Forside » Nyheder » Nyheder 

Smørum Kraftvarmeværk kigger mod solen

Smørum Kraftvarmeværk har gennem de sidste 50 år udviklet driften for at kunne levere den mest effektive energiproduktion.

 

Etableringen af et 11.312 m2 solvarmeanlæg er nu startet, og dermed tager Smørum Kraftvarmeværk endnu et skridt i retningen af en grønnere energiproduktion.

På trods af udfordringer i forhold til placering af anlægget har Smørum Kraftværk formået at sikre en omkostningseffektiv solvarmeløsning, som ikke alene vil hjælpe med at realisere den grønne omstilling, men som også vil medvirke til en stabilisering af varmepriserne.

I løbet af de sidste 50 år har Smørum Kraftvarmeværk løbende udviklet sin drift for at kunne levere den mest effektive energiproduktion. Overgangen fra konventionel fjernvarme til et gasfyret kraftvarmeværk fandt sted i 1996, og siden da har kraftvarmeværket produceret varme til over 2.500 forbrugere samt strøm til ledningsnettet. I 2012 blev der installeret en 10 MW elkedel, så overskudsstrøm fra elnettet kan bruges til at producere til fjernvarme.

»Det var et naturligt skridt i vores udvikling at skifte til en vedvarende energikilde, som også kan konkurrere med varierende gaspriser. På den måde kan vi stabilisere vores produktionspris, inden grundbeløbet falder bort i 2018,« siger maskinmester Jan Møller, adm. direktør hos Smørum Kraftvarmeværk A.m.b.A.

Klar til næste solsæson

Anlægget på 11.312 m2 består af 56 rækker plane solfangere fra Aalborg CSP. Med en kapacitet på 8 MW vil anlægget på årsbasis kunne producere 5.568 MWh varme. Arbejdet er påbegyndt i Smørum, og byggeriet forventes at stå færdigt ved udgangen af i år, så systemet kan høste 2018’s første solstråler.

»På lige fod med de andre fjernvarmeanlæg i vores område har vi været udfordret i forhold til at finde den rigtige grund såvel som en omkostningseffektiv løsning til placeringen af solfangerne. Det område, vi har til rådighed, kræver en stor 2,2 km lang rørledning til solfeltet, som naturligvis medfører ekstra omkostninger. Ikke desto mindre har vi formået at købe en totalløsning fra Aalborg CSP, der ved den afholdte licitation gav den laveste pris, havde færrest forbehold og den bedste produktgaranti på solfangerne. Dermed er det muligt for os at holde varmeproduktionspriserne på et rimeligt stabilt niveau, mens den grønnere profil etableres. Vi var også glade for at have fundet en leverandør med kort leveringstid, så vi inden længe kan begynde en bæredygtig varmeproduktion,« tilføjer Jan Møller.

Nye standarder for solenergi

Den solvarmeteknologi der bliver leveret til Smørum Kraftvarmeværk indeholder samme type solfangere, som Aalborg CSP senest har leveret til Solrød Fjernvarme A.m.b.a.

»Siden vi introducerede disse optimerede solfangere i Danmark, har de sat en ny standard i kraft af deres konkurrencedygtige prisniveau, deres 10 års produktgaranti og endelig deres design, som er let at installere. Vi har med stor glæde været vidne til en enestående drift og høj ydelse i foråret/sommeren 2017 i Havdrup ved Solrød, hvor solfangerne med succes havde deres debut i Danmark. Vi forventer intet mindre fra systemet i Smørum, og vi ser frem til at hjælpe Smørum Kraftvarmeværk med at opnå sin grønne vision,« udtaler Per Aasted, salgs- og projektingeniør hos Aalborg CSP.

Fakta:
• Kunde: Smørum Kraftvarme A.m.b.a.
• Anlæggets kapacitet: 8 MW
• Energiproduktion: 5.568 MWh varme/år
• Antal husstande: 2.583
• Antal forbrugere: 2.500
• Systemleverandør: Aalborg CSP A/S
• Leveringsomfang: Komplet solfangersystem, tekniske installationer og teknikhus, rørledninger til energitransmission
• Placering: Smørum
• Anlægsområde: 11.306 m2 solfangere
• Anlægsplan: 56 rækker med op til 20 solfangere per række
• Max. temperatur: 95 °C
• Solfangertype: GREENoneTEC GK3003 series, med enkelt- og dobbeltglas
• Systemets forventede levetid: over 25 år
• CO2 reduktion: 1.100 tons/år

 

 

 

Arkiv

December 2017

Erhvervsudvikling på Fyn

Sig Varmeværk sænker varmeprisen med varmepumpe

Danmark har verdens bedste energisystem

ME-GI og ME-LGI dual-fuel-motorer når 100.000 driftstimer

Stort potentiale i energioptimering af skibe og bygninger

Robotter skal sortere storskraldet

Verdens største litium-ion batteri taget i brug

Hele verden som arbejdsplads

Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

November 2017

Markant vækst på Esbjerg-Fanø-ruten

Flere tager genvejen Spodsbjerg-Tårs

Eksportsucces i praksis

Vi skal i gang med 3D-print nu

Robotterne vil skabe vores jobs i fremtiden