Forside » Nyheder » Nyheder 

Danmark skal hjælpe oliestat med at blive verdens grønne duks

De Forenede Arabiske Emirater vil sænke vand- og energiforbruget med 30 procent inden 2030, og i 2050 skal 75 procent af Dubais strøm komme fra vedvarende energi.

 
Olie, skyskrabere og store biler er nogle af de ting, som ofte associeres med Dubai og resten af De Forenede Arabiske Emirater.
 
Men det lille land på den arabiske halvø har en ambitiøs plan om at blive en bæredygtig rollemodel for resten af verden. Energi- og vandforbruget skal sænkes med 30 procent i 2030, og 20 år senere skal vedvarende energi levere 75 pct. af strømmen til Dubais ca. tre millioner indbyggere.
 
I denne uge er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i De Forenede Arabiske Emirater for at promovere grønne danske løsninger sammen med flere end 40 danske virksomheder.
 
- De Forenede Arabiske Emirater er i øjeblikket ved at omstille sig til en fremtid med et langt lavere ressourceforbrug og et meget mere effektivt affaldssystem. I dag bruger en indbygger i De forenede Arabiske Emirater i gennemsnit mere end dobbelt så meget vand som verdensgennemsnittet. Når man samtidig er et af de ti vandfattigste lande i verden, kalder det på handling. Hvis der er noget, vi kan levere fra dansk side, så er det vandbesparende løsninger og den nyeste miljøteknologi, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

 

Store benzinslugende biler er en del af gadebilledet i Dubai, som nu vil vre verdens grnne duks.

Store benzinslugende biler er en del af gadebilledet i Dubai, som nu vil være verdens grønne duks.

 

Afsaltning af vand

95 procent af vandet i De Forenede Arabiske Emirater bliver produceret ved af afsalte havvand. Det er en energikrævende og dyr proces, og i 2016 brugte man knap 20 mia. kroner på afsaltning af vand. Samtidig er der stadig et forholdsvist stort vandtab, når vandet skal transporteres ud til forbrugerne. Tallet er usikkert, men ligger et sted mellem 8-30 procent i de forskellige emirater.
 
Et andet fokusområde for De Forenede Arabiske Emirater er at begrænse mængden af affald og skabe en mere effektiv affaldshåndtering.
- 2/3 af alt affald i Emiraterne deponeres. Det er ikke hensigtsmæssigt på sigt, og derfor har landet indført et mål om at blive "fri for affald". I 2017 blev der investeret 4,9 mia. kroner i affaldssystemer i Abu Dhabi og Dubai, og det er et meget attraktivt marked for nogle af de virksomheder, som vi har med på eksportfremstødet, siger Esben Lunde Larsen.

 

 

Arkiv

Marts 2018

Danmarks trafikale pulsårer skal holdes i gang i 100 år

Prisen på fjernvarme er faldet med 12,9 procent

EUC Nord får fem millioner fra A.P. Møller Fonden

Projektfremvisning på MARTEC

Unikt energianlæg indvies i Brønderslev

Fra ølbrygger til ismester

Hvad ønsker en energimetropol sig i forligsgave?

Cirkulær energiforsyning i Avedøre

Stærk position for maskinmestre

Vinderprojekt handler om partikelforurening i maskinrum

Udnyttelse af rejektvand får 2. plads blandt bachelorprojekter

Dansk nøglerolle i stor europæisk robotsatsning

Søndagsudflugten skal gå til fremtidens renseanlæg

Nye tider for hospitalernes maskinmestre

Maritim samarbejdsaftale med Mexico