Forside » Nyheder » Nyheder 

Ny rekord: Billigste fjernvarme i 10 ĂĄr

 

Det er blevet billigere at være fjernvarmekunde. En dugfrisk analyse fra Energitilsynet viser, at prisen på fjernvarme er reduceret med knap 10 procent de seneste tre år.

Der er godt nyt for de i alt cirka 3,6 millioner fjernvarmekunder i Danmark. I løbet af de seneste tre år er prisen på fjernvarme reduceret med knap 10 procent og ligger nu på det laveste niveau i den 10-årige periode, der eksisterer sammenhængende opgørelser for.

Prisfaldet skyldes dels lavere priser på gas og biomasse og en stigende mængde solvarme, men også at fjernvarmeselskaberne har reduceret deres omkostninger.

»Der har de seneste år været et stort fokus i fjernvarmesektoren på at reducere omkostningerne, så fjernvarmeselskabernes kunder kan få en lavere fjernvarmeregning. Den indsats ser nu ud til at bære frugt, og derfor er jeg naturligvis glad for, at priserne er faldet med knap 10 procent de seneste tre år til glæde for fjernvarmekunderne,« siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Lavere priser for forbrugerne

Hvor prisen på fjernvarme tidligere var præget af store udsving fra selskab til selskab, viser Energitilsynets seneste opgørelse, at priserne nu har fundet et mere ensartet lavt niveau. Antallet af selskaber med en fjernvarmepris på over 20.000 kroner for et standardhus er over de seneste tre år faldet fra knap 18 procent til i dag 5 procent.

»Når der er grund til at være særlig glad for den udvikling, vi nu ser, er det, fordi den indikerer, at fjernvarmeselskaberne ikke mangler incitamenter i den eksisterende regulering til at levere værdi til kunderne,» siger Rune Moesgaard.

Forsyningsudspil er ikke kuren

Dansk Fjernvarme mener, at Energitilsynets seneste opgørelse synliggør, at fjernvarmesektoren er på rette vej med at reducere sine omkostninger til glæde for kunderne. Det er dermed mindre tydeligt, hvorfor ministeren for energi-, forsyning- og klima, Lars Chr. Lilleholt, med sit udspil til en forsyningsstrategi, finder det nødvendigt fundamentalt at ændre reguleringen af fjernvarmen.

»Forsyningsudspillet kommer til at virke som en fejlagtig dosis medicin ordineret til en sektor, der ikke er syg, men derimod leverer gode resultater til husholdninger og virksomheder,« siger Rune Moesgaard og fortsætter:
»Hvis man rent politisk ønsker at sikre fjernvarmeselskaberne bedre muligheder for at reducere priserne yderligere, vil jeg anbefale regeringen, at de får offentliggjort afgiftsanalyserne og indgået en politisk aftale om afgiftsstrukturen. Det vil give selskaberne bedre sigtbarhed, og de vil kunne gennemføre sunde investeringer i grøn omstilling og nyere teknologi til gavn for kunderne. Da fjernvarmeselskaberne er non-profit betyder det, at et fald i priserne kommer fjernvarmekunderne til gavn gennem lavere priser«.

Fakta fra Energitilsynets opgørelse:

- Et gennemsnitligt hus (130 kvm., 18,1 MWh) kan opvarmes for 12.629 kroner pr. ĂĄr.
- Prisen for et gennemsnitligt hus er faldet med 10 procent de seneste 3 ĂĄr (faste priser)
- Antallet af selskaber med en pris under 10.000 kroner pr. ĂĄr er steget fra 1,4 procent til 14,1 procent de seneste 3 ĂĄr.
- Antallet af selskaber med en pris over 20.000 kroner pr. ĂĄr er faldet fra 17,8 procent. til 4,9 procent de seneste 3 ĂĄr.
- Ingen selskaber har længere en pris over 30.000 kroner pr. år

 

 

 

Arkiv

Oktober 2017

Udledninger fra skibsfarten stiger

Nyt dansk-kinesisk samarbejde om overskudsvarme

14 ESVAGT-skibe i den britiske del af Nordsøen

Offshore industrien og disruption

Udfordrende arbejdsopgaver hos NLMK DanSteel A/S

Danskerne sparer 298 mio. kroner pĂĄ vand

Nyt 5G-netværk til fremtidens robotter

Maskinmesterskolen København flytter i egne lokaler

Batterier afløser generatorer om bord på offshore fartøj

Fjernvarmen kan indfri store dele af CO2-mĂĄl

Vestas og Siemens mødes: Vind-giganter i historisk samarbejde

Verdo samler kraftværk af kompetencer

Nyt energiværktøj til handels- og servicebranchen

Maskinmestre bidrager til væksten på Bornholm

Fjernvarmekunderne sparer penge