterspørgsel