Forside » Nyheder » Nyheder 

Overkapacitet til affaldsforbrænding indtil 2025

 

Overkapacitet til affaldsforbrænding indtil 2025

 

Der er overkapacitet på danske affaldsforbrændingsanlæg til mindst 2025. Samtidigt er det tvivlsomt, om de danske anlæg i fremtiden vil kunne tiltrække samme affaldsmængder fra udlandet som i dag.

 

Energistyrelsen har pr√¶senteret en ny analyse, der viser de historiske og fremtidige affaldsm√¶ngder - og kapaciteten til affaldsforbr√¶nding - i Danmark og opdelt i √ėst- og Vestdanmark samt de fem regioner.

 

Det fremgår, at der er overkapacitet til affaldsforbrænding i fire ud af de fem regioner, mens der er underkapacitet i Region Midtjylland. Det er Energistyrelsens vurdering, at der på landsplan tidligst kan opstå underkapacitet efter 2025.

 

Regeringens udspil i Forsyningsstrategien om konkurrenceuds√¶ttelse af affaldsforbr√¶nding ventes netop at nedbringe overkapaciteten til gavn for bl.a. √łget genanvendelse.

 

Analysen er udarbejdet for at give et bedre og mere detaljeret overblik over, hvordan affaldsmængder og kapacitet fordeler sig - og forventes at udvikle sig - på regionalt niveau i Danmark.

 

Energistyrelsens analyse d√¶kker perioden 2012-2035, og det er antaget, at de enkelte ovne har en levetid p√• op til 30 √•r. Tages der h√łjde for kendte levetidsforl√¶ngelser, kan det udskyde tidspunktet, hvor der kan opst√• behov for √łget affaldsforbr√¶ndingskapacitet.

 

Nye EU-mål

Kort f√łr jul blev EU-R√•det, EU-Parlamentet og EU-Kommissionen enige om nye m√•l for deponi og genanvendelse af affald, der vil fremme en mere cirkul√¶r √łkonomi i Europa frem mod 2035.

 

Overordnet set betyder de nye målsætninger, at der fremadrettet skal genanvendes mere affald samt forbrændes og deponeres mindre. Det forventes, at pakken formelt set bliver vedtaget i starten af 2018. Da analysen er udarbejdet forud herfor, er målsætningerne ikke indarbejdet i fremskrivningerne. Den samlede effekt af tiltagene i pakken forventes at være faldende mængder af affald til forbrænding, og dermed en yderligere udskydelse af tidspunktet, hvor der kan opstå underkapacitet på landsplan.

 

International konkurrence om affaldsforbrænding

Der er pt. overkapacitet i affaldsforbrændingssektoren i Danmark, og forbrændingsanlæggene har derfor i de senere år importeret stigende mængder affald til forbrænding.

 

I 2015 importerede Danmark ca. 350.000 tons forbr√¶ndingsegnet affald fra udlandet. Langt den st√łrste m√¶ngde affald kom fra Storbritannien og Irland, mens importen fra Tyskland, Sverige, Holland og Norge tilsammen udgjorde ca. 10 pct.

 

Copenhagen Resource Institute har for Energistyrelsen udarbejdet en analyse af markedsudviklingen i de lande, hvorfra Danmark normalt importerer affald.

 

Analysen forventer en sk√¶rpet konkurrence p√• det internationale marked for affald til forbr√¶nding frem mod 2030. Det skyldes √łget genanvendelse af visse fraktioner i husholdningsaffaldet og ikke mindst, at Storbritannien p.t. √łger kapaciteten til affaldsforbr√¶nding.

 

Det forventes derfor, at store dele af den britiske eksport af affald bortfalder efter 2025. Danmark kan derfor få svært ved at tiltrække forbrændingsegnet affald fra udlandet efter 2025.

 

Læs analysen Udvikling i affaldsmængder i de lande hvorfra der importeres affald til forbrænding i Danmark: https://ens.dk/ansvarsomraader/affald/effektivisering-af-forbraendingssektoren


 

 

 

Arkiv

Marts 2018

EUC Nord f√•r fem millioner fra A.P. M√łller Fonden

Projektfremvisning på MARTEC

Unikt energianl√¶g indvies i Br√łnderslev

Fra √łlbrygger til ismester

Hvad √łnsker en energimetropol sig i forligsgave?

Cirkul√¶r energiforsyning i Aved√łre

Stærk position for maskinmestre

Vinderprojekt handler om partikelforurening i maskinrum

Udnyttelse af rejektvand får 2. plads blandt bachelorprojekter

Dansk n√łglerolle i stor europ√¶isk robotsatsning

S√łndagsudflugten skal g√• til fremtidens renseanl√¶g

Nye tider for hospitalernes maskinmestre

Maritim samarbejdsaftale med Mexico

Polare krydstogter i specialdesignet skib

USA vil d√¶kke 80 procent af √łget olieeftersp√łrgsel