Forside » Nyheder » Nyheder 

Staten lander nordsøaftale med Mærsk

Den danske olieudvinding i Nordsøen tegner til at være reddet med en ny aftale mellem den danske stat og A.P. Møller-Mærsk.

 
Den danske stat og A.P. Møller-Mærsk er efter flere måneders hårde forhandlinger nået til enighed om en aftale for den danske nordsøolie, som vil betyde nye investeringer for 30 milliarder kroner, erfarer Berlingske.


Dermed ser nervekrigen om, hvordan Danmark skal udvinde de sidste olieressourcer fra Nordsøen, ud til at være nået sin afslutning. A.P. Møller-Mærsk har truet regeringen med at lukke det store Tyra-felt ned, hvis ikke staten accepterer en række nye og mere lempelige betingelser i Nordsøen for A.P. Mølle –Mærsk. Var selskabet og staten ikke nået til enighed, ville produktionen fra feltet blive indstillet fra oktober 2018.


»Tyra-feltet skal genopbygges fuldt ud, og der bliver altså ikke tale om del- eller lappeløsninger,« siger en centralt placeret kilde til avisen.


Den nye aftale betyder ifølge Berlingske, at satsen for skattemæssige afskrivninger vil øges fra de nuværende 15 til 20 pct. Dertil kommer, at kulbrintefradraget, der i dag udgør fem pct., bliver hævet til 6,5 pct. i en periode på seks år. 

 

 

Derudover er der lagt en slags ekstraskat ind i aftalen i tilfælde af, at olieprisen stiger. I dag ligger den i 56,40 dollar pr. tønde, men stiger den eksempelvis til et gennemsnit på 75 dollar over et år, skal producenterne betale 2,5 pct. af deres overskud fra kulbrinteindvindingen. Ligger olieprisen over et år på over 85 dollar i gennemsnit, skal producenterne betale 5 pct. i ekstraskat.

 

Den nye aftale mangler stadig at blive godkendt af Folketingets partier. Præcist hvornår detaljerne i planen bliver offentliggjort er endnu ikke besluttet, men det kan ifølge Berlingske oplysninger ske inden for få dage. Finansministeriet vil over for Berlingske ikke kommentere sagen, og A.P. Møller-Mærsk oplyser, at aftalen endnu ikke er endeligt på plads.


Medie: "Berlingske"


 

 

 

Arkiv

Juni 2017

Fremtidens transportmarked

EU godkender støtte til konvertering af Asnæsværket

God proces sparer energi i bygninger

Fjernvarme falder til ny rekordlav pris

Ny dansk opfindelse renser vand med sollys

MARTEC godkendt til alle GWO-kurser

Danmark bliver vært for stor international maritim konference

Søfarende med virtual reality

Danbor bliver til Norsea

Maskinmestre skal have fleksible tilbagetræknings-muligheder

Dansk-tysk aftale åbner for større handel med strøm

Maritimt vækstteam får 25 millioner kroner om bord

Fjernvarmen investerer i 900 km nye rør

Brønderslev etablerer unik energiproduktion

Genanvendelse af affald stiger