Forside » Nyheder » Nyheder 

Ny rekord: Billigste fjernvarme i 10 ĂĄr

 

Det er blevet billigere at være fjernvarmekunde. En dugfrisk analyse fra Energitilsynet viser, at prisen på fjernvarme er reduceret med knap 10 procent de seneste tre år.

Der er godt nyt for de i alt cirka 3,6 millioner fjernvarmekunder i Danmark. I løbet af de seneste tre år er prisen på fjernvarme reduceret med knap 10 procent og ligger nu på det laveste niveau i den 10-årige periode, der eksisterer sammenhængende opgørelser for.

Prisfaldet skyldes dels lavere priser på gas og biomasse og en stigende mængde solvarme, men også at fjernvarmeselskaberne har reduceret deres omkostninger.

»Der har de seneste år været et stort fokus i fjernvarmesektoren på at reducere omkostningerne, så fjernvarmeselskabernes kunder kan få en lavere fjernvarmeregning. Den indsats ser nu ud til at bære frugt, og derfor er jeg naturligvis glad for, at priserne er faldet med knap 10 procent de seneste tre år til glæde for fjernvarmekunderne,« siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Lavere priser for forbrugerne

Hvor prisen på fjernvarme tidligere var præget af store udsving fra selskab til selskab, viser Energitilsynets seneste opgørelse, at priserne nu har fundet et mere ensartet lavt niveau. Antallet af selskaber med en fjernvarmepris på over 20.000 kroner for et standardhus er over de seneste tre år faldet fra knap 18 procent til i dag 5 procent.

»Når der er grund til at være særlig glad for den udvikling, vi nu ser, er det, fordi den indikerer, at fjernvarmeselskaberne ikke mangler incitamenter i den eksisterende regulering til at levere værdi til kunderne,» siger Rune Moesgaard.

Forsyningsudspil er ikke kuren

Dansk Fjernvarme mener, at Energitilsynets seneste opgørelse synliggør, at fjernvarmesektoren er på rette vej med at reducere sine omkostninger til glæde for kunderne. Det er dermed mindre tydeligt, hvorfor ministeren for energi-, forsyning- og klima, Lars Chr. Lilleholt, med sit udspil til en forsyningsstrategi, finder det nødvendigt fundamentalt at ændre reguleringen af fjernvarmen.

»Forsyningsudspillet kommer til at virke som en fejlagtig dosis medicin ordineret til en sektor, der ikke er syg, men derimod leverer gode resultater til husholdninger og virksomheder,« siger Rune Moesgaard og fortsætter:
»Hvis man rent politisk ønsker at sikre fjernvarmeselskaberne bedre muligheder for at reducere priserne yderligere, vil jeg anbefale regeringen, at de får offentliggjort afgiftsanalyserne og indgået en politisk aftale om afgiftsstrukturen. Det vil give selskaberne bedre sigtbarhed, og de vil kunne gennemføre sunde investeringer i grøn omstilling og nyere teknologi til gavn for kunderne. Da fjernvarmeselskaberne er non-profit betyder det, at et fald i priserne kommer fjernvarmekunderne til gavn gennem lavere priser«.

Fakta fra Energitilsynets opgørelse:

- Et gennemsnitligt hus (130 kvm., 18,1 MWh) kan opvarmes for 12.629 kroner pr. ĂĄr.
- Prisen for et gennemsnitligt hus er faldet med 10 procent de seneste 3 ĂĄr (faste priser)
- Antallet af selskaber med en pris under 10.000 kroner pr. ĂĄr er steget fra 1,4 procent til 14,1 procent de seneste 3 ĂĄr.
- Antallet af selskaber med en pris over 20.000 kroner pr. ĂĄr er faldet fra 17,8 procent. til 4,9 procent de seneste 3 ĂĄr.
- Ingen selskaber har længere en pris over 30.000 kroner pr. år

 

 

 

Arkiv

August 2017

Verdens største sejlskib - med dieselelektrisk hjælpemotor

Coop skifter til LED-belysning

Ansvaret skal tilbage til skibene

Indvielse af ny maskinmester-campus i Esbjerg

Alphabox skal finde motorens svageste led

Varmt spildevand muliggør stort varmepumpeanlæg

Tuco Marine leverer højtryks-spulebåd til Norge

DONG Energy sælger 50 procent af Borkum Riffgrund 2

Værdifulde råstoffer kan skabes af restprodukter

DNV GL udfører første offshore droneinspektion

Juli 2017

OSK-ShipTech A/S skriver kontrakt med Færgeselskabet Læsø

Teknologisk Institut godkendt som CEN Heat Pump KEYMARK testinstitut

Færger slår fly

Turboladere fra ABB om bord på Kinas største containerskibe

Danske varmepumper skal udnytte havvand i Island