Forside » Nyheder » Nyheder 

Dansk teknologi kan hjælpe tørkeramt USA

Amerikanerne vil i de kommende år investere milliarder i vandteknologi. Det kan medføre ordrer for millioner hos danske vandteknologiske virksomheder, der er førende på området.

Forbud mod at vande græsplæner, drikkevand, der siver ud af vandrør, og gamle, slidte rensningsanlæg. Det er virkeligheden i en lang række stater i USA som for eksempel Texas, Florida og Californien, der i disse år oplever store problemer med både tørke og vandtab.

For at løse problemerne skal der ifølge den amerikanske miljøstyrelse investeres over 600 milliarder dollars i ny teknologi frem mod 2030.

H. K. H. Kronprins Frederik og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har mødt politiske beslutningstagere fra Repræsentanternes Hus i Washington D.C. for at sætte fokus på danske miljøteknologiske virksomheder, der kan ende med at sælge produkter for millioner.

»På under ti år er eksporten til USA næsten fordoblet, så amerikanerne har i den grad fået øjnene op for, hvad Danmark kan præstere på vandteknologiområdet. Det potentiale skal vi dyrke og udvikle, for med de massive investeringer amerikanerne vil foretage på vandteknologiområdet, står danske virksomheder med gode kort på hånden,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Blandt USA’s konkrete udfordringer er vandspild, når værdifuldt drikkevand går tabt undervejs, når det transporteres fra vandværket og ud til forbrugerne. Her tabes op mod 25 procent af vandet, fordi rørene ikke holder tæt, og i Philadelphia er tabet helt oppe på 40 procent. I sammenligning er vandspildet i Danmark otte procent nationalt, og i København og Odense er man helt nede på fem procent.

 

Direktør i Dansk Industri Tine Roed.

 

Eksport til USA i fortsat vækst

Fra 2006 til 2015 er den danske eksport af vandteknologi til USA vokset fra 620 millioner kroner til mere end 1,1 milliarder kroner. Det svarer til en stigning på 81 procent. Fra 2014 til 2015 er eksporten steget med 24 procent. Det fremgår af tal fra analysefirmaet DAMVAD, som har udarbejdet en eksportanalyse for Miljø- og Fødevareministeriet.

»Danske virksomheder er helt fremme i førerfeltet inden for vandteknologi. Vores virksomheder fremstiller produkter, der sikrer et meget lavt vandtab i vandforsyningerne, og udstyr, der bruger mindst mulig energi. Det er noget, der er efterspørgsel efter på det amerikanske marked. I DI er vi derfor glade for den mulighed, erhvervsfremstødet til USA giver for at vise de mange forskellige højteknologiske løsninger frem, som vores virksomheder har udviklet til vand- og spildevandssektoren,« siger direktør i Dansk Industri Tine Roed.

Den samlede danske vandbranche har sammen med Miljø- og Fødevareministeriet taget initiativ til en fælles vandvision, der har som mål at fordoble eksporten af dansk vandteknologi frem mod 2025. Stiger eksporten fra 15 milliarder i 2013 til 30 milliarder kroner i 2025 vurderer vandbranchen, at der kan skabes op mod 4.000 nye jobs. og vandværker.

Fakta om dansk eksport af vandteknologi

  • I 2015 var eksporten af dansk vandteknologi på omkring 16,8 milliarder kroner, hvilket var en fremgang på ca. 900 millioner kroner i forhold til 2014 og en fremgang på ca. seks procent. Fremgangen er næsten tre gange så stor som den generelle eksportvækst, der ligger på ca. 2,1 procent.
  • Danmark ligger på en andenplads i Europa, når man ser på, hvor stor en del vandteknologi udgør af den samlede eksport. Italien ligger på en førsteplads, mens Tyskland ligger på en tredjeplads.
  • Blandt Danmarks største eksportmarkeder for vandteknologi er lande som Tyskland, Sverige, USA, Norge og Kina samt lande som Sydafrika, Vietnam og Kenya.
  • Det er virksomheder som for eksempel Kamstrup, der producerer avancerede vandmålere, Grundfos, som producerer energieffektive pumper, og Sky-Tem, der laver kortlægning af undergrunden, der kan få glæde af, at amerikanerne nu investerer massivt i blandt andet renseanlæg, grundvandskortlægning og vandværker.

 

 

Arkiv

August 2017

Mærsk sælger Maersk Oil til franske Total for 47 milliarder kroner

Russisk ordre til MAN Diesel & Turbo og AKA

Verdens største sejlskib - med dieselelektrisk hjælpemotor

Coop skifter til LED-belysning

Ansvaret skal tilbage til skibene

Indvielse af ny maskinmester-campus i Esbjerg

Alphabox skal finde motorens svageste led

Varmt spildevand muliggør stort varmepumpeanlæg

Tuco Marine leverer højtryks-spulebåd til Norge

DONG Energy sælger 50 procent af Borkum Riffgrund 2

Værdifulde råstoffer kan skabes af restprodukter

DNV GL udfører første offshore droneinspektion

Juli 2017

OSK-ShipTech A/S skriver kontrakt med Færgeselskabet Læsø

Teknologisk Institut godkendt som CEN Heat Pump KEYMARK testinstitut

Færger slår fly