Forside » Nyheder » Nyheder 

Er du klar til Industri 4.0?

Siemens Flow Instruments i Sønderborg kan udvikle og producere avanceret måleudstyr, der er skabt til det globale marked

 

Maskinmestre skal være forberedte på den næste fase af den industrielle udvikling, som kommer til at kræve nye digitale færdigheder. Industri 4.0 vil ændre fremstillingsindustrien på global skala.

Men er maskinmestrene og maskinmesteruddannelsen klar til fremtidens udfordringer og nye krav? Det spørgsmål stiller Frank Faurholt, som ud over selv at være uddannet maskinmester nu er salgsdirektør for industriel automation hos Siemens i Danmark.

Han har arbejdet med automation i mange år og ser næste fase af industriens historie som en udfordring for maskinmesterfaget, fordi den vil kræve nye færdigheder, som ikke nødvendigvis er en del af uddannelsen i dag i tilstrækkeligt stort omfang.

Det næste kapitel i den industrielle evolution eller måske ligefrem revolution har fået overskriften Industri 4.0 – da denne fase i afgørende grad vil blive digital. Det handler stadig om at producere varer, men måden det kommer til at ske på, vil være anderledes end hidtil.

»Den afgørende forudsætning for Industri 4.0 er de digitale netværk – med internettet som det mest synlige bevis. Det at alt kan kommunikere på en intelligent og sikker måde, vil afgørende ændre forudsætningerne for den industrielle produktion på global skala. Derfor skal maskinmesteruddannelsen have fokus på digital automation, hvis faget skal være en del af industriens fremtid, ellers er der en risiko for, at maskinmestrene bliver koblet af udviklingen,« siger Frank Faurholt, som også er formand for Dansk Automationsselskab (DAu).

Tingenes internet

Visionen om den datadrevne produktion har været der i mindst tyve år – siden internettet gjorde sit indtog, og Windows NT blev udbredt midt i 1990’erne. Men det er først nu, at teknologierne – både hardware og software – er ved at nå et niveau, hvor det bliver praktisk muligt at etablere det, som også er kaldt Industrial Internet of Things (IIoT) – hvor produktionsteknologierne og hele den omgivende tekniske infrastruktur kan kommunikere uafhængigt af mennesker.

»Det giver en ny situation, som vi skal forholde os til, hvis vi ønsker at bevare produktionen i Danmark, og hvis maskinmestrene fortsat ønsker at arbejde i fremstillingsindustrien,« siger Frank Faurholt.

De generationer, der i dag er på vej ud på arbejdsmarkedet, er digitale ”indfødte” – de er vokset op med digitale teknologier og vil opleve Industri 4.0 som en helt naturlig udvikling. Men den lidt ældre generation - de digitale ”emigranter” - som indtil videre sidder på lederstillingerne, får brug for at opgradere deres kvalifikationer, mener Frank Faurholt.

»Med Industri 4.0 vil man udnytte, at teknologierne nu er så udviklet, at man kan automatisere en produktion fra start til slut på en endnu mere intelligent og effektiv måde, end vi har kunnet hidtil. Det kommer til at ske ved hjælp af blandt andet intelligente kommunikationsteknologier, Cloud-løsninger, intelligente sensorer, Big Data og 3D-printere. Det handler ikke kun om at få en motor eller PLC til at køre lidt hurtigere. I dag er en produktion typisk centralt styret. En del af Industri 4.0. kan blive såkaldt Customized Mass Production - skræddersyet masseproduktion - som betyder, at man kan levere fuldstændig kundetilpassede løsninger til en konkurrencedygtig pris og leveringstid. Samtidig kan produktionen decentraliseres og måske endda foregå hos kunden selv, for eksempel med 3D-printere. Det ”produkt” man køber, er software og design,« siger Frank Faurholt.

Læs hele artiklen i Optimering nr. 3.  

 

 

 

Arkiv

December 2017

Kan maritime virksomheder skabe værdi af deres digitaliseringsanstrengelser?”

Batterier kan blive de nye spidslastværker

Målet bør være 55 procent vedvarende energi i 2030

Minister til Energikonferencen 2018

To maskinmestre, klar arbejdsfordeling

Nyt netværk for maskinmestre, der arbejder med Asset Management

Fra problemløsning til pædagogisk sikkerhed

Insatech udvikler fremtidens måleløsninger

Første overdækkede renseanlæg står klart

Brug for international regulering af autonome skibe

Erhvervsudvikling pĂĄ Fyn

Sig Varmeværk sænker varmeprisen med varmepumpe

Danmark har verdens bedste energisystem

ME-GI og ME-LGI dual-fuel-motorer nĂĄr 100.000 driftstimer

Stort potentiale i energioptimering af skibe og bygninger