Forside » Nyheder » Nyheder 

Danskernes realløn falder fortsat

 

Danskernes lønstigninger kan ikke holde trit med inflationen, viser nye løntal. Danskerne er blevet fattigere på det seneste. Lønstigningerne er lavere end inflationen, og dermed har der reelt været råd til at købe mindre, fremgår det af nye tal for lønstigninger.

Ifølge en lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening steg lønnen i den private sektor med 2,0 procent i tredje kvartal. Samtidig lå inflationen på 2,7 procent.

- Reallønnen faldt med 0,7 procent i tredje kvartal. Det er fjerde kvartal i træk med faldende realløn, og det er naturligvis en vigtig del af forklaringen på, hvorfor forbruget er under pres, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

En lønstatistik for de offentligt ansatte, som blev udsendt fra Danmarks Statistik, viste endnu lavere lønstigninger i det offentlige end i det private. Inden for staten ligger lønstigningerne på 0,7 procent, mens regioner og kommuner kun ligger med plus 0,3 og plus 0,2 procent.

Der er dermed udsigt til et reallønsfald på omkring to procent for de offentligt ansatte i år.

- Når man samtidig husker på, at godt 30 procent af alle lønmodtagere er beskæftiget inden for den offentlige sektor, så er det klart, at det giver et negativt bidrag til privatforbruget herhjemme, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets.

Økonomerne har dog ikke ondt af de offentligt ansattes lave lønstigninger. De skyldes nemlig blandt andet meget dyre overenskomster i 2008. Set over en årrække er lønningerne i det offentlige steget mere end i det private.

De offentlige lønninger skal imidlertid følge stigningstakten i det private - og dermed er der ikke udsigt til den store lønfest i det offentlige fremadrettet.

En lille opmuntring er, at de danske lønninger det seneste år er steget mindre end løn i andre lande.

Dermed bliver dansk konkurrenceevne forbedret. Forskellen er dog så lille, at det fortsat vil tage mange år blot at indhente det tab i konkurrenceevne, der er sket siden 2006, vurderer økonomerne.        

Kilde: Ritzau

 

 

 

Arkiv

Oktober 2017

Dansk energiteknologi skal indtage verdenseliten

Maskinmestre tager diplomuddannelse i vedligehold

Udledninger fra skibsfarten stiger

Nyt dansk-kinesisk samarbejde om overskudsvarme

14 ESVAGT-skibe i den britiske del af Nordsøen

Offshore industrien og disruption

Udfordrende arbejdsopgaver hos NLMK DanSteel A/S

Danskerne sparer 298 mio. kroner på vand

Nyt 5G-netværk til fremtidens robotter

Maskinmesterskolen København flytter i egne lokaler

Batterier afløser generatorer om bord på offshore fartøj

Fjernvarmen kan indfri store dele af CO2-mål

Vestas og Siemens mødes: Vind-giganter i historisk samarbejde

Verdo samler kraftværk af kompetencer

Nyt energiværktøj til handels- og servicebranchen