Forside » Nyheder » Nyheder 

Stort potentiale i energioptimering af skibe og bygninger

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (t.h.) pü besøg hos Caverions marineafdeling pü Lindø.

 

Ligesom i mange andre brancher stiger miljøkravene ogsü inden for marine-industrien. Caverions marineafdeling pü Lindø arbejder med energiløsninger til skibe rundt om i verden.

 

I USA stiller de lokale myndigheder i Californien en rÌkke krav til de fartøjer, der lÌgger til kaj. Eksempelvis skal fartøjerne forsynes med strøm fra land, sü de ikke forurener i havnene med deres egne dieseldrevne generatorer.

 

For at imødekomme dette krav har teknikentreprenøren Caverions Marine-afdeling pü Lindø blandt andet designet en innovativ løsning, der leverer landstrøm til de fartøjer, der ligger til kaj i Californien. Indtil videre har afdelingen leveret 50 installationer, herunder containere med blandt andet mellemspÌndingsfelter samt kabeltromle med højspÌndingskabler for forbindelse til land, designet specifikt til kundens behov.

 

- Der bliver set meget strengt pü skibenes miljøbelastning, og miljøkravene i hele verden bliver højere og højere. I dag har vi regler for udledning i dele af Europa, USA og Canada og tilmed flere nye regler pü vej i Asien. Loven i Californien er den hürdeste og foreskriver i dag, at 50 % af de flüder, der ligger ved kaj i havne, skal vÌre pü landstrøm. I 2020 er det 80 %, fortÌller afdelingsleder i Caverion Marine, Per Koopmann, som sammen med sit erfarne team har udviklet en fleksibel løsning til levering af landstrøm til skibe, der ligger i havn for slukkede motorer.

 

Elektrisk design

Afdelingen tĂŚller omkring 100 ansatte, herunder en del rejsevante elektrikere og smede. Blandt kunderne er danske og udenlandske vĂŚrfter, havne, handelsflĂĽden samt offshore-vindindustrien.

 

Afdelingen beskÌftiger sig primÌrt med elektrisk design, engineering, projekt- og servicearbejde samt reservedelssalg. Specielt pü de store containerskibe, der kan rumme op mod 20.000 containere, hvor mange af disse containere er kølecontainere, er der store besparelser at hente ved at benytte Caverions landstrømskoncept.

 

Grøn vÌkst, der gør en forskel

Transport- og bygningssektorerne ligger tungt pü CO2-regnskabet og udgør til sammen to tredjedele af Danmarks CO2-udledning.

- Nür private virksomheder kan finde effektive energiløsninger, betyder det, at vi med dansk teknologi kan bidrage til at reducere verdens udledning af CO2 markant, uden at vi samtidig stÌkker vingerne pü et vigtigt erhverv som søfart, der sejler 100 mia. kr. hjem til Danmark om üret, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), som netop har besøgt Caverions marineafdeling pü Lindø.

 

Ministeren mener, at de private løsninger sammenholdt med en fremsynet lovgivning kan sikre, at vi i Danmark kan leve op til vores internationale ansvar - uden samtidig at skade de liberale erhverv:

- De muligheder og løsninger, jeg har hørt om i dag viser, at IMO’s indsats for at fastholde EU-målene for udledning af drivhusgasser inden for søfarten kan nås, siger Lars Christian Lilleholt videre.

 

Optimering af bygninger

Ministeren blev desuden oplyst om mulighederne ved Offentligt-Privat Samarbejde, hvor man gennem langsigtede driftskontrakter kan opnĂĽ stor indflydelse pĂĽ offentlige bygningers energieffektivitet og samtidig bidrage til bedre indeklima i eksempelvis skoler, plejehjem, industribygninger og kontorer.

- I dag bruger bygninger kun 25% af den energi, de anvendte for 40 ür siden, sü potentialet for energibesparelser og driftsoptimering af bygningsmassen for erhvervslivet, den offentlige sektor og private forbrugere er enormt, hvis man anvender moderne teknologi i forbindelse med driften, siger adm. direktør Michael Højgaard fra Caverion Danmark A/S.

 

- Jeg er imponeret over de resultater, Caverion kan fremvise inden for büde søfart og bygningsdrift, og det glÌder mig, at de i forbindelse med flere statslige referenceprojekter har bidraget til, at ogsü statens bygninger bidrager til indfrielse af klimamül, siger Lars Christian Lilleholt.

 

Ministeren gav pü mødet udtryk for, at han gerne vil forfølge mulighederne for at inddrage viden og erfaringer fra de private brancheaktører i arbejdet med energioptimering til büde offentlige bygninger og private boliger og ejendomme.

 

Lokal beskĂŚftigelse og uddannelse

Kertemindes borgmester Hans Luunbjerg (V) fik ogsĂĽ positive oplevelser med sig tilbage til det kommunalpolitiske arbejde.

 

- Jeg er Ìrligt talt stolt over de løsninger, jeg har set i dag. Der er ogsü beskÌftigelsesmÌssige og uddannelsesmÌssige perspektiver her pü Lindø, som jeg vil se nÌrmere pü i forbindelse med det fortsatte arbejde for at skabe arbejdspladser pü Fyn og i Kerteminde. Det er vigtigt, at vi konstant arbejder for at virksomheder trives og udvikler sig i Kerteminde Kommune. De private virksomheder er forudsÌtning for vÌkst og velstand pü Nordfyn.

 

Om Caverion

- Det overordnede omdrejningspunkt for Caverion-koncernen er livscyklusløsninger til bygninger og industri.

- I Danmark har den store teknikoperatør flere end 1.000 ansatte, der arbejder fra 11 servicecentre over hele landet.

- OmsĂŚtningen er pĂĽ godt en milliard kroner.

- Tidligere var virksomheden kendt som ABB Electric og YIT, men skiftede i 2014 navn til Caverion.

 

 

 

Arkiv

April 2018

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle ür endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet

Global vĂŚkst gennem uddannelse

SerEnergy leverer grønne brÌndselsceller

Har du styr pĂĽ dine kritiske mĂĽlinger?

LINDØ port of ODENSE udbygger havnen

Stor stigning i det grønne energiforbrug

Industriklynge med synergi

Lederuddannelse giver nødvendigt overblik