Forside » Nyheder » Nyheder 

Danmarks lĂŚngste spildevandsbassin

Et nyt spildvandsbassin strĂŚkker sig 3,4 kilometer under Vigerslevparken i Valby.

 

HOFOR har etableret et gigantisk underjordisk spildevandsbassin med stor betydning for miljø og borgere i Valby og Sydhavnen.


Et stort, nyt spildvandsbassin strækker sig 3,4 kilometer under Vigerslevparken i Valby og er dermed Danmarks længste opsamlingsbassin. Det kan rumme 29.000 kubikmeter vand – svarende til 12 olympiske svømmebassiner – og bliver et effektivt værn mod forurening af Damhusåen, som løber midt i parken. Det store bassin mindsker også risikoen for oversvømmelser, når der er kraftig regn eller skybrud over området.

Bassinet, som faktisk er en tunnel med nĂŚr-metrodimensioner, blev pĂĽbegyndt i 2013 og har kostet cirka en halv milliard kroner - inklusive en ny pumpestation.

Pumperne til bassinet blev startet i maj 2017.
"Med den nye tunnel tager vi et vÌsentligt skridt mod renere vand i üen. Til gavn for beboere og parkgÌster, der er blevet generet af lugten fra de mange kloakudløb. Samtidig øges kapaciteten i hele kloaksystemet herude. Og det reducerer risikoen for oversvømmelser, nür der er skybrud," siger administrerende direktør Lars Therkildsen, HOFOR.

Tunnelen er med til at sikre, at EU's vandrammedirektiv om god kvalitet i üer og vandløb kan blive opfyldt. Ved voldsom regn og skybrud fyldes kloaksystemet helt op, og noget af vandet mü tømmes af. Hidtil er det lukket ud i üen, der har ført det beskidte vand videre til Kalveboderne i Sydhavnen. Men det nye tunnel-bassin med navnet "Damhusledningen København" kan tage imod 29.000 kubikmeter vand og opbevare det, indtil der atter er plads i kloakkerne.

Det 13. bassin

Det er intet mindre end unikt, at en storby som København har sü rent vand, at man kan tage en dukkert i havnen uden risiko for at blive syg. Det skyldes 12 store underjordiske bassiner, som HOFOR har bygget under København. Tilsammen kan de rumme samme mÌngde vand som 88 olympiske svømmebassiner. De ligger mange steder: under Østerbro, Nordhavn, Sankt AnnÌ Plads, Vesterbro, Amager og nu ogsü under Vigerslevparken i Valby. Bassinerne giver mere plads i kloaksystemet og forhindrer, at der løber spildevand ud i havneomrüdet, nür der er skybrud. Det nye bassin i Valby bliver det 13. bassin i rÌkken og er med til at skabe mulighed for endnu et bynÌrt badested i Valbyparken.

Fakta om den nye spildevandstunnel:

LĂŚngde: 3,4 kilometer
Diameter: 3 meter
Kan rumme 29.000 kubikmeter vand
Byggeperiode 2013-2017
Bygherre: HOFOR A/S
RĂĽdgiver: NIRAS A/S
Entreprenør: Østergaard-Aarsleff JV I/S

 

 

 

Arkiv

April 2018

Hold fast i stĂŚrkt hjemmemarked - for eksportens skyld

Jylland sidder pĂĽ energijobs

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle ür endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet

Global vĂŚkst gennem uddannelse

SerEnergy leverer grønne brÌndselsceller

Har du styr pĂĽ dine kritiske mĂĽlinger?

LINDØ port of ODENSE udbygger havnen

Stor stigning i det grønne energiforbrug