Forside » Nyheder » Nyheder 

Nordhavn tester fremtidens fleksible energiløsninger

 

El- og fjernvarmesystemerne i København bliver mere dynamiske i takt med, at der indføres løsninger med batterier, varmelagring, varmepumper og fjernvarme med meget lave temperaturer.

 

En kraftig vind für vingerne pü en rÌkke møller i Øresund til at snurre lystigt, mens tunge vinterskyer lÌgger en kraftige dÌmper pü de solcelleanlÌg, der er etableret i det travle københavnske byudviklingsomrüde Nordhavn.

 

- Vi stür i en omstilling imod et samfund, som kører udelukkende pü grøn energi med vindmøller, solceller, elbiler og varmepumper. Det stiller krav til, at vi er omstillingsparate, og at vi bliver dygtigere til at balancere forbrug og produktion i vores distributionsnet. Derfor tager vi en rÌkke initiativer i den retning, siger direktør Jens Fossar Madsen fra Radius Elnet under indvielsen af et nyt showroom/innovationsmiljø, EnergyHub, som er oprettet i samarbejde med demonstrationsprojektet EnergyLab Nordhavn.

 

I EnergyHub’en på adressen Sundkajen 7 kan naboer og gæster fra ind- og udland på en række plancher se nye teknologiske løsninger, der skal testes i et levende laboratorium med beboere og virksomheder. Fx tester Radius Elnet og ABB, hvad et stort batteri kan bruges til, ligesom borgerne i Nordhavn er ved at få fjernaflæste elmålere, timeafregning af elforbrug og fleksible tariffer.

 

Variable tariffer

Netop de nye tariffer har pükaldt sig pressedÌkning og opmÌrksomhed fra kunder de seneste dage. Fra januar 2018 opererer Radius med en tarif for transport af el pü 83,50 øre/kWh fra kl. 17-20 i vinterhalvüret (oktober til marts) og 32,36 øre/kWh pü alle andre tidspunkter. Til sammenligning er tariffen for en ürsaflÌst kunde i øjeblikket pü 37,51 øre/kWh. I 94 procent af ürets timer bliver tariffen altsü sat ned.

 

- Lige nu er vi lidt i vĂŚlten for vores initiativ med at lade timepriser afspejle den netbelastning, som forbrug giver anledning til. Det handler jo netop om, at kunden bliver opmĂŚrksom pĂĽ, at der faktisk er forbrug, som det er muligt at flytte, uden at det gĂĽr ud over komforten, siger Jens Fossar Madsen og pĂĽpeger, at verden forandrer sig og nye teknologier giver mulighed for at lagre el og flytte elforbrug.

 

- Det er netop dét, vi øver os pĂĽ i EnergyLab Nordhavn, hvor vi har fokus pĂĽ teknologi, data, samspil med andre aktører og test af løsninger i et stor-skala bymiljø. BĂĽde tiltagene i EnergyLab Nordhavn og timepriser for brug af nettet er med til at gøre os klar til at hĂĽndtere ĂŚndrede behov, nye aktører, stigende elektrificering og lokal, mere uforudsigelig produktion, fastslĂĽr Jens Fossar Madsen.

 

45 grader varmt vand

Samspil på tværs af forsyningsarter er interessant for alle deltagerne i EnergyLab Nordhavn. Et af de konkrete eksempler på fælles optimering mellem fjernvarme og el finder vi i bygningen Århusgade 140, der har 25 nye lejligheder. Bygningen er forsynet med fjernvarme ved ultralave temperaturer. Vandet i rørene ind til bygningen ligger kun på omkring 45 grader, og ifølge direktør Jan Eric Thorsen fra Danfoss DHS Application Centre er det nok til at give en god gulvvarme.

 

- Men det er ikke nok til det varme brugsvand, sĂĽ lejlighederne er udstyret med en lille varmepumpe, der kan hĂŚve temperaturen til 60 grader, forklarer Jan Eric Thorsen foran en Danfoss-planche under indvielsen af EnergyHub.

