Forside » Nyheder » Nyheder 

Intelligente data giver store besparelser pĂĄ ejendomsdrift

Intelligente data kan sikre 15-20 procents besparelser i ejendomsdrift, lyder det fra Coor.

 

Traditionel ejendomsdrift udfordres af avanceret sensorteknologi og intelligent brug af data, der sætter nye standarder. Disse løsninger kan sikre driftsbesparelser på 15-20 procent, lyder det fra Coor.

I regeringens nye redegørelse for Danmarks digitale vækst er en af konklusionerne, at Danmark halter bagefter de andre EU-lande, når det gælder anvendelse af de allernyeste digitale tendenser i praksis.

En af de virksomheder, der har fulgt med den europæiske udvikling, er Coor, der har ansvar for op mod 20 millioner kvadratmeter i hele Norden. Ved at kombinere avanceret sensorteknologi, QR-koder og monitoreringsløsninger med datadrevne processer leverer virksomheden intelligent ejendomsdrift og energioptimering, der ser usædvanlig let og overskuelig ud på kundesiden, men som teknologisk set er drevet af en lang række komplicerede processer ”bag kulisserne”.

»Der er en vis konservatisme i vores branche, som ulogisk nok bremser udviklingen. Men tager man ny teknologi til sig og udnytter sine data intelligent, opdager man hurtigt, at der er ting, man kan gøre bedre og smartere,« fortæller Thomas Fog, divisionschef i Coor Property, der er en af Coor-koncernens divisioner inden for Facility Management.

Store besparelser med data

Coor har gennem en årrække investeret kraftigt i ny teknologi til for eksempel overvågning af installationer i bygninger. Alle anlæg og bygningsdele registreres i virksomhedens driftssystem gennem QR-koder og unik nummerering. På den baggrund udarbejdes et systemunderstøttet driftsprogram, som giver en konstant strøm af realtidsdata. Udover proaktiv optimering bruges de store mængder data også til grundig dokumentation af virksomhedens grønne regnskaber, som ledelsesinformation samt som erfaringsgrundlag, når en ny opgave skal sættes i gang.

»Når vi sammenholder data fra alle de bygninger, som vi drifter, med en statusbesigtigelse af en ny ejendom, er det meget sjældent, at vi ikke kan finde besparelser på minimum 15-20 procent ved at energioptimere anlæg og bygningsdele,« påpeger Thomas Fog.

Ejendomsservice kører på automatpilot

Ifølge Thomas Fog er der stor forskel på, om man tænker reaktivt og kører på automatpilot, eller om man måler og optimerer proaktivt.

»Hvis vi taler energioptimering, så er konstant og proaktiv måling langt mere effektiv. 50 procent af energiafvigelser skyldes adfærd. Ved at have realtimedata for hvor energien bruges, kan du hurtigere se, hvilken adfærd der udløser en afvigelse, og hvor der er potentiale for besparelser. Dermed kan du med det samme rette til og ikke først om et halvt år, når du modtager elregningen,« siger han.

Det undrer Thomas Fog, at regeringens redegørelse viser, at Danmark er så langt bag de øvrige europæiske lande, når det gælder for eksempel sensorteknologi.

»Sensorer bør være standardudstyr i vores branche. Det er nemt at installere og tage ned igen, og det koster en femtedel af de andre løsninger. Og så får man en masse her-og-nu data, som du ikke ville have adgang til ellers,« pointerer han.

 

 

 

Arkiv

Oktober 2017

Udledninger fra skibsfarten stiger

Nyt dansk-kinesisk samarbejde om overskudsvarme

14 ESVAGT-skibe i den britiske del af Nordsøen

Offshore industrien og disruption

Udfordrende arbejdsopgaver hos NLMK DanSteel A/S

Danskerne sparer 298 mio. kroner pĂĄ vand

Nyt 5G-netværk til fremtidens robotter

Maskinmesterskolen København flytter i egne lokaler

Batterier afløser generatorer om bord på offshore fartøj

Fjernvarmen kan indfri store dele af CO2-mĂĄl

Vestas og Siemens mødes: Vind-giganter i historisk samarbejde

Verdo samler kraftværk af kompetencer

Nyt energiværktøj til handels- og servicebranchen

Maskinmestre bidrager til væksten på Bornholm

Fjernvarmekunderne sparer penge