Forside » Nyheder » Nyheder 

Ny energieffektiv ventilation til lejligheder

Charlotte K. Larsen, produkt og salgschef i Sustain Solutions, og arkitekt Henning Solfeldt fra PLH Arkitekter, som deltager i udviklingen af decentra

 

Fire virksomheder og to DTU-institutter tester en ny energieffektiv løsning: Ventilationsenheder til boliger skal være med varmegenvinding, fjerne fugt, se lækre ud… og være til at betale.

 

Nye eller ny-renoverede boliger med god isolering og moderne vinduer er som bekendt så tætte, at der skal ventilation til for at forebygge skimmelsvamp og dårligt indeklima. Fire danske virksomheder og en række forskere fra DTU er nu i gang med at udvikle en økonomi- og kvalitetsbevidst energieffektiv løsning - eksempelvis til etageboliger i almene boligselskaber. Et første produkt kan være til salg i slutningen af 2016.

 

»Skakter og rørføringer kan være dyrt og pladskrævende, så vi er ved at udvikle ventilationsenheder, der blot kræver et hul i væggen, og som genvinder varmen fra lokalet,« fortæller projektleder Anders Lund Jansen fra Sustain Solutions.

 

Decentrale ventilationsenheder findes allerede på markedet, men med 1,2 millioner kroner i støtte fra Dansk Energis ELFORSK-program og betydelig egenfinansiering forsøger Sustain Solutions sammen med sine partnere at kreere et markant bedre produkt, både hvad angår energieffektivitet, fjernelse af fugt, design samt pris.

 

Ud over Sustain Solutions er deltagerne i projektet: PLH Arkitekter (design, materialevalg mm.), Brønnum Plast (prototype og mulig producent af komponenter), Ebmpapst Denmark ApS (ventilatorer/motorer), DTU Byg (idé og test) og DTU Elektro (styring og akustik).

 

 

Post. doc. civilingeniřr Kevin Michael Smidth fra DTU Byg.

Post. doc. civilingeniør Kevin Michael Smidth fra DTU Byg.

Ventilation i alle rum

Undervejs skal teknologien testes i laboratoriet på DTU. En af nøglerne til succes er at udvikle en varmeveksler i passende længde og med de rette materialer.

 

»Vi har fået støtte fra ELFORSK til over de næste to år at udvikle et produkt, der skubber til grænserne for det mulige. Der går nok lidt ingeniør i det, men ambitionen er helt klart at nå frem til en kommerciel og smuk ventilationsenhed, der er let at styre og interessant for boligforeninger,« siger produkt- og salgschef Charlotte K. Larsen fra Sustain Solutions, der primært arbejder med energirenoveringer og vedvarende energi rettet mod boligselskaber.

 

Ventilationsenhederne skal sidde i hvert rum i boligerne. Derfor har projektgruppen fokus på, at designet er optimeret, så de små tekniske anlæg syner godt i hjemmene.

 

»Vi skal bruge de rette materialer, og så skal anlæggene se ordentlige ud og have ”appeal”,« siger designchef Henning Solfeldt fra PLH Arkitekter.

 

 

Ideen til den teknologi, der bliver taget i anvendelse, er fostret af professor Svend Svendsen fra DTU. Med støtte fra Højteknologifonden (der nu hedder Innovationsfonden) og senest Markedsmodningsfonden er der nu udviklet en anlægstype, kaldet Decentral Komfort, der forventes på markedet sidst på året, og som bliver det første kommercielle resultat af projektet.

 

Læs hele artiklen i Optimering nr. 3

 

 

 

Arkiv

August 2017

Russisk ordre til MAN Diesel & Turbo og AKA

Verdens største sejlskib - med dieselelektrisk hjælpemotor

Coop skifter til LED-belysning

Ansvaret skal tilbage til skibene

Indvielse af ny maskinmester-campus i Esbjerg

Alphabox skal finde motorens svageste led

Varmt spildevand muliggør stort varmepumpeanlæg

Tuco Marine leverer højtryks-spulebåd til Norge

DONG Energy sælger 50 procent af Borkum Riffgrund 2

Værdifulde råstoffer kan skabes af restprodukter

DNV GL udfører første offshore droneinspektion

Juli 2017

OSK-ShipTech A/S skriver kontrakt med Færgeselskabet Læsø

Teknologisk Institut godkendt som CEN Heat Pump KEYMARK testinstitut

Færger slår fly

Turboladere fra ABB om bord på Kinas største containerskibe