 

Konceptet med ultralavtemperaturfjernvarme bliver testet af Danfoss og HOFOR i et fælles projekt – med levende mennesker som testpersoner og masser af fleksibilitet indbygget. Århusgade 140 er forsynet med en akkumuleringstank, der kan opbevare det opvarmede fjernvarmevand, og ved hjælp af smart styring kan bl.a. opvarmningstidspunkter optimeres i forhold til elpriser og HOFOR’s fjernvarmenet.

 

- Vi vil gerne finde ud af, hvor stort potentialet er for lagring af varme i bygninger. Derfor har vi aftalt med flere bygninger i Nordhavn, at vi kan skrue ned for fjernvarmen i perioder med stort pres pü fjernvarmeproduktionen - selvfølgeligt uden at det gür ud over deres komfort. Nür vi für prÌcis viden om, hvor meget varme en bygning er i stand til at holde pü i et bestemt tidsrum, vil vi have mulighed for at reducere vores spidslastproduktion, siger afdelingschef Charlotte Søndergren fra HOFOR med henvisning til den ekstra varme, HOFOR er nødt til at producere i forskellige situationer.

 

For eksempel kan der vĂŚre brug for spidslast, nĂĽr det er koldt om vinteren og mandag morgen, nĂĽr alle skal i bad, og virksomheder tĂŚnder op efter weekenden. Spidsforbruget koster mange penge og er sĂŚrlig tung, nĂĽr det gĂŚlder CO2-udledninger, fordi den er baseret pĂĽ produktion pĂĽ olie eller gas.

 

Varmepumpen løfter temperaturen

I Århusgade kan varmepumpen aktiveres, når elpriserne eller fjernvarmepriserne er lave og holde pause, når priserne er høje. Varmepumpen sørger for, at returvandet til fjernvarmen bliver kølet grundigt af, hvilket er en økonomisk fordel både for beboerne og HOFOR.

 

- Ved hjÌlp af de mange data, vi für opsamlet, kan vi sørge for, at der altid er nok, men aldrig mere end nødvendigt varmt vand i tanken og lade tanken nür det er mest hensigtsmÌssigt, siger Jan Eric Thorsen.

 

Mens akkumuleringstanken kan spille sammen med fjernvarme- og elsystemerne i forhold til det varme brugsvand, så kan gulvvarmen udgøre en buffer i forhold til fjernvarmenettet. Beboerne i Århusgade vil næppe lægge mærke til, at der bliver lukket ned for fjernvarmen i en time eller to, hvis spidsforbruget skal mindskes.

 

Om EnergyHyb

Den nye EnergyHub med showroom og innovationsmiljø er etableret i et samarbejde mellem EnergyLab Nordhavn, Urban Help og Scion DTU. Hübet er, at der flytter 30 mindre virksomheder ind i lokalerne i det renoverede pakhus, og at EnergyHub hvert ür für over 200 delegationer fra mulige forretningsforbindelser.

EnergyLab Nordhavn, der er støttet af Energistyrelsens EUDP-pulje, har vÌret i gang i 2½ ür ud af 4 ür.

 

LĂŚs mere pĂĽ www.energylabnordhavn.dk

 

Kilde: Dansk Energis nyhedsbrev


 

 

 

Arkiv

Marts 2018

EUC Nord für fem millioner fra A.P. Møller Fonden

Projektfremvisning pĂĽ MARTEC

Unikt energianlÌg indvies i Brønderslev

Fra ølbrygger til ismester

Hvad ønsker en energimetropol sig i forligsgave?

CirkulÌr energiforsyning i Avedøre

StĂŚrk position for maskinmestre

Vinderprojekt handler om partikelforurening i maskinrum

Udnyttelse af rejektvand fĂĽr 2. plads blandt bachelorprojekter

Dansk nøglerolle i stor europÌisk robotsatsning

Søndagsudflugten skal gü til fremtidens renseanlÌg

Nye tider for hospitalernes maskinmestre

Maritim samarbejdsaftale med Mexico

Polare krydstogter i specialdesignet skib

USA vil dÌkke 80 procent af øget olieefterspørgsel