Forside » Nyheder » Nyheder 

Data sætter ekstra skub i den grønne omstilling

 

Elforsk har uddelt 25 millioner kroner til 15 forsknings- og udviklingsprojekter, som skal resultere i en mere effektiv brug af energi og indpasning af vedvarende energi i slutforbruget.

 

Internet of Things står centralt i mange af de projekter, Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram, ELFORSK, støtter i år: Smart brug af data fra tusindvis af sensorer og apparater skal reducere energispild i bygninger og kølehuse - og hjælpe danske designere med at udvikle mere energieffektive huse og produkter.

 

Elektricitet skal bruges effektivt og intelligent, og det kan ske ved at udnytte de muligheder for deling og udnyttelse af data, internettet tilbyder. Derfor spiller The Internet of Things (IoT) en hovedrolle i en række af de 15 projekter, elnetselskabernes program for forskning og udvikling, ELFORSK, har valgt at støtte i år.

 

- Jeg er helt sikker på, at de 15 projekter vil sætte ekstra skub i Danmarks grønne omstilling, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi, der administrerer ELFORSK-puljens 25 mio. kr.

 

Design af nye bygninger

Dataopsamling til bedre drift af bygninger og design/dimensionering af nye bygninger er emnet for et projekt, der modtager 1,3 mio. kr. fra ELFORSK og selv stiller med knap 1,1 mio. kr. i egenfinansiering.

 

- Der findes allerede mange data, der bruges til at styre bygninger og til afregning af forbrug. Vi vil forsøge at bringe data på en form, så det er lettere at bruge dem til andre formål. Lagring af data i ’skyen’ er efterhånden blevet så billigt, at vi på bygningsniveau snildt kan dele data fra alt fra sensorer til elevatorer, siger projektleder, konceptudviklingschef Peter Weitzmann fra entreprenørvirksomheden NCC Danmark, der har samlet et slagkraftigt team omkring sig.

 

Med i projektet er også PensionDanmark og PKA, der begge ejer mange bygninger, og DEAS, der er Danmarks største ejendomsforvalter, samt det offentlig-private samarbejde Gate21 og IT-Universitetet.

 

Køl af fødevarer

Restauranter med kølehuse til opbevaring af alt fra grøntsager til oksestege er et andet fokusområde for et af de nye ELFORSK-projekter. Med Teknologisk Institut som projektleder skal Københavns Kommune, AK-Centralen, R&M El og Sensohive ved hjælp af data for bl.a. elforbrug, temperaturer og adfærd finde nye veje til at optimere drift og vedligehold af walk-in køle- og frostrum. Udover et mere effektivt energiforbrug kan mindre madspild blive en konsekvens.

 

- Vores motivation for at være med, er, at vi kan være med til at forædle data, siger partner Casper Harlev fra Sensohive, der for tre år siden med støtte fra InnoBooster under Innovationsfonden er knopskudt ud af Syddansk Universitet i Odense. Sensohive producerer trådløse sensorer til fødevareindustrien, og Kasper Harlev glæder sig over, at været blevet inviteret med i projektet, der får 1,1 mio. kr. fra ELFORSK ud af en samlet projektsum på 1,75 mio. kr.

 

Richard Schalburg fra Dansk Energi vurderer, at de nye projekter vil være med til at udvikle ny viden og nye produkter til gavn for samfundet, den grønne omstilling, konkurrenceevnen og den omfattende danske eksport af energiteknologi.

 

- Opsamling og brug af data står helt centralt for os i dette års bevillinger. Vi vurderer, at hvis vi satser på digitalisering og The Internet of Things, så kan Danmark fastholde og måske udbygge sin position, som et af de mest avancerede lande på energiområdet, siger Richard Schalburg og nævner, at også fem nye projekter på ventilationsområdet har IoT som et kerneelement.

 

Læs mere om de 15 projekter på http://www.elforsk.dk/News/2018/projekter%202018%20liste.aspx

 

Fakta om ELFORSK

ELFORSK er Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram.

ELFORSK uddeler årligt 25 mio. kr. til projekter.
ELFORSK støtter fra forskning, udvikling og frem til markedsintroduktion og mindre demonstrationer.

ELFORSK har indtil nu støttet 400 projekter. Fokus er på effektivisering, fleksibilitet og substitution af energi og el efter måleren.

ELFORSK støtter projekter, som udvikler viden, værktøjer og modeller, som giver en effektiv brug af energi og indpasning af vedvarende energi i slutforbruget.

 

 

 

Arkiv

Maj 2018

Nyt innovationsnetværk for energiproduktion

Wärtsilä LNGPac passerer 100 ordrer

Scandlines transporterer flere lastbiler

Vedligehold på den holistiske måde

190 års historie er ingen hindring for vækst

PRESSEMEDDELELSE - Danskere vil fjerne plast fra verdenshavene

Nordjylland skal uddanne flere maskinmestre

En rejse med vinden

Nyt bugserfartøj sejler på LNG

Robotteknologi indtager renseanlæg

Stena Line leverer markante grønne resultater

Ny maskinmesterskole på vej i Svendborg

Partikler har frit spil i maskinrummet

Drømmejobbet i første forsøg

Danmark skal sikre klimavenlig biomasse