Forside » Nyheder » Nyheder 

Danskernes realløn falder fortsat

 

Danskernes lønstigninger kan ikke holde trit med inflationen, viser nye løntal. Danskerne er blevet fattigere på det seneste. Lønstigningerne er lavere end inflationen, og dermed har der reelt været råd til at købe mindre, fremgår det af nye tal for lønstigninger.

Ifølge en lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening steg lønnen i den private sektor med 2,0 procent i tredje kvartal. Samtidig lå inflationen på 2,7 procent.

- Reallønnen faldt med 0,7 procent i tredje kvartal. Det er fjerde kvartal i træk med faldende realløn, og det er naturligvis en vigtig del af forklaringen på, hvorfor forbruget er under pres, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

En lønstatistik for de offentligt ansatte, som blev udsendt fra Danmarks Statistik, viste endnu lavere lønstigninger i det offentlige end i det private. Inden for staten ligger lønstigningerne på 0,7 procent, mens regioner og kommuner kun ligger med plus 0,3 og plus 0,2 procent.

Der er dermed udsigt til et reallønsfald på omkring to procent for de offentligt ansatte i år.

- Når man samtidig husker på, at godt 30 procent af alle lønmodtagere er beskæftiget inden for den offentlige sektor, så er det klart, at det giver et negativt bidrag til privatforbruget herhjemme, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets.

Økonomerne har dog ikke ondt af de offentligt ansattes lave lønstigninger. De skyldes nemlig blandt andet meget dyre overenskomster i 2008. Set over en årrække er lønningerne i det offentlige steget mere end i det private.

De offentlige lønninger skal imidlertid følge stigningstakten i det private - og dermed er der ikke udsigt til den store lønfest i det offentlige fremadrettet.

En lille opmuntring er, at de danske lønninger det seneste år er steget mindre end løn i andre lande.

Dermed bliver dansk konkurrenceevne forbedret. Forskellen er dog så lille, at det fortsat vil tage mange år blot at indhente det tab i konkurrenceevne, der er sket siden 2006, vurderer økonomerne.        

Kilde: Ritzau

 

 

 

Arkiv

April 2018

Jylland sidder på energijobs

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle år endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet

Global vækst gennem uddannelse

SerEnergy leverer grønne brændselsceller

Har du styr på dine kritiske målinger?

LINDØ port of ODENSE udbygger havnen

Stor stigning i det grønne energiforbrug

Industriklynge med synergi