Forside » Nyheder » Nyheder 

Dansk energi fra havet

Dansk energi fra havet

På Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg kan man nu opleve udstillingen ”Energi fra Havet – Dansk offshore på Nordsøen”. For 50 år siden fandt man for første gang olie og gas i den danske del af Nordsøen.

 

Et besøg på en af de danske offshore platforme i Nordsøen er forbeholdt en lille skare af udvalgte folk. Det er besværligt at komme derud, kræver et væld af godkendelser og koster mange penge. Selv folk som arbejder inden for olie- og gassektoren, kommer ikke ud på platformene, hvis ikke det er bydende nødvendigt. Det samme gælder for de store havmølleparker, som gennem de seneste år har indtaget en stadig vigtigere rolle i dansk energiproduktion.

 

Det billede laver Fiskeri- og Søfartsmuseet nu fuldstændig om på med udstillingen ”Energi fra Havet – Dansk offshore på Nordsøen”, der åbner 8. september. Og som husets udstillingsansvarlige inspektør Søren Byskov udtrykker det, »Så får du her mulighed for – på klods hold – at opleve den spændende verden, som ellers kun findes på de utilgængelige platforme langt ude i Nordsøen«.

 

Oplevelser man taler om

Som besøgende vil du kunne opleve, hvordan man indvinder olie og gas fra flere kilometer nede i undergrunden, hvilke fartøjer der servicerer platformene, samt hvordan dykkere arbejder i havet omkring platformene. Derudover kan du se utrolig flotte modeller af offshore servicefartøjer, for eksempel det fartøj som fragter og opsætter de enorme havmøller, som skyder op mange steder i Nordsøen. Her skal du altså forestille dig et fartøj som sejler med både møllevinger og selve tårnene. En imponerende ingeniørbedrift.

Også det virtuelle har en central plads i den udstilling. Udstillingen giver dig nemlig mulighed for at komme med på helikopterturen fra Esbjerg til Nordsøen, du får en gåtur på en af de danske platforme – og der er langt ned til havets overflade – og naturligvis et offshore-spil, hvor du har ”hands on” i forhold til at producere olie og holde en platform i gang.

»Kombinationen af at anvende genstande fra den virkelige verden, flotte illustrationer og modeller udarbejdet af dygtige fagfolk og digital formidling i form af virtuelle universer skaber et resultat, som giver oplevelser man taler om. Et resultat som flugter 100 procent med vores nye vision for huset,« udtaler museumsdirektør David Dupont-Mouritzen.

 


 

Udstillingen »Energi fra Havet« kan opleves på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

 

50 år siden første efterforskning

Efterforskningen efter olie og gas i den danske del af Nordsøen blev indledt i 1960’erne. For 50 år siden - i 1966 - fandt Dansk Undergrunds Consortium (DUC) de første større olieforekomster i Nordsøen. I 1972 åbnede det første producerende danske oliefelt, Dan-feltet. De første operatører var A.P. Møller og partnerne i DUC. I dag drives adskillige producerende olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen.

I 00’erne er også havmølleparker føjet til energiproduktionen i Nordsøen. Esbjerg er base for Nordsøens offshore aktiviteter, som har stor betydning for dansk økonomi, og udviklingen af den danske offshore industri er en del af Fiskeri- og Søfartsmuseets ansvarsområde. Offshore aktiviteterne på Nordsøen er derfor en fast del museets forsknings- og indsamlingsprogram. Udstillingen ”Energi fra havet” er gjort mulig takket være en donation fra A.P. Møller Fonden.

 

 

Arkiv

Januar 2018

Fyns robotklynge runder 3.200 medarbejdere

55 nye maskinmestre dimitterer fra MARTEC

IT Sikkerhedskonference

Maersk og IBM går sammen om globale blockchain-løsninger

Nyt fiberkabel til USA øger muligheden for flere datacentre

Tre kandidater til Energi- og miljøprisen 2018

Første nye maskinmestre uddannet i Esbjerg

Overkapacitet til affaldsforbrænding indtil 2025

Havn har markant betydning for Kalundborg

Danmark i robot-top-10

Fleksibelt elforbrug giver plads til flere datacentre

Danmark sætter ny rekord i vind

Fjernvarmeprisen falder - indtil videre

Varmeværker får 23 millioner kroner til store varmepumper

Stort potentiale for ny energi til droner