Forside » Nyheder » Nyheder 

Ny teknologi skal begrænse vandspild

I dag forsvinder fem-ti procent af det drikkevand, som vandforsyninger sender ud i rørledningerne.

 

Innovationsfonden giver 2,2 millioner kr. til udviklingen af ny teknologi, som skal skære ti procent af vandselskabernes energiforbrug. Samtidig halveres omkostningerne ved lækager.

Vandspild fra huller i ledningsnettet er dyrt for mange vandværker, men nu skal et nyt system bekæmpe vandspild og gøre vandet billigere for forbrugerne. Om et par år vil Aalborg Universitet sammen med Grundfos og vandselskaberne i Ballerup og Randers være klar med en løsning, der begrænser problemet. Systemet hedder Sample. Det skal sikre et konstant tryk i vandrørene. Derved bliver energiforbrug og slitage mindre. Desuden skal Sample gøre det lettere at lokalisere utætheder i ledningsnettet. Innovationsfonden har skudt 2,2 millioner kroner i projektet. Det ventes at give vandselskaberne besparelser i energiforbruget på ti procent.

Omkostningerne ved lækager halveres

»Planen er, at vi efter to år har udviklet en prototype, som vi tester i Randers og Ballerup,« forklarer lederen af projektet, professor Rafael Wisniewski fra Aalborg Universitet.
Trykkontrol er meget vigtig, tilføjer han.
»Hvis der er for lavt tryk, bliver forbrugerne utilfredse. Hvis trykket er for højt, giver det lækager. Hvis vi kan spare vandselskaberne for penge, kan de også levere billigere vand til forbrugerne,« siger professoren.

Danske vandværker er allerede næsten verdensmestre i at begrænse vandspild. Alligevel forsvinder fem-ti procent af det drikkevand, som vandforsyninger sender ud i rørledningerne.

Styre tryk og identificere lækager

Chefingeniør Carsten Skovmose Kallesøe fra Grundfos er med til at udforme algoritmer og software, så løsningen nemt kan tages i brug - uden at vandselskaberne skal købe konsulenter og programmørtimer.

»Det nye er, at man bliver i stand til at styre trykket og identificere lækager i nettet til bestemte omrĂĄder. I dag skal man have en kompleks model, som kræver konsulentarbejde i én eller to mĂĄneder med at samle data ind,« siger han.

Grundfos ser projektet som en god eksportmulighed.
»Denne løsning er nok mest interessant for industrilande og mellemindkomstlande. Indien er et sted, jeg godt kunne se det anvendt«, siger chefingeniøren.

I Storbritannien er vandspildet omkring 20 procent, i Frankrig 25 og i Italien 30 procent. Verdensbanken anslår, at vandspildet i ulande løber helt op i 40-50 procent.

 

 

 

Arkiv

Oktober 2017

Udledninger fra skibsfarten stiger

Nyt dansk-kinesisk samarbejde om overskudsvarme

14 ESVAGT-skibe i den britiske del af Nordsøen

Offshore industrien og disruption

Udfordrende arbejdsopgaver hos NLMK DanSteel A/S

Danskerne sparer 298 mio. kroner pĂĄ vand

Nyt 5G-netværk til fremtidens robotter

Maskinmesterskolen København flytter i egne lokaler

Batterier afløser generatorer om bord på offshore fartøj

Fjernvarmen kan indfri store dele af CO2-mĂĄl

Vestas og Siemens mødes: Vind-giganter i historisk samarbejde

Verdo samler kraftværk af kompetencer

Nyt energiværktøj til handels- og servicebranchen

Maskinmestre bidrager til væksten på Bornholm

Fjernvarmekunderne sparer penge