Forside » Nyheder » Nyheder 

Hobro starter forfra med fjernvarmen

Driftschef Mikkel Grathe (t.v.) og bestyrelsesformand Søren Sørensen, Hobro Varmeværk.

 

En helt ny fjernvarmeforsyning er på vej i Hobro i form af ny fliskedel og et helt nyt fjernvarmenet i den sydlige del af byen, som hidtil har været forsynet med naturgas.

To maskinmestre står i spidsen for Hobro Varmeværk. Søren Sørensen er bestyrelsesformand, og Mikkel Grathe er driftschef. I de seneste tre år har de haft et tæt samarbejde om både den daglige drift, men i høj grad også om det næste kapitel i varmeværkets historie.

Store planer er ved at blive realiseret, og det ligner nærmest en helt frisk start for varmeværket: Et nyt 13 MW flisværk er ved at stĂĄ klar, og i løbet af de næste par ĂĄr skal byens fjernvarmenet forlænges og udbredes til det sydlige Hobro, hvor der i dag er naturgas. PĂĄ sigt er potentialet en fordobling af fjernvarmekunderne fra i dag 1.600 til op mod 3.200 kunder. Men inden det er kommet hertil, har der de seneste ĂĄr været stor lokal uenighed - af nogle medier kaldt en varmekrig - om den fremtidige strategi for fjernvarmen i Hobro.

»Forhistorien er, at det kunne være gået helt anderledes, hvis nogle lokale politikere havde fået deres vilje. Så havde vi i dag måske haft to fjernvarmeselskaber i Hobro, hvilket ville have været meningsløst. Heldigvis har politikerne lyttet til vores argumenter, og fornuften har sejret,« siger Søren Sørensen.

Flere modstandere Blandt nogle lokale politikere var der et ønske om, at byens affaldsforbrændingsselskab - Fælles Forbrændingen - skulle udbygges og overtage rollen som ny varmeleverandør i Hobro Syd.

»Forslaget gik ud pĂĄ at etablere et helt nyt lokalt fjernvarmeselskab, som skulle forsyne den sydlige del af byen. Men det handlede nok meget om, at der var nogen, som gerne ville stĂĄ i spidsen for en større forretning. Set ud fra et driftsmæssigt synspunkt gav det ingen mening, nĂĄr der allerede var et varmeværk med ekspertise og erfaring i at levere fjernvarme. SĂĄ vi har brugt flere ĂĄr og mange advokatkroner pĂĄ at kæmpe for vores idé, nemlig at vi skulle stĂĄ for udvidelsen af fjernvarmeforsyningen i Hobro Syd,« fortæller Søren Sørensen.

Samtidig har Hobro Varmeværk også mødt modstand fra HMN, som i dag leverer naturgas til Hobro Syd.

»Vi har været oppe mod stærke modstandere for hvem store advokatregninger ikke betyder sĂĄ meget som for et lille varmeværk som os. Men vi har hele tiden været overbevist om, at den rigtige løsning har været, at vi skulle udbygge fjernvarmenettet til Hobro Syd. Samtidig har der været et ønske om at kunne levere mere grøn fjernvarme, og det er heldigvis blevet en realitet, efter at kommunen har besluttet at lukke Fælles Forbrændingen og i stedet køre affaldet til forbrænding i Aalborg. Nu skal vi for første gang siden 1981 selv producere vores fjernvarme, og det ser vi meget frem til - at blive herre i eget hus,« siger Søren Sørensen.

Læs hele artiklen i september-udgaven af Maskinmesteren her.  

 

Som en del af det nye anlćg hos Hobro Varmevćrk er der opfřrt en akkutank med en kapacitet pĺ 4.000 m3.

Som en del af det nye anlæg hos Hobro Varmeværk er der opført en akkutank med en kapacitet på 4.000 m3.

 

 

Arkiv

Februar 2018

EUs energimål kan åbne døren for dansk erhvervsliv

ESVAGTs nyeste ERRV har fået hyre i Nordsøen

Intelligente kølecontainere forudser egne fejl

Maersk afviser mandskabsløse containerskibe

Fire nye skibe skal sejle pĂĄ metanol

Britiske ministre anklager Rusland for cyberangreb pĂĄ Maersk Line

Data sætter ekstra skub i den grønne omstilling

En fabrik lukker og en ny ĂĄbner

Stena Lines nye superfærger tager form

Mølleproducent valgt til verdens største havmøllepark

Grænseværdi for nitrat i drikkevand er under pres

Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

Som selvstændig sætter man sin egen standard

Rederierne bør gå forrest

Stor udbygning af vindmøller på land