Forside » Nyheder » Nyheder 

El og varme skal integreres

Ekspertpanel på Fjernvarmens Landsmøde 2016 som debatterede ”Energiforsyning 2030”.

 

Mens regeringens udspil til fremtidens energiafgifter lader vente på sig, er der bred enighed blandt eksperter om, hvad der skal til for at skabe en bæredygtig fjernvarmeforsyning: Eldrevne varmepumper.

El og varme skal integreres, så energien fra de meget store investeringer i vindmøller også kommer fjernvarmen til gode. Konkret skal det ske med eldrevne varmepumper, som samfundsøkonomisk er den bedste business case, når det gælder fremtidens fjernvarmeforsyning: Eldrevne varmepumper giver på sigt det største provenu til statskassen og er næsten lige så effektive som biomasse, når det gælder reduktionen af CO2-udledning frem mod 2030.

Dette blev omdrejningspunktet for et ekspertpanel, som trådte op på Dansk Fjernvarmes Landsmøde 2016. Under overskriften ”Energiforsyning 2030 – hvad siger eksperterne?” var Peter Birch Sørensen, formand for Klimarådet, John Nordbo, miljø- og klimapolitisk chef, WWF, Henrik Lund, professor, AAU, Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme, Susanne Juhl, direktør, HMN, og Christian Kjær, direktør, Danmarks Vindmølleforening sat stævne på den store scene.

Det var mere end svært for ordstyrer Cecilie Beck at skabe debat eller afdække større uenighed mellem de seks panelister, som alle efterlyste politisk handling, når det gælder dansk energiforsynings fremtidige afgiftssystem.

»Vi har ventet på et udspil til fremtidens afgiftssystem siden 2014, hvor det var bebudet. Alle i energibranchen og alle energipolitiske ordførere er enige: Der skal være økonomiske incitamenter til at investere, så man kan nå de langsigtede energipolitiske mål. Men vi mangler stadig rammevilkårene,« sagde Christian Kjær, direktør for Vindmølleforeningen – et synspunkt som resten af panelet gentog med varierende ordvalg.

Fare for gøgeungeeffekt

Professor Henrik Lund, Aalborg Universitet, talte om en gøgeungeeffekt, hvis de nuværende rammevilkår ikke ændres.

»Alt peger på, at eldrevne varmepumper er den billigste og rigtigste løsning. I dag er der ikke afgift på biomasse. Til gengæld brandbeskatter man vindmøllestrøm til varme. Det er ulykkeligt. Vi må råbe vagt i gevær over for politikerne. Vi kører ad et forkert spor. Nu risikerer man, at fjernvarmeværkerne foretager fejlagtige investeringer, som kommer til at stå i 20-30 år. Det er som gøgeunger, der forhindrer de rigtige investeringer,« sagde han og undrede sig over, at der nu lægges op til at bruge 20 milliarder kroner på en undersøisk højspændingsforbindelse mellem Danmark og England.

»En så stor investering vil give underskud i mange år. Hvorfor bruger man ikke nogle af pengene på at sikre en integration af el og varme, som er det, man har brug for. I stedet for at bruge så mange penge på endnu en udlandsforbindelse burde man sikre, at vi selv har kapacitet til lave strøm, når vinden ikke blæser. Der er risiko for, at der bliver nedlagt så meget kraftværkskapacitet, at vi ikke kan forsyne os selv, når vindmøllerne står stille. Så skal vi købe strøm i udlandet, som vi kunne lave billigere selv. Desuden har vi allerede udlandsforbindelser svarende til spidsproduktionen på 6.000 MW fra vindmøllerne. Hvorfor skal vi så have endnu en højspændingsforbindelse til udlandet, men ingen kobling mellem el og varmesektor? Lad os bruge vores el til at lave varme i Danmark i stedet for at sende den til udlandet,« sagde Henrik Lund.

Læs hele artiklen her.

 

 

 

Arkiv

Maj 2018

Nyt innovationsnetværk for energiproduktion

Wärtsilä LNGPac passerer 100 ordrer

Scandlines transporterer flere lastbiler

Vedligehold pĂĄ den holistiske mĂĄde

190 års historie er ingen hindring for vækst

PRESSEMEDDELELSE - Danskere vil fjerne plast fra verdenshavene

Nordjylland skal uddanne flere maskinmestre

En rejse med vinden

Nyt bugserfartøj sejler på LNG

Robotteknologi indtager renseanlæg

Stena Line leverer markante grønne resultater

Ny maskinmesterskole pĂĄ vej i Svendborg

Partikler har frit spil i maskinrummet

Drømmejobbet i første forsøg

Danmark skal sikre klimavenlig biomasse