Forside » Nyheder » Nyheder 

Der kan spares 650 mio. kr. i tilskud til landvindmøller

 

Statskassen kan spare 650 mio. kr. i tilskud til landvind frem mod 2025, hvis tilskuddet udbetales som en fast pris frem for et fast tillÌg, viser en analyse fra Vindmølleindustrien.


 Den nuvĂŚrende danske tilskudsordning til landvindmøller udløber d. 21. februar 2018, og regeringen arbejder derfor pĂĽ et forslag til en ny ordning. PĂĽ baggrund af en ny analyse og rapport fra ESP Consulting anbefaler Vindmølleindustrien, at det tilskud der betales til opstillere af landvind i fremtiden udbetales som en fast pris i en 20-ĂĽrig periode. En sĂĽdan indretning af tilskuddet vil betyde, at udbygningen vil blive 650 mio. kr. billigere i perioden 2019-2025.


"Vi har alle en fÌlles interesse i at overflødiggøre tilskud, men indtil det er muligt, har vi brug for en ordning, der sikrer, at tilskuddet er sü lavt som muligt. Tilskud i form af 20-ürige faste priser giver mindst risiko for investor og derfor ogsü en billigere grøn omstilling," siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.


"Hvis politikerne vÌlger at lytte til Energikommissionens anbefaling om at tildele tilskud som et fast tillÌg oveni markedsprisen, mü de samtidig spørge sig selv, om det er fornuftigt at bruge 650 mio. kr. af skatteborgernes penge, nür de kan spares og bruges pü mere vedvarende energi eller andre investeringer."

 

Anbefaling fra Energikommissionen

Energikommissionen har i deres anbefalinger peget pü, at et fast tillÌg vil vÌre at foretrÌkke for at sikre sig mod svingende udgifter i statskassen. Denne garanti holder dog ikke, da udgifterne altid vil svinge med vindforholdene mellem ürene. Derfor er det en dürlig forsikring, Energikommissionen vil sÌlge til regeringen, viser Vindmølleindustriens realitetstjek af kommissionens anbefalinger.


"Jeg mü sige, jeg er forundret over, at Energikommissionen kan fremlÌgge anbefalinger uden at ulejlige sig med at analysere, om principperne holder vand i den virkelige verden," siger Jan Hylleberg og henviser samtidig til Energikommissionens ønske om at lave teknologineutrale udbud.


"Vi er fortalere for at lade markedskrĂŚfterne rĂĽde, men Energikommissionens rapport overbeviser mig ikke om, at teknologineutrale udbud er den rette vej at gĂĽ. TvĂŚrtimod har vi gode erfaringer med teknologispecifikke udbud, og derfor er det vores klare anbefaling, at en ny tilskudsmodel baserer sig pĂĽ teknologispecifikke udbud sĂĽvel som en 20-ĂĽrig fast pris, sĂĽdan som vores analyse viser, er det samfundsmĂŚssigt billigste," siger Jan Hylleberg.

Det mener Vindmølleindustrien

For at kunne nedbringe behovet for tilskud mest muligt, peger Vindmølleindustrien pü fem overordnede ønsker til en tilskudsreform for landvind. Ønskerne er blevet meldt ud løbende i løbet af første halvdel af 2017.


- En ny ordning skal implementeres hurtigst muligt for at undgü opbremsning i den grønne omstilling til skade for vindbranchen.

- Fremtidig udbygning bør vÌre stabil pü ca. 215 MW ürligt som seneste fem ür. Det vil over tid kunne resultere i en fordobling af elproduktion samtidigt med at antallet af vindmøller sü godt som halveres.

- Teknologispecifikke udbud fungerer i praksis og har leveret store prisfald for havvind, mens teknologineutrale udbud er et eksperiment, der vil tage tid at fü pü plads.Tilskud bør gives som fast pris frem for fast tillÌg i en 20-ürig periode for at mindste risiko og tilskudsbehov mest muligt. Her er der 650 mio. kr. at spare ved valg af tilskudsdesign.

- Der bør laves en overgangsordning, som bygger bro fra den nuvÌrende ordning til en ny ordning med udbud og dermed muliggør gennemførelse af projekter, der uforskyldt er fanget i langsommelig klagenÌvnssagsbehandling.

 

 

 

Arkiv

April 2018

Jylland sidder pĂĽ energijobs

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle ür endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet

Global vĂŚkst gennem uddannelse

SerEnergy leverer grønne brÌndselsceller

Har du styr pĂĽ dine kritiske mĂĽlinger?

LINDØ port of ODENSE udbygger havnen

Stor stigning i det grønne energiforbrug

Industriklynge med synergi