Forside » Nyheder » Nyheder 

Ny type røggaskøling giver fem procent mere fjernvarme

Brian Kjær Ottosen på stigen til LT-veksler 1 - der er cirka 15 meter fra top til gulvet.

 

Assens Fjernvarme har anvendt biomasse siden 1984 og øger nu sin energieffektivitet med nye LT-vekslere, der skaffer fem procent mere energi ud af forbrændingsprocessen end tidligere scrubber.

Assens var blandt de første fjernvarmeværker, som satsede på biomasse. Allerede i 1984 konverterede Assens Fjernvarme fra kul til et træpilleanlæg. I 1999 udvidede man værket med en fliskedel og en dampturbine til elproduktion.

»Fliskedlen og dampturbinen imødekom kravet om, at værket skulle levere kraftvarme. Siden har vi været blandt de billigste fjernvarmeleverandører i landet,« siger Brian Kjær Ottosen, maskinmester og driftsleder hos Assens Fjernvarme.

I sin tid sagde Assens Fjernvarme nej tak til naturgas og valgte i stedet at investere 125 millioner kroner i fliskedel og dampturbine. Den løsning har vist sig ganske fornuftig og langtidsholdbar.

»Mig bekendt er der ikke andre lokale fjernvarmeværker, som har valgt en lignende kombination af anlæg til varme- og elproduktion, så det er et ret unikt anlæg, man valgte at etablere som alternativ til naturgassen. Men det er kommet fjernvarmekunderne i Assens til gode, at man valgte et brændsel, som har været afgiftsfritaget, og anlægget kører stadig meget effektivt. Der har været eksperter ude for at finde optimeringsmuligheder, men det er ikke rigtig lykkedes at høste større gevinster, indtil vi etablerede en røggasveksler for et år siden,« siger Brian Kjær Ottosen, som kom til Assens Fjernvarme i 2015.

Fem procents ekstra varme
Ved udgangen af 2018 mister Assens Fjernvarme på linje med en lang række andre fjernvarmeselskaber en del af tilskuddet for at stå til rådighed for stabiliseringen af elnettet. Derfor er der kommet skærpet fokus på at blive endnu mere energieffektive. Det førte til, at Assens Fjernvarme i 2016 etablerede et nyt anlæg til røggaskøling, som nu har kørt i cirka et år.

»Det første års drift viser, at vi med røggaskølingen har fået fem procent ekstra varme ved samme indfødte effekt, og det svarer til en gevinst, som giver os en tilbagebetalingstid på fem år. Tidligere har der været en god indtægt fra salg af el, men det marked er ikke længere så attraktivt og vil blive endnu mindre attraktivt, når tilskuddet falder væk. Derfor skal der mere fokus på en effektiv varmeproduktion, og det krav skal røggaskølingen være med til at opfylde,« siger Brian Kjær Ottosen. 

Læs hele artiklen her

 

 

 

Arkiv

Februar 2018

Danmark skal hjælpe oliestat med at blive verdens grønne duks

EUs energimål kan åbne døren for dansk erhvervsliv

ESVAGTs nyeste ERRV har fået hyre i Nordsøen

Intelligente kølecontainere forudser egne fejl

Maersk afviser mandskabsløse containerskibe

Fire nye skibe skal sejle på metanol

Britiske ministre anklager Rusland for cyberangreb på Maersk Line

Data sætter ekstra skub i den grønne omstilling

En fabrik lukker og en ny åbner

Stena Lines nye superfærger tager form

Mølleproducent valgt til verdens største havmøllepark

Grænseværdi for nitrat i drikkevand er under pres

Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

Som selvstændig sætter man sin egen standard

Rederierne bør gå forrest