Forside » Nyheder » Nyheder 

Danske varmepumper skal udnytte havvand i Island

To maskinmestre i varmepumpedialog: Til venstre Elias Thorsteinsson og til højre Kenneth Sørensen, Johnson Controls.

 

Varmeforsyningen på Vestmannaøerne skal fremover ske med varmepumper fra Johnson Controls' Sabroe fabrik i Aarhus. Havvand skal udnyttes til varmeproduktion på øen Heimaey syd for Island.

 
Afdelingsleder Kenneth Sørensen, Sabroe Nordic, troede, det var en dårlig spøg, da han blev kontaktet af den islandske maskinmester Elias Thorsteinsson, som gerne ville drøfte en løsning, hvor havvand ved hjælp af varmepumper skulle bruges til at producere fjernvarme på den lille ø Heimaey syd for Island.

»Jeg var faktisk ikke interesseret i at bruge tid på ideen. Hvorfor hentede de ikke bare geotermisk varme op fra undergrunden? Men han insisterede på at komme på besøg, selvom jeg sagde, at jeg ikke havde tid,« fortæller maskinmester Kenneth Sørensen, som har solgt kølemaskiner og varmepumper for Sabroe/Johnson Controls siden 1996.

 

Pĺ besřg hos Sabroe i Aarhus for at besigtige en af de fire bestilte varmepumper til Heimaey.

På besøg hos Sabroe i Aarhus for at besigtige en af de fire bestilte varmepumper til Heimaey.

Elias Thorsteinssons henvendelse var ikke en spøg. Telefonsamtalen resulterede seks år senere i den største ordre, som Sabroe Nordic og Sabroe fabrik fik i 2016 i Danmark - og en af de største ordrer nogensinde for virksomheden.

Fire varmepumper med en effekt pĂĄ 10,4 MW er nu pĂĄ vej fra Aarhus til Heimaey, hvor varmepumperne skal udnytte havvand til at producere varmt vand til den lokale fjernvarmeforsyning.

 

Vulkansk udbrud

Forhistorien er følgende: I 1973 blev Heimaey ramt af et udbrud fra vulkanen Eldfell, som begravede store dele af øen i lava. Befolkningen måtte i al hast forlade øen, hvor op mod halvdelen af øens huse blev begravet under aske og lava. Men som tiden gik, begyndte befolkningen at vende tilbage til Heimaey. Og ikke nok med det: Lavaen kunne nu bruges som energikilde til øens varmeforsyning. Der blev boret huller ned gennem lavaen, som kunne udnyttes til at etablere et lokalt fjernvarmesystem.

Men varmen fra lavaen rakte kun til ti års varmeforsyning fra 1978-1988, og siden er øen blevet opvarmet med eldrevne varmekedler. Et undersøisk elkabel fra Island leverer strømmen til øen.

»Vores udfordring er elprisen. Den stiger hele tiden og gør opvarmning af øen dyrere. Selvom vi på Island laver el med geotermisk varme, sælges strømmen på et kommercielt marked, som vi er underlagt. Derfor ønsker vi en billigere løsning til at producere vores varme, og det kan vi få med varmepumper, der med en COP på 3 kan udnytte elektriciteten mere effektivt til at lave varme,« forklarer Ivar Atlason, daglig leder på Heimaey af energiselskabet HS Veitur HF, som leverer varme, vand og el til Heimaey, den største af Vestmannaøerne, hvor der bor 4.300 mennesker.

Læs hele artiklen her.

 

 

 

Arkiv

August 2017

Verdens største sejlskib - med dieselelektrisk hjælpemotor

Coop skifter til LED-belysning

Ansvaret skal tilbage til skibene

Indvielse af ny maskinmester-campus i Esbjerg

Alphabox skal finde motorens svageste led

Varmt spildevand muliggør stort varmepumpeanlæg

Tuco Marine leverer højtryks-spulebåd til Norge

DONG Energy sælger 50 procent af Borkum Riffgrund 2

Værdifulde råstoffer kan skabes af restprodukter

DNV GL udfører første offshore droneinspektion

Juli 2017

OSK-ShipTech A/S skriver kontrakt med Færgeselskabet Læsø

Teknologisk Institut godkendt som CEN Heat Pump KEYMARK testinstitut

Færger slår fly

Turboladere fra ABB om bord på Kinas største containerskibe

Danske varmepumper skal udnytte havvand i Island