Forside » Nyheder » Nyheder 

Fra ølbrygger til ismester

Maskinmester Thomas Biel har blandt andet arbejdet pĂĄ at finde energibesparelser i isens overfladetemperatur.

 

Maskinmester Thomas Biel er ansat som driftsleder i en nyoprettet stilling i et stort idrætsanlæg i Vojens. Her har han pĂĄ kort tid gennemført flere optimeringsprojekter. 

Fra øl og sodavand til klorvand og skøjtebaner. Det var noget af et jobskifte, Thomas Biel foretog for et par ĂĄr siden, hvor han efter 20 ĂĄr som produktionstekniker pĂĄ Carlsbergs Bryggerier begyndte i en nyoprettet stilling som driftsleder i Vojens Hallerne. Fra at være ansvarlig for maskineri og teknik pĂĄ et tappeanlæg skulle han nu finde den rigtige overfladetemperatur i en isarena og den rette klorværdi i svømmehallen. Vojens Hallerne er et stort idrætsanlæg, der omfatter to idrætshaller, to skøjtebaner, en svømmehal og en campingplads. 

»Det var et stort spring, men Vojens Hallerne er en virkelig spændende arbejdsplads med opgaver inden for bĂĄde drift, vedligehold, optimering og personaleledelse,« fortæller Thomas Biel. 

 

Isens overfladetemperatur

Med jobskiftet blev Thomas Biel blandt andet ansvarlig for SE Arena, der er en isarena med plads til 5000 tilskuere. Thomas Biel er kommet i Vojens Skøjtehal som træner og tilskuer i mange ĂĄr, men der er et langt stykke fra at lægge taktikken under kampene til at styre teknikken bag anlægget.  

»Selvom der var et højt teknisk niveau pĂĄ min tidligere arbejdsplads pĂĄ Carlsberg, sĂĄ er der her nogle andre elementer af min maskinmesteruddannelse, jeg skal bruge,« forklarer han.  

SE Arena er kun syv ĂĄr gammel, sĂĄ den har moderne ventilations- og køleanlæg. Alligevel har maskinmesteren brugt en del tid pĂĄ at finde energibesparelser, blandt andet i isens overfladetemperatur.  

»Isen skal have en bestemt temperatur pĂĄ en fire-fem grader, nĂĄr der spilles kamp. Det har vi tre store kompressorer stĂĄende til at sikre. Men der er forskel pĂĄ, hvor meget man skal køle, hvis der er 5000 mennesker i hallen, der er med til at varme luften op, og hvis der kun er 50 til træning. Om natten, nĂĄr vi har lukket, er det en helt tredje situation, sĂĄ vi har gjort meget ud af at finde de rette indstillinger til køleanlægget,« fortæller Thomas Biel. 

 

Læs mere i Maskinmesteren.

 

 

 

 

Arkiv

April 2018

Lavere elvarmeafgift er fremsynet

Her er regeringens energiudspil

MARTEC tiltræder Danmarks nye Teknologipagt

Ă…rets Energikonference med fokus pĂĄ regeringens energiudspil

Hold fast i stærkt hjemmemarked - for eksportens skyld

Skibsfarten skal halvere udledninger inden 2050

Jylland sidder pĂĄ energijobs

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle år endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet