Forside » Nyheder » Nyheder 

Ny teknologi skal begrænse vandspild

I dag forsvinder fem-ti procent af det drikkevand, som vandforsyninger sender ud i rørledningerne.

 

Innovationsfonden giver 2,2 millioner kr. til udviklingen af ny teknologi, som skal skære ti procent af vandselskabernes energiforbrug. Samtidig halveres omkostningerne ved lækager.

Vandspild fra huller i ledningsnettet er dyrt for mange vandværker, men nu skal et nyt system bekæmpe vandspild og gøre vandet billigere for forbrugerne. Om et par år vil Aalborg Universitet sammen med Grundfos og vandselskaberne i Ballerup og Randers være klar med en løsning, der begrænser problemet. Systemet hedder Sample. Det skal sikre et konstant tryk i vandrørene. Derved bliver energiforbrug og slitage mindre. Desuden skal Sample gøre det lettere at lokalisere utætheder i ledningsnettet. Innovationsfonden har skudt 2,2 millioner kroner i projektet. Det ventes at give vandselskaberne besparelser i energiforbruget på ti procent.

Omkostningerne ved lækager halveres

»Planen er, at vi efter to år har udviklet en prototype, som vi tester i Randers og Ballerup,« forklarer lederen af projektet, professor Rafael Wisniewski fra Aalborg Universitet.
Trykkontrol er meget vigtig, tilføjer han.
»Hvis der er for lavt tryk, bliver forbrugerne utilfredse. Hvis trykket er for højt, giver det lækager. Hvis vi kan spare vandselskaberne for penge, kan de også levere billigere vand til forbrugerne,« siger professoren.

Danske vandværker er allerede næsten verdensmestre i at begrænse vandspild. Alligevel forsvinder fem-ti procent af det drikkevand, som vandforsyninger sender ud i rørledningerne.

Styre tryk og identificere lækager

Chefingeniør Carsten Skovmose Kallesøe fra Grundfos er med til at udforme algoritmer og software, så løsningen nemt kan tages i brug - uden at vandselskaberne skal købe konsulenter og programmørtimer.

»Det nye er, at man bliver i stand til at styre trykket og identificere lækager i nettet til bestemte omrĂĄder. I dag skal man have en kompleks model, som kræver konsulentarbejde i én eller to mĂĄneder med at samle data ind,« siger han.

Grundfos ser projektet som en god eksportmulighed.
»Denne løsning er nok mest interessant for industrilande og mellemindkomstlande. Indien er et sted, jeg godt kunne se det anvendt«, siger chefingeniøren.

I Storbritannien er vandspildet omkring 20 procent, i Frankrig 25 og i Italien 30 procent. Verdensbanken anslår, at vandspildet i ulande løber helt op i 40-50 procent.

 

 

 

Arkiv

August 2017

Verdens største sejlskib - med dieselelektrisk hjælpemotor

Coop skifter til LED-belysning

Ansvaret skal tilbage til skibene

Indvielse af ny maskinmester-campus i Esbjerg

Alphabox skal finde motorens svageste led

Varmt spildevand muliggør stort varmepumpeanlæg

Tuco Marine leverer højtryks-spulebåd til Norge

DONG Energy sælger 50 procent af Borkum Riffgrund 2

Værdifulde råstoffer kan skabes af restprodukter

DNV GL udfører første offshore droneinspektion

Juli 2017

OSK-ShipTech A/S skriver kontrakt med Færgeselskabet Læsø

Teknologisk Institut godkendt som CEN Heat Pump KEYMARK testinstitut

Færger slår fly

Turboladere fra ABB om bord på Kinas største containerskibe

Danske varmepumper skal udnytte havvand i Island