Forside » Nyheder » Nyheder 

Fleksibelt elforbrug giver plads til flere datacentre

Sociale medier som Facebook kræver meget energi, og den skal i fremtiden komme fra bl.a. dansk vindmøllestrøm.

 

Sociale medier som Facebook kræver energi. Meget energi. Med stabil, billig og en stadigt grønnere elforsyning er Danmark et attraktivt land for de allerstørste it-virksomheders datacentre.
 
For hver gang vi liker et opslag på Facebook, deler et billede på Instagram eller ser en Youtube-video, snurrer harddiske og køleblæsere på verdens datacentre. Og det kræver strøm. Derfor holder globale giganter som Apple, Google og Facebook nøje øje med, hvor i verden energisystemet bedst understøtter nye datacentre. Her er søgelyset faldet på især Danmark, når Europas stigende appetit på internetbrug skal mættes i fremtiden.
 
Danmark har nemlig én af de laveste omkostninger for el i Europa - vel at mærke kombineret med en tĂĄrnhøj forsyningssikkerhed, verdens højeste andel af vindstrøm og et solidt fibernet. Det har fĂĄet Apple til at vælge Viborg og Aabenraa til hjemsted for to nye datacentre. Facebook er i gang med at opføre et datacenter uden for Odense. Hertil har Google købt to grunde i Danmark, som kan komme til at huse nye datacentre.
 
Det glæder Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi, at valget er faldet på Danmark:
- Det kan blive guldrandet historie for Danmark, når virksomheder som Apple, Facebook og Google skal investere milliarder i datacentre. Det skaber vækst og jobs, både lokalt og i hele landet, siger han.
 

Plads i elnettet

EfterhĂĄnden som der kommer flere store elforbrugere som eksempelvis datacentre til landet, stiger det samlede elforbrug i Danmark.
 
- Det er som udgangspunkt en god ting. For vi ved, at det ekstra elforbrug på lang sigt vil blive leveret af grønne energikilder, når centeret ligger i Danmark. Men det stiller jo også krav til at elnettet, siger Anders Stouge.
 
Men med de eksisterende planer for datacentre begynder Danmark at nå grænsen for, hvad transmissionsnettet kan levere. Ifølge Anders Stouge er det endnu en påmindelse om den værdi, fleksafregning og fleksibelt elforbrug i fremtiden kan medføre for vores elnet og for kunderne.
 
- Når vi skal finde plads til et stigende elforbrug, så er det oplagt at starte med at se på, hvordan vi får mest muligt ud af det eksisterende elnet, før vi begynder at investere i tykkere ledninger, siger Anders Stouge.
 
Det er netop det, landets elnetselskaber gør, når de fra 1. december 2017 er begyndt at indføre fleksibel afregning. Det giver elkunder en rabat på elregningen, hvis de bruger strøm på tidspunkter med god plads i nettet. Til gengæld bliver eltariffen typisk højere i den såkaldte kogespids fra kl. 17 til 20.
 
- Det kan være, at vi begynder at vente med vaske- og opvaskemaskinen til efter klokken otte eller sætter elbilen og varmepumpen til at bruge strøm på andre tidspunkter. Alt sammen hjælper det til, at vi får mest ud af vores fælles elnet. Og det gør os alle sammen rigere, afslutter Anders Stouge.
 
Ifølge Boston Consulting Group vil der frem mod 2020 blive behov for 60 nye datacentre i Europa. Heraf vil mindst tre altså ligge i Danmark. Dertil kommer et forventet stigende elforbrug til elbiler og varmepumper.
 
Kilde: Nyhedsbrevet Dagens Energi.

 

 

 

 

Arkiv

Maj 2018

Nyt innovationsnetværk for energiproduktion

Wärtsilä LNGPac passerer 100 ordrer

Scandlines transporterer flere lastbiler

Vedligehold pĂĄ den holistiske mĂĄde

190 års historie er ingen hindring for vækst

PRESSEMEDDELELSE - Danskere vil fjerne plast fra verdenshavene

Nordjylland skal uddanne flere maskinmestre

En rejse med vinden

Nyt bugserfartøj sejler på LNG

Robotteknologi indtager renseanlæg

Stena Line leverer markante grønne resultater

Ny maskinmesterskole pĂĄ vej i Svendborg

Partikler har frit spil i maskinrummet

Drømmejobbet i første forsøg

Danmark skal sikre klimavenlig biomasse