Forside » Nyheder » Nyheder 

El-kabel med gøgeunge-effekt

 

Det er vigtigere at skabe integration med el og varme end at bygge det nye Viking Link-kabel til England, siger professor i energiplanlægning Henrik Lund forud for Energikonferencen 2018. 

- Jeg synes, vi skulle stoppe og bruge pengene pĂĄ noget andet.

Så klar i mælet er Henrik Lund, professor i energiplanlægning, når talen falder på det el-kabel, Viking Link, som regeringen vil bygge til England. Ifølge ham er det langt vigtigere at få integreret el og varme, før man bygger flere elkabler.

- Det er fint at bygge elkabler og handle mellem landene, men vi har allerede mange kabler i forvejen. Det er begrænset hvad vi får ud af at bygge flere. Derimod mangler vi forbindelser mellem elsektoren og varmesektoren og transportsektoren, mener Henrik Lund.

Han peger i stedet pĂĄ behovet for at udbygge med i første omgang varmepumper og i næste fase elektrolyseanlæg. 
- Som forskere kigger vi på, hvordan vi frem mod 2050 bedst og billigst kan lave et energisystem med vedvarende energi. Det bliver rigtig dyrt at integrere vind og sol, hvis vi vil gøre det alene i elsektoren. Det er, når man integrerer med de andre sektorer, at det bliver økonomisk overkommeligt. Og det vi mangler for at kunne gøre det lige nu, er varmepumper.


Kan skubbe varmepumper ud

Henrik Lund er skeptisk over for, at der snævert set vil være være god samfundsøkonomi i Viking-kablet. Overskuddet er begrænset og forudsætningerne skal holde frem til år 2040 eller 2060. Det er en meget risikabel investering. At bruge pengene på varmepumper i fjernvarmesystemet giver større fordele og er mindre risikofyldt.

- Så svarer man, at vi kan gøre begge dele, men pointen er, at det kun er højspændingsledninger, vi har besluttet at bygge - de andre ting er vi jo ikke kommet i gang med endnu. Problemet med det, er at de får afledte konsekvenser i forhold til rentabiliteten af fx varmepumper og elektrolyseanlæggene, og derfor kan højspændingsledning godt få sådan en gøgeungeeffekt, hvor den skubber vigtigere ting ud, forklarer han.

Yderligere har regeringen valgt at hemmeligholde beregningerne bag kablet, og Henrik Lund mener, at det er stærkt problematisk, fordi offentligheden så ikke kan debattere, om det er en god eller dårlig ide at bygge kablet.

Sidste tilmeldingsfrist

Det er ved at være sidste tilmeldingsfrist for Energikonferencen 2018. Den foregår 23. april, og foruden Henrik Lund kan du fx også møde Grundfos, borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen, flere MF’ ere, eksperter, Total og MHIVestas.

Energikonferencen 2018 er arrangeret af Dansk Fjernvarme og Maskinmestrenes Forening.

Se program og tilmeld dig her.
 


 

 

 

 

Arkiv

April 2018

Lavere elvarmeafgift er fremsynet

Her er regeringens energiudspil

MARTEC tiltræder Danmarks nye Teknologipagt

Ă…rets Energikonference med fokus pĂĄ regeringens energiudspil

Hold fast i stærkt hjemmemarked - for eksportens skyld

Skibsfarten skal halvere udledninger inden 2050

Jylland sidder pĂĄ energijobs

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle år endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet