Forside » Nyheder » Nyheder 

Ny dansk opfindelse renser vand med sollys

SolarSack-instruktioner er udviklet i samarbejde med den lokale befolkning i Uganda og Kenya.

 

SolarSack er en billig og miljøvenlig vandrensning ved hjælp af sollys, og den nye løsning til vandrensning skal nu sendes på markedet i Afrika, hvor den også har været testet.

 
To nordjyske studerende har udviklet SolarSack til billig og miljøvenlig vandrensning. Konceptet er testet i landsbyer, flygtningelejre og slumområder i Østafrika, hvor SolarSack senere skal på markedet. Det er Anders Løcke og Louise Ullmann, som studerer Arkitektur og Design på Aalborg Universitet (AAU), der har designet et bedre og billigere system til at rense drikkevand i udviklingslande.
 
SolarSack er en særlig pose, som fyldes med fire liter vand og placeres i solen i fire timer. Ved hjælp af UVA- og UVB-stråler samt varmen fra solen bliver vandet renset for sygdomsfremkaldende bakterier. Derefter kan man drikke vandet og genbruge posen til vandrensning.
 
Metoden er godkendt af Verdenssundhedsorganisationen WHO, som estimerer at mellem 99,9% og 99,999% af de sygdomsfremkaldende bakterier i vandet dør. De studerende har testet SolarSack i Kenya og Uganda med lokale brugere og organisationer og tilpasset den til deres behov. Og så er den billig.
 
- Vi regner med, at en SolarSack kan produceres for under halvanden krone, transporteres og ende i hænderne på brugeren for under en dollar. Posen kan genbruges 150 gange, så det bliver væsentlig billigere end alternativerne, siger Louise Ullmann.
 

Udviklet i Østafrika

Med en pris på omkring en dollar stykket inklusiv distribution kommer SolarSack til at koste det samme som en spand kul. Men hvor en SolarSack giver mindst 500 liter rent drikkevand for en dollar, så rækker en spand kul til under 100 liter vand.
 
Mere end 47 millioner mennesker i Østafrika har ikke adgang til rent drikkevand, og 80 % af alle sygdomme i regionen skyldes dårlige vand- og sanitetsforhold. Den mest udbredte måde at rense vand på i området er kogning, men det kræver kul eller træ, som både er dyrt og skadeligt for helbred og natur.
 
Anders Løcke og Louise Ullmann tog til Østafrika for at undersøge problemet til et studieprojekt. Målet var at designe en bedre løsning.
 
- Efter den første research i Uganda stod det klart, at brugen af kul og træ udgør en stor trussel mod naturen, og prisen på brændsel stiger i takt med, at skovene ryddes. Derfor valgte vi at bruge sollys som ressource til vandrensning. Det har de rigeligt af i Afrika, og det er gratis, siger Anders Løcke.
 

På vej til masseproduktion

SolarSack har vundet den danske udgave af konkurrencen Climate Launchpad for grønne startups. Dermed går de videre til den internationale finale på Cypern til oktober, hvor de kan vinde finansiering og hjælp til at videreudvikle projektet.
 
De to studerende bag projektet er netop blevet færdige med deres uddannelse på AAU, og Anders Løcke vil nu arbejde fuld tid som CEO i SolarSack. Han er blevet tilbudt et samarbejde med Access2innovation i Aalborg, som netop specialiserer sig i bæredygtige løsninger og forretningsudvikling i Afrika. Også Røde Kors har vist interesse i projektet.
-Røde Kors Kenya er både værdifuld som sparringspartner nu og senere som kunde, så vi er rigtig glade for, at de er interesserede i at samarbejde. En etableret NGO som dem har evnen til at få SolarSack ud til alle de afkroge af landet, hvor der er brug for vandrensning, siger Anders Løcke.
 
Han skal nu tale med flere organisationer, der arbejder med udvikling og salg af produkter til nødhjælp. Planen er at sætte SolarSack i produktion og distribuere produktet til NGO’er og private i Østafrika.

 

 

 

Arkiv

Oktober 2017

Udledninger fra skibsfarten stiger

Nyt dansk-kinesisk samarbejde om overskudsvarme

14 ESVAGT-skibe i den britiske del af Nordsøen

Offshore industrien og disruption

Udfordrende arbejdsopgaver hos NLMK DanSteel A/S

Danskerne sparer 298 mio. kroner på vand

Nyt 5G-netværk til fremtidens robotter

Maskinmesterskolen København flytter i egne lokaler

Batterier afløser generatorer om bord på offshore fartøj

Fjernvarmen kan indfri store dele af CO2-mål

Vestas og Siemens mødes: Vind-giganter i historisk samarbejde

Verdo samler kraftværk af kompetencer

Nyt energiværktøj til handels- og servicebranchen

Maskinmestre bidrager til væksten på Bornholm

Fjernvarmekunderne sparer penge