Forside » Nyheder » Nyheder 

EnergyLab Nordhavn vinder Energi- og miljøprisen 2018

Glade energi- og miljøprisvindere fra EnergyLab Nordhavn modtager diplom fra Energiforum Danmark. Foto: Julie Malmstrøm.

 

Energi- og miljøprisen 2018 går til EnergyLab Nordhavn, fordi projektet demonstrerer en integration af el- og varmesystemet, som peger frem mod et mere intelligent energisystem.
 
Årets vinder af Energiforum Danmarks energi- og miljøpris nedbryder de sædvanlige skel i branchen og åbner for nye intelligente løsninger, som peger på fremtidens intelligente energisystem.
 
Men dommerkomiteen fra Energiforum Danmarks bestyrelse var ude i et svært valg, da de skulle vælge blandt årets tre nominerede. Skulle man belønne Bygningsstyrelsens imponerende energistyringsprojekt, der sætter fokus på datakvalitet og dataejerskab til glæde for store bygningsejere i hele landet, eller COOP’s massive satsning på energieffektivisering, der gennem klassiske dyder som styring, optimering og medarbejderinddragelse opnår store besparelser, eller EnergyLab Nordhavn, et storbylaboratorium, der demonstrerer og tester fremtidens tværgående løsninger inden for bæredygtige energi systemer.
 

Ikke i tvivl

Energiforum Danmarks formand Lars Thygesen var dog ikke i tvivl:
- EnergyLab Nordhavn nedbryder energibranchens traditionelle silotænkning og ser forsyning, forbrug, bygninger og by i ét samlet hele. Det skaber rum for intelligent energiudnyttelse og taler direkte ind i det, vi mener er fremtidens løsning, udtaler han i forbindelse med valget.
 
- Selvom vedvarende energi er blevet billigere, giver det stadig mening at udnytte energien intelligent og effektivt. Energieffektivisering og forsyningsteknologier skal ses i sammenhæng og ikke som modsætninger, og EnergyLab Nordhavn viser, hvordan man kan gøre det intelligent. Man kan sige, at EnergyLab Nordhavn rammer plet ved at satse bredt, og derfor får de Energi- og miljøprisen 2018, siger Lars Thygesen videre.
 

Glad for anerkendelsen

Hos EnergyLab Nordhavn er man glade for anerkendelsen:
- En stor andel af vedvarende energi i vores energisystem kræver, at vi sammen udtænker helt nye løsninger, hvor teknologi, data og systemer spiller sammen på tværs af sektorer og organisationer. Disse nye løsninger med alt hvad det indebærer, afprøver vi i EnergyLab Nordhavn i et tæt samarbejde. Her mødes vi fra energiselskaber, industri, myndigheder og universitet, og demonstrerer i praksis disse løsninger og viser, hvordan de bidrager til opretholdelsen af den høje forsyningssikkerhed - også i fremtidens energisystem. Det er derfor med stolthed, at vi modtager Energi- og miljøprisen 2018, siger projektleder Christoffer Greisen.
 

Aktiv medspiller i energisystemet

EnergyLab Nordhavns mange aktiviteter tæller fx forsøg med varmelagring i fjernvarmenettet, men også brug af bygningsautomation som aktivt link mellem bygning og forsyning.
 
- Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen. Den bliver i stigende grad digital, koblet til internettet ved hjælp af bygningsautomation. Dermed åbnes der for løbende at tilføje nye funktionaliteter, som øger komforten. Samtidig åbner vi op for, at boligen bliver en aktiv medspiller i vores energisystem, der i stigende grad forudsætter mere fleksibilitet i energiforbruget, siger Allan Andreasen forretningsdirektør i ABB’s Electrification Products’ division, som er en af projektpartnerne.
 
Denne tankegang inspirerer til at bruge bygningerne mere aktivt i den grønne omstilling, så de fx indgår i energisystemet som såkaldte ’prosumers’, der både producerer og forbruger energi. Et perspektiv, som vejer tungt i dommerkomiteens valg af EnergyLab Nordhavn som årets prismodtager.
 

Kobling til energidata

Sidst men ikke mindst, er der også lagt stor vægt på, at de løsninger, der i dag udvikles i Nordhavn, kan kopieres og anvendes i en lang række byer over alt i verden. Også i byer og bydele der allerede eksisterer. Løsningerne er ikke kun til topmoderne bygninger på helt nyudviklede byggegrunde. Særligt den aktive brug af bygningers varmekapacitet, men også den intelligente kobling af energidata fra boliger og erhvervsbyggeri med data fra fjernvarme og elsystemet har store perspektiver.
 

Om EnergyLab Nordhavn

EnergyLab Nordhavn - nye energiinfrastrukturer i byer er et fireårigt projekt, der udvikler fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstrerer, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.
 
Projektet ledes af Center for El og Energi på DTU, og de øvrige partnere er Københavns Kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, METROTHERM, Glen Dimplex og PowerLabDK-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP og løber fra 2015-2019.

 

 

 

 

Arkiv

Maj 2018

Nyt innovationsnetværk for energiproduktion

Wärtsilä LNGPac passerer 100 ordrer

Scandlines transporterer flere lastbiler

Vedligehold pĂĄ den holistiske mĂĄde

190 års historie er ingen hindring for vækst

PRESSEMEDDELELSE - Danskere vil fjerne plast fra verdenshavene

Nordjylland skal uddanne flere maskinmestre

En rejse med vinden

Nyt bugserfartøj sejler på LNG

Robotteknologi indtager renseanlæg

Stena Line leverer markante grønne resultater

Ny maskinmesterskole pĂĄ vej i Svendborg

Partikler har frit spil i maskinrummet

Drømmejobbet i første forsøg

Danmark skal sikre klimavenlig biomasse