Forside » Nyheder » Nyheder 

Storbyerne mødes om en CO₂-neutral fremtid

350 klimaeksperter fra storbyer i USA, Europa, Skandinavien og Danmark mødes mandag og tirsdag i København for at diskutere vejen frem mod CO₂-neutrale byer. Samarbejde og innovation er nøglen til en CO2-neutral fremtid, og det er ogsĂĄ omdrejningspunktet for Klimakonferencen ”CPH Climate Solutions 2016”.

Siden 2005 er CO2-udledningen i Københavns Kommune reduceret med 38 procent. Vel at mærke i en periode, hvor byen samtidig fik 16 procent flere nye borgere.

Den succeshistorie vækker opsigt uden for landets grænser, og kommunen har indgået samarbejdsaftaler med byen New York og senest også med Washington DC om at dele viden om løsninger, forskning og udvikling af de mest effektive klimaløsninger. Ud over de tætte amerikanske samarbejdspartnere er eksperter fra Amsterdam, Hamborg, Stockholm, Oslo og London også med på talerstolen, til debatterne og blandt deltagerne, når Københavns Kommune sætter klimaet til debat på konferencen.

Slut med nemme og billige løsninger

Implementeringen af klimaløsningerne sker ikke hurtigt nok. Det skyldes enten nationale regler, manglende finansiering eller fokus på omstilling og gode businesscases. En stor del af målene skal nås gennem private investeringer. Derfor skal der arbejdes tæt sammen med investorer, ejere af bygninger med flere og i samarbejde med erhvervslivet, vidensinstitutioner og københavnerne udvikles løsningerne. Det er netop klimakonferencens gennemgående mål.

»I København arbejder vi sammen med andre storbyer pĂĄ vejen mod at blive verdens første CO₂-neutrale hovedstad. Det gør vi for at lære af hinanden, for sammen at udvikle de bedste teknologiske klimaløsninger uden store økonomiske konsekvenser og for at koordinere den forskningsmæssige indsats,« siger serviceomrĂĄdechef Jakob Møller fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København.

Vækst i energiteknologi

Med indsatsen frem mod 2025 understøtter Københavns Kommune både direkte og indirekte massive investeringer i grøn vækst, og det er derfor naturligt, at Københavns Kommune arrangerer klimakonferencen i samarbejde med Dansk Industri.

»Danske virksomheder skaber løsninger, som gavner energi, miljø og klima i byer rundt om i hele verden. For eksempel er vi førende inden for fjernvarme og fjernkøling, og vi har konstant fokus på at bruge energien så effektivt som muligt. I Danmark udvikler og afprøver vi nye, attraktive klimaløsninger. Sammen med København og andre partnere kan vi også vise, hvordan de virker. Partnerskabet gavner dermed både virksomhedernes produktudvikling og eksport samt borgerne i København og verdens klima,« siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, der er medarrangør af Copenhagen Climate Solutions 2016.

Eksempel på klimaløsning i partnerskab

Københavns Kommune har siden 2013 indgået partnerskaber om udvikling og implementering af klimaløsninger. For eksempel er kommunen partner i projektet EnergyLab Nordhavn. Det er på en og samme tid et spydspidsprojekt i international sammenhæng og en vigtig brik i klimaplanens roadmap mod at blive CO2-neutral i 2025.

 

Troels Ranis, branchedirektřr i DI Energi.

Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

 

Et konkret eksempel på opfindelser fra EnergyLab Nordhavn er en varmtvandsbeholder, der kan lagre overskudsproduktion af strøm fra vindmøller og solceller. Desuden er bydelens nye skolebygning til Copenhagen International School udstyret med et solcelleanlæg til lokal energiproduktion. Der er udviklet et parkeringshus med batterilager til hurtig opladning af el-biler, og et supermarked, hvor varmeproduktionen fra køleanlæg sendes retur til fjernvarmeanlægget.

Fakta om København og CO₂-reduktion

I København har vi oplevet en befolkningstilvækst på 100.000 borgere siden 2005, det vil sige 16 procent flere borgere. På verdensplan bor halvdelen af verdens befolkning i dag i byerne. I 2050 forventes det, at to tredjedele af befolkningen er byboere.

Siden 2005 er det lykkedes at reducere CO2-udledningen med 38 procent, sĂĄ hver indbygger udleder 2,5 ton. Alene fra 2014 til 2015 reducerede vi CO2-udledningen med 11 procent.

Hvis kommunen stoppede alle indsatser for at reducere CO2-udledningen i dag, ville udledningen fortsat falde takket være den nationale omstilling til vedvarende energi. Så ville Københavns Kommunes samlede udledning være på ca. 900.000 ton CO2 ton i 2025.

Med klimaplanens initiativer bliver København CO2-neutral i 2025.

I KBH2025 Klimaplanen er den samlede pris for de nødvendige investeringer for at nå målet estimeret til at nå op over 200 milliarder kroner. En stor del af investeringerne vil være, når klima og energi tænkes ind i eksempelvis nybyggeri, renovering af bygninger og transportmidler.

De direkte investeringer i energi-anlæg forventes at blive i størrelsesordenen 15-20 milliarder kroner frem mod 2025.

Dertil kommer en forventet samlet kommunal investering pĂĄ 2,0 milliarder kroner frem til 2025.

Implementeringen af klimaplanen forventes frem til 2025 at have en beskæftigelseseffekt på over 30.000 årsværk, ikke mindst på bygge- og anlægsområdet.

 

 

Arkiv

Maj 2018

Nyt innovationsnetværk for energiproduktion

Wärtsilä LNGPac passerer 100 ordrer

Scandlines transporterer flere lastbiler

Vedligehold pĂĄ den holistiske mĂĄde

190 års historie er ingen hindring for vækst

PRESSEMEDDELELSE - Danskere vil fjerne plast fra verdenshavene

Nordjylland skal uddanne flere maskinmestre

En rejse med vinden

Nyt bugserfartøj sejler på LNG

Robotteknologi indtager renseanlæg

Stena Line leverer markante grønne resultater

Ny maskinmesterskole pĂĄ vej i Svendborg

Partikler har frit spil i maskinrummet

Drømmejobbet i første forsøg

Danmark skal sikre klimavenlig biomasse