Forside » Nyheder » Nyheder 

Staten lander nordsøaftale med Mærsk

Den danske olieudvinding i Nordsøen tegner til at være reddet med en ny aftale mellem den danske stat og A.P. Møller-Mærsk.

 
Den danske stat og A.P. Møller-Mærsk er efter flere måneders hårde forhandlinger nået til enighed om en aftale for den danske nordsøolie, som vil betyde nye investeringer for 30 milliarder kroner, erfarer Berlingske.


Dermed ser nervekrigen om, hvordan Danmark skal udvinde de sidste olieressourcer fra Nordsøen, ud til at være nået sin afslutning. A.P. Møller-Mærsk har truet regeringen med at lukke det store Tyra-felt ned, hvis ikke staten accepterer en række nye og mere lempelige betingelser i Nordsøen for A.P. Mølle –Mærsk. Var selskabet og staten ikke nået til enighed, ville produktionen fra feltet blive indstillet fra oktober 2018.


»Tyra-feltet skal genopbygges fuldt ud, og der bliver altså ikke tale om del- eller lappeløsninger,« siger en centralt placeret kilde til avisen.


Den nye aftale betyder ifølge Berlingske, at satsen for skattemæssige afskrivninger vil øges fra de nuværende 15 til 20 pct. Dertil kommer, at kulbrintefradraget, der i dag udgør fem pct., bliver hævet til 6,5 pct. i en periode på seks år. 

 

 

Derudover er der lagt en slags ekstraskat ind i aftalen i tilfælde af, at olieprisen stiger. I dag ligger den i 56,40 dollar pr. tønde, men stiger den eksempelvis til et gennemsnit på 75 dollar over et år, skal producenterne betale 2,5 pct. af deres overskud fra kulbrinteindvindingen. Ligger olieprisen over et år på over 85 dollar i gennemsnit, skal producenterne betale 5 pct. i ekstraskat.

 

Den nye aftale mangler stadig at blive godkendt af Folketingets partier. Præcist hvornår detaljerne i planen bliver offentliggjort er endnu ikke besluttet, men det kan ifølge Berlingske oplysninger ske inden for få dage. Finansministeriet vil over for Berlingske ikke kommentere sagen, og A.P. Møller-Mærsk oplyser, at aftalen endnu ikke er endeligt på plads.


Medie: "Berlingske"


 

 

 

Arkiv

Oktober 2017

Dansk energiteknologi skal indtage verdenseliten

Maskinmestre tager diplomuddannelse i vedligehold

Udledninger fra skibsfarten stiger

Nyt dansk-kinesisk samarbejde om overskudsvarme

14 ESVAGT-skibe i den britiske del af Nordsøen

Offshore industrien og disruption

Udfordrende arbejdsopgaver hos NLMK DanSteel A/S

Danskerne sparer 298 mio. kroner på vand

Nyt 5G-netværk til fremtidens robotter

Maskinmesterskolen København flytter i egne lokaler

Batterier afløser generatorer om bord på offshore fartøj

Fjernvarmen kan indfri store dele af CO2-mål

Vestas og Siemens mødes: Vind-giganter i historisk samarbejde

Verdo samler kraftværk af kompetencer

Nyt energiværktøj til handels- og servicebranchen