Forside » Nyheder » Nyheder 

Nyt partnerskab satser pĂĽ geotermi i Danmark

Varmt vand fra den danske undergrund skal forsyne flere byer med CO2-neutral varme. Det er ambitionen bag et nyt partnerskab mellem energiselskabet E.ON og det geotermiske operatørselskab, GEOOP.

 

Geotermisk varme indvindes fra undergrunden ved at pumpe varmt vand op fra ca. to kilometers dybde og vil potentielt kunne opvarme 200.000-250.000 danske husstande ifølge Dansk Fjernvarme. Alligevel eksisterer der i dag kun tre mindre geotermiske anlÌg i Danmark.

 

- NÌsten halvdelen af brÌndselsforbruget i fjernvarmen kommer fra kul og naturgas. Vi skal blive meget bedre til at udnytte den varme, der ligger nogle fü kilometer under vores fødder. I Danmark har vi de bedste forudsÌtninger for at udnytte geotermisk varme pü grund af vores veludbyggede fjernvarmenet, men vi halter alligevel bag resten af Europa. Det har vi sammen med GEOOP tÌnkt os at gøre noget ved, siger Lars van Hauen, E.ONs Chief Innovation Officer, og püpeger, at der alene i Paris er mere end 35 geotermiske anlÌg.

 

Kobling af geotermi og fjernvarme

Teoretisk set kan geotermisk varme forsyne al fjernvarme i Danmark, men potentialet afhĂŚnger af lokale forhold og af muligheden for at koble den geotermiske varme til eksisterende fjernvarmenet.

- Som energiselskab er vi forpligtet til at finde alternative løsninger til sort energi, og vi undersøger hele tiden nye tiltag og forretningsomrüder, der büde skaber vÌrdi for vores kunder og miljøet. Under mange danske byer ligger store mÌngder underjordisk varme, sü vores første skridt er derfor at undersøge muligheden for at udnytte det varme vand i omrüder med større fjernvarmenet som i København, Hillerød, Roskilde og Aalborg, forklarer van Hauen og understreger, at partnerskabet med GEOOP understøtter E.ONs strategi om at tilbyde 100 pct. bÌredygtige energiløsninger til attraktive priser.

Danmarks undergrund kan levere CO2-neutral varme

Energistyrelsen har tidligere püpeget, at geotermisk varme sammen med vedvarende energikilder kan yde et vÌsentligt bidrag til at reducere den danske udledning af drivhusgasser, men hidtil har den økonomiske risiko forbundet med sÌrligt efterforskning vÌret hÌmmende for udviklingen. Ny forskning øger dog investeringssikkerheden ved geotermiske boringer. I 2016 var GEOOP partner i et forskningsprojekt, støttet af det grønne udviklings- og demonstrationsprogram EUDP.

 

Projektet afdÌkkede muligheden for udnyttelsen af geotermisk energi i stor skala og leverede ny data om undergrunden under København. GEOOP deltager ligeledes i forskningsprojektet Geotherm, der støttes af Innovationsfonden, som skal afdÌkke de driftsmÌssige aspekter af geotermiske overfladeanlÌg.

 

- Vi har mange års erfaring fra boringsprojekter og med ny viden omkring undergrunden, vil vi kunne mindske de geologiske og økonomiske usikkerheder, der er ved at bore efter geotermisk varme,” siger Lars Andersen, adm. direktør i GEOOP.

 

Geotermi vil potentielt kunne opvarme 200.000-250.000 danske husstande.

Geotermi vil potentielt kunne opvarme 200.000-250.000 danske husstande.

 

34 kraftvarmevĂŚrker

E.ON driver i dag 34 kraftvarmevÌrker og fire fjernvarmevÌrker, som i stigende grad modtager varmen fra vedvarende energikilder og overskudsvarme. I Frederikssund har E.ON f.eks. indgüet et samarbejde med industrivirksomheden Haldor Topsøe om at aftage overskudsvarme, hvilket har givet varmekunderne en ürlig energibesparelse pü ca. 2.000 kr. samtidig med at det har reduceret CO2-udledningen fra varmeproduktionen kraftigt.

 

Udover at reducere Danmarks CO2-udledninger, forventes geotermisk varmeforsyning at sikre en lav og stabil varmepris i hundredvis af ĂĽr, grundet de enorme mĂŚngder underjordisk varmt vand. Og netop den billigere og bĂŚredygtige fjernvarme er hovedambitionen for partnerskabet.

 

- E.ON har igennem en lÌngere ürrÌkke vist, at det er muligt at sÌnke varmeprisen og samtidig øge andelen af grøn energi. Derfor har det vÌret oplagt for os at indgü et samarbejde med dem, da netop disse to omrüder er omdrejningspunkterne for vores forretning, siger Lars Andersen, adm. direktør i GEOOP.

GEOOP ejes i dag af Iceland Drilling Company, E.ON samt en gruppe eksperter med mere end 20 ĂĽrs

 

E.ON Danmark A/S

E.ON Danmark A/S er et dansk energiselskab, der indgür i en af Europas største privatejede energikoncerner med 43.000 medarbejdere og 32 millioner kunder.

Ambitionen er at drive den grønne omstilling og vÌre den foretrukne partner inden for bÌredygtige energiløsninger.

Derfor har E.ON investeret massivt i udviklingen af grønne og innovative energiløsninger; fra at forsyne elektrisk transport med strøm fra egne havvindmøllepark, Rødsand II, til udviklingen af nogle af Danmarks største og mest effektive biogasanlÌg.

E.ON driver Danmarks største netvÌrk af ladeløsninger til elbiler til erhverv, private og den offentlige sektor, og driver ligeledes tre biogastankstationer i partnerskab med OK samt fire biogasanlÌg sammen med lokale partnere.

E.ON sĂŚlger og rĂĽdgiver om el, gas, varme og energieffektivisering og ejer og drifter cirka 30 lokale kraftvarmevĂŚrker og fire fjernvarmevĂŚrker.

 

 

Arkiv

April 2018

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle ür endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet

Global vĂŚkst gennem uddannelse

SerEnergy leverer grønne brÌndselsceller

Har du styr pĂĽ dine kritiske mĂĽlinger?

LINDØ port of ODENSE udbygger havnen

Stor stigning i det grønne energiforbrug

Industriklynge med synergi

Lederuddannelse giver nødvendigt overblik