Forside » Nyheder » Nyheder 

MĂĄlet er et samfund fri for fossil plastik

Plastik er et fremragende materiale, men elendigt affald. Nu skal fossilt plastik udfases - senest i 2050, mener Dansk Affaldsforening.

 

Plastik er kilde til både miljøskadelige forurening og dyr affaldshåndtering, fordi det i dag designes forkert. Plastik skal kunne genanvendes igen og igen og skal på sigt laves af andet end olie.

 

Plastik er et fremragende produkt - men elendigt affald. Det er besværligt at affaldssortere, dyrt at komme af med for kommunerne, og fordi det bestĂĄr af mange typer - og ofte sat sammen i ét produkt - er det besværligt for virksomheder at bruge genanvendt plastik.

 

Derfor er der brug for en regulær plastikrevolution, hvis vi i fremtiden vil bruge plastik mere miljøvenligt - og samtidig undgå at forværre de store problemer med plastikforurening. Det mener Dansk Affaldsforening - interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber - som nu lancerer en ny politik for plastikaffald.

 

- I kommunerne og affaldsselskaberne arbejder vi hver dag målrettet på at gøre det nemmere at sortere plastikken til genanvendelse. Men vi må og skal videre. Derfor lancerer Dansk Affaldsforening en plastpolitik - en tretrinsraket - hvor målet er et samfund helt fri for nyproduceret fossil plastik i 2050, siger Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening.

 

Plastikaffald koster kassen

I dag er det sĂĄdan, at plastik - ligesom det meste andet affald - koster penge at genanvende, pĂĄpeger han.

 

- Særligt emballagen er et problem. Virksomhederne skal have incitament til at bruge genanvendt plastik til emballage, og ny plast skal være fossilfri. Derfor sætter vi ambitiøse delmål der skal føre frem til et samfund hvor al fossil plastik er udfaset i 2050, mener Mads Jakobsen.

 

Konkret foreslår Dansk Affaldsforening, at plastikemballage, som ikke er designet til genanvendelse, udfases i 2025. Derefter skal målet være, at Danmark i 2035 skal være fri for nyproduktion af fossil plastik - i første omgang til forbrugerprodukter. Begge disse mål leder vejen mod det endelige mål at gøre Danmark fri for al fossil plastik i 2050. Det flugter med Danmarks ambition om at være uafhængig af fossile brændsler til energi i 2050.

 

BĂĄde Danmark og EU skal pĂĄ banen

- Opgaven er enorm og kræver, at politikerne sætter klare, ambitiøse mål, der udgør en stærk ramme om indsatsen - gerne fulgt op af krav til produkterne og afgifter på fossil plast og produkter af engangsplast. Samtidig bør vi høste de lavthængende frugter, der er modne og klar til at plukke. Vi bør udvide pantsystemet til også at omfatte plastikflasker til juice- og saftprodukter, så emballagerne kan bruges til det samme formål igen og igen, siger Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening.

 

Dansk Affaldsforening anerkender, at der skal både dansk såvel som EU-lovgivning til, for at målene kan indfries. Men vinduet er åbent netop nu, idet EU arbejder på en plastikstrategi samtidig med, at den danske regering har varslet en plan mod plastforurening og en strategi for cirkulær økonomi.

 

- Timingen er god, så lad os give den fuld skrald og få sat de mål, der skal til for at trække samfundet i en rigtig, grøn retning, siger Mads Jakobsen.

 

Forslag til udfasning af plastikemballage

2025: Al plastikemballage skal være designet til genanvendelse.

Allerede i dag kender vi cirkulære alternativer til plastikemballage, der ikke kan genanvendes. Derfor bør al plastikemballage gøres cirkulært.

2035: Al nyproduktion af fossil plastik til forbrugerprodukter skal være udfaset.

Plastikprodukter til forbrugere er vanskeligere at genanvende end industriprodukter. Derfor bør olien udfases af forbrugerprodukter først.

2050: Danmark fri for fossil plast

Danmark har et mål om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Derfor bør al nyproduktion af fossil plast være udfaset, så olien hverken bruges til energi eller plastik.

 

Kilde: Dansk Affaldsforening.

 

 

 

Arkiv

Februar 2018

EUs energimål kan åbne døren for dansk erhvervsliv

ESVAGTs nyeste ERRV har fået hyre i Nordsøen

Intelligente kølecontainere forudser egne fejl

Maersk afviser mandskabsløse containerskibe

Fire nye skibe skal sejle pĂĄ metanol

Britiske ministre anklager Rusland for cyberangreb pĂĄ Maersk Line

Data sætter ekstra skub i den grønne omstilling

En fabrik lukker og en ny ĂĄbner

Stena Lines nye superfærger tager form

Mølleproducent valgt til verdens største havmøllepark

Grænseværdi for nitrat i drikkevand er under pres

Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

Som selvstændig sætter man sin egen standard

Rederierne bør gå forrest

Stor udbygning af vindmøller på land