Forside » Nyheder » Nyheder 

Solen skal skinne om natten i Kina

Aalborg CSP skal levere kedelteknologi til produktion af elektricitet døgnet rundt i Aksai-distriktet i Kina.

 

Aalborg CSP har indgået en kontrakt om at levere et kedelsystem til et revolutionerende nyt solkraftværk, som vil kunne generere 50MW strøm - helt op til 15 timer efter solnedgang.

 

Aalborg CSP’s kedelteknologi skal spille en afgørende rolle i produktion af overhedet kraftdamp til produktion af elektricitet døgnet rundt til boliger i Aksai-distriktet i Kina.

 

Kina, der er verdens største elproducent og -forbruger, har lanceret en femårsplan med det formål at fremme en række økonomiske og sociale udviklingsinitiativer fra 2016-2020.

 

I den første del af denne plan indgĂĄr Kinas ønske om at skabe 20 koncentrerede solenergi (CSP)-projekter, som skal kunne generere 1GW vedvarende energi inden udgangen af ​​2018 - et ønske som vil ændre landets omfattende elproduktion markant.

 

For at opnå lave elpriser (RMB1,15 / kWh) og dermed korte tilbagebetalingstider fokuseres der på solprojekter med store energilagringskapaciteter. Til dette formål er Aalborg CSP blevet valgt til at levere et dampkedelsystem til det 50MWe store Shenzen Jinfan CSP-anlæg, så anlægget kan nå helt i mål med den bemærkelsesværdige og nytænkende form for energiproduktion baseret på solenergi døgnet rundt.

 

Smeltet salt

Det 50MWe store Shenzen Jinfan CSP-anlægs nytænkning ligger i, at anlægget vil være i stand til at lagre solenergien i løbet af dagen og først udlede det i op til 15 timer efter solnedgang. På denne måde kan solen levere strøm selv om aftenen, hvor elforbruget typisk er størst.

 

Nøglen til denne ekstraordinære lagringsfunktion er, at anlægget anvender smeltet salt i solfeltet; et solfelt, som i denne sammenhæng består af parabolske trug. Smeltet salt er i CSP-kredse anerkendt som et effektivt varmeoverførings- og energilagringsmedie på grund af dets evne til at opnå temperaturer helt op til 565 ºC.

 

Om dagen vil solens stråler opvarme cirkulerende smeltet salt i et solfelt bestående af parabolske trug (tilsvarende teknologi som er anvendt af Brønderslev forsyningsanlæg leveret af Aalborg CSP). Gennem kedelsystemet fra Aalborg CSP omdannes det smeltede salt til damp, som vil generere elektricitet. Samtidig opvarmes to lagertanke fyldt med salt i løbet af dagen. Når solen går ned, udledes varmen fra lagertankene og omdannes til damp i kedelsystemet, hvilket muliggør 24-timers strømproduktion.

 

- Udfordringen med vedvarende energiproduktion er, at der typisk kun produceres energi, når solen skinner, eller når vinden blæser. Med forskellige energilagringsteknologier kan produktionen kontrolleres til at matche forbruget. Aalborg CSP har gennem de seneste år samarbejdet med adskillige aktører på markedet i forhold til at udvikle fremtidens energilagringsteknologier, der kan imødekomme efterspørgslen og integrationen af vedvarende energi på internationalt plan men ligeledes i Danmark, udtaler Peter Badstue Jensen, divisionsdirektør hos Aalborg CSP.

 

Unikt projekt

Aalborg CSP blev udvalgt som kedelleverandør til dette unikke projekt på grund af sin historik inden for kedeludvikling, og fordi selskabets lignende kedelsystemer allerede har bevist deres overlegne ydeevne i både Spanien og Indien. Denne solkedelteknologi har ligeledes tidligere vundet flere internationale priser og har placeret Aalborg CSP blandt internationalt anerkendte teknologiproducenter og leverandører inden for det globale CSP-marked.

- Vi er stolte over at være leverandører til dette revolutionerende solprojekt i Kina og vil glæde os til den endelige levering af ​​vores kedelsystemer næste sommer, sĂĄ anlægget kan pĂĄbegynde den 24-timers energiproduktion inden udgangen af ​​2018, tilføjer Peter Badstue Jensen.

 

Projektfakta:

Ejer/Bruger af anlægget: Shenzhen JinFan Power Co., Ltd.

Projektnavn: Shenzhen Jinfan Akesai 50MW

Kapacitet: 50 MWe

Teknologitype: Parabolske trug med smeltet salt som varmeoverførende medie i receiver-rørene

Anlæggets layout: 2,5 km2 solfelt med 152 rækker af parabolske trug

Smeltet salt, max. temperatur: 548 ÂşC

Placering: Aksai-distrikt, Gansu Provinsen, Kina

Energilagringskapacitet: 12-15 timer/dag

Anlæggets levetid: 25 år

Forventet opstart: december 2018

 

Aalborg CSP, leveringsfakta:

Kunde: Jiangsu Livo New Energy Technology Co., Ltd

Leveret teknologi: SGS4-dampgeneratorsystem

Projektafgrænsning: To rækker af SGS4 dampgeneratorer inklusiv instrumentering, ventiler, varmesporing for trykbeholdere og alle sammenkoblingsrør

Damptemperatur: 95 ÂşC

Dampproduktion: 22,3 kg/s

Damptryk: 136 bar

Opstartsrate: 10 ÂşC/min

Systemgaranti: 5-års lækagegaranti og 5-års tilsmudsningsgaranti

Forventet afsluttet levering: juni 2018

 

 

 

 

Arkiv

Januar 2018

Fyns robotklynge runder 3.200 medarbejdere

55 nye maskinmestre dimitterer fra MARTEC

IT Sikkerhedskonference

Maersk og IBM går sammen om globale blockchain-løsninger

Nyt fiberkabel til USA øger muligheden for flere datacentre

Tre kandidater til Energi- og miljøprisen 2018

Første nye maskinmestre uddannet i Esbjerg

Overkapacitet til affaldsforbrænding indtil 2025

Havn har markant betydning for Kalundborg

Danmark i robot-top-10

Fleksibelt elforbrug giver plads til flere datacentre

Danmark sætter ny rekord i vind

Fjernvarmeprisen falder - indtil videre

Varmeværker får 23 millioner kroner til store varmepumper

Stort potentiale for ny energi til droner