Forside » Nyheder » Nyheder 

Restprodukter fra Novo Nordisk og Novozymes bliver til biogas

DONG Energy og Bigadan opfører stort biogasanlæg, der skal genanvende restprodukterne fra Novozymes’ og Novo Nordisks produktion i Kalundborg.

Novo Nordisk, Novozymes, Bigadan og DONG Energy har netop indgået en aftale, som betyder, at der fra foråret 2018 kommer endnu et markant bidrag til den danske produktion af grøn energi fra biogas. Et nyt biogasanlæg i Kalundborg skal omdanne restprodukter fra Novozymes’ og Novo Nordisk’s fabrikker i Kalundborg til bionaturgas, der kan sendes direkte ud i Danmarks naturgasnet.

»Det her er et rigtig godt eksempel på, hvordan restprodukter kan udnyttes endnu bedre. Biogas i vores naturgasnet er et godt supplement til den grønne strøm fra vind og sol og den grønne fjernvarme fra vores kraftværker, og derfor er dette projekt et vigtigt skridt i retning af et energisystem, der er grønt, uafhængigt og økonomisk bæredygtigt,« siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i DONG Energy.

I Kalundborg har Novo Nordisk og Novozymes en stor produktion af blandet andet insulin og enzymer, som bliver solgt over hele verden. Nu vil biomasse herfra blive omdannet til energi på et lokalt anlæg.

»Novo Nordisk vil i løbet af 2018 kunne opnå en større udnyttelse af vores biomasse til produktion af biogas, samtidig med at vi får langt kortere transport mellem vores fabrikker og modtageren af vores biomasse. Alt i alt er det en god optimering for vores produktion,« siger produktionsdirektør Michael Hallgren, Novo Nordisk Kalundborg.

Først biogas - så gødning

Produktionen af enzymer og insulin er baseret på gæringsprocesser og kan sammenlignes med ølbrygning. Det giver mulighed for at genanvende den resterende biomasse. Med det nye biogasanlæg vil restprodukterne først blive omdannet til biogas, som opgraderes til bionaturgas. Og når biomassen har været igennem biogasanlægget, vil den fortsat blive anvendt som gødning på marker, ligesom det allerede er sket gennem adskillige år.

»Aftalen her er en dobbelt-op pĂĄ at genanvende NovozymesÂ’ restprodukter, og den er bĂĄde en gevinst for miljøet og for Novozymes. Det er vigtigt for Novozymes at mindske miljøpĂĄvirkningerne fra vores produktion. Gennem flere ĂĄr har vi investeret stort i at nedbringe energiforbruget ved at genanvende vores ressourcer. Dét er lykkedes, og nu tager vi et nyt skridt,« siger Jesper Haugaard, chef for NovozymesÂ’ produktion i Europa.

 

Det nye biogasanlćg skal omdanne restprodukter fra Novozymes’ og Novo Nordisk’s fabrikker i Kalundborg til bionaturgas.

Det nye biogasanlæg skal omdanne restprodukter fra Novozymes’ og Novo Nordisk’s fabrikker i Kalundborg til bionaturgas.

 

Klar i forĂĄret 2018

Bigadan og DONG Energy skal opføre og eje biogasanlægget, som bliver placeret tæt på DONG Energy’s kraftværk i Kalundborg. Bigadan, som har mere end 30 års erfaring inden for biogasindustrien, skal drive anlægget, mens Novo Nordisk og Novozymes skal levere biomasse fra deres fabrikker i Kalundborg og Novozymes’ fabrik på Fuglebakken i København. Byggeriet af det kommende biogasanlæg går i gang i løbet af marts 2017, og anlægget skal efter planen allerede sættes i drift i løbet af foråret 2018. Biogasanlægget vil kunne producere otte millioner kubikmeter naturgas om året. Det svarer til naturgasforbruget hos cirka 5.000 husstande.

Fakta

  • Biogasanlægget vil behandle cirka 300.000 ton biomasse per ĂĄr.
  • Alle næringsstoffer, der passerer anlægget, vil blive nyttiggjort til gødningsformĂĄl.
  • Den producerede biogas vil erstatte naturgas og vil dermed give en CO2-besparelse pĂĄ cirka 17.000 ton CO2 om ĂĄret.
  • Biogasanlægget bygges pĂĄ et omrĂĄde pĂĄ omtrent 50.000 m2 ved Asnæsværket i Kalundborg.
  • Biogasanlægget vil blive drevet af 5-6 medarbejdere. Der vil blive skabt 15-20 arbejdspladser, inklusiv underleverandører, nĂĄr anlægget er i drift.

 

 

Arkiv

Juni 2017

Fremtidens transportmarked

EU godkender støtte til konvertering af Asnæsværket

God proces sparer energi i bygninger

Fjernvarme falder til ny rekordlav pris

Ny dansk opfindelse renser vand med sollys

MARTEC godkendt til alle GWO-kurser

Danmark bliver vært for stor international maritim konference

Søfarende med virtual reality

Danbor bliver til Norsea

Maskinmestre skal have fleksible tilbagetræknings-muligheder

Dansk-tysk aftale åbner for større handel med strøm

Maritimt vækstteam får 25 millioner kroner om bord

Fjernvarmen investerer i 900 km nye rør

Brønderslev etablerer unik energiproduktion

Genanvendelse af affald stiger