Forside » Nyheder » Nyheder 

Svendborg bliver knudepunkt for maritime start-ups

Fyns Maritime Klynge har fået 3 mio. kr. til etablering af en start-up hub for maritime iværksættere i Svendborg.

 

Fyns Maritime Klynge har fået tilsagn fra Syddansk Vækstforum om en økonomisk saltvandsindsprøjtning til etablering en start-up hub for maritime iværksættere i Svendborg. Bevillingen på 3,0 mio. kr. er en del af EU Socialfondsprojektet Co-Create Sydfyn. Det første hold start-ups forventes optaget i starten af 2018.

 
Der skal etableres et gennemtestet accelerator-forløb for særligt innovative iværksættere med stærke produktideer til fremtidens maritime branche. Planen er at give iværksættere de allerbedste rammer for produkt- og forretningsudvikling og skabe en stærk fødekæde af spin-out virksomheder.
 
- Visionen med start-up hub'en er at forkorte vejen fra produktudvikling til finansiering og salg, forklarer Lars Ahrendtsen, forretningschef i Fyns Maritime Klynge.
- Når det gælder produkter til den maritime branche, kan udviklings- og særligt testfasen være lang og omkostningstung, og det er her, risikoen for at måtte lukke ned er størst for nye virksomheder. Derfor etablerer vi nu dette start-up-program, hvor vi giver iværksættere adgang til teknisk support, testfaciliteter, sparring på forretningsudvikling, kontakt til investorer og adgang til samarbejdspartnere blandt virksomheder i det maritime klyngemiljø, siger han videre.
 

Maritime investeringer pĂĄ Sydfyn

Beslutningen om at placere en maritim start-up hub i Svendborg er endnu én af flere massive investeringer i den maritime udvikling pĂĄ Sydfyn. I 2021 forventer SIMAC´s 12.000 m2 nye internationale søfarts- og maskinmesterskole at stĂĄ færdig og EU´s internationale søfartskonference vil trække over 1.000 deltagere til byen i 2024.
 
- Det er særdeles positivt for Sydfyn, at endnu et maritimt initiativ er på vej. Med over 120 virksomheder, knap 7.000 medarbejdere og syv uddannelses- og vidensinstitutioner inden for det maritime i området er det oplagt at placere en iværksætter-hub her, siger Erik Meldgård, formand for styregruppen for Co-Create Sydfyn og kommunaldirektør i Svendborg Kommune.
 
- Start-up hub'en er et element i Svendborgs strategi om at understøtte det stærke maritime miljø, som findes i området, og vi har en forventning om, at de virksomheder, der får en plads i hub'en, har et potentiale, der med tiden kan omsættes til vækst og arbejdspladser i området, siger han videre.
 

Sydfyn som centrum for maritime start-ups

Ambitionen er at gøre Sydfyn til centrum for udvikling af maritime start-ups og spin-out virksomheder.
Derfor kan sĂĄvel danske som internationale iværksættere, der arbejder med udvikling af fx green shipping, autonome teknologier samt digitale optimerings-systemer, søge om én af hub'ens eftertragtede pladser.
 
En af Fyns Maritime Klynges stærke virksomheder C.C. Jensen i Svendborg hilser hub'en velkommen:
- Den maritime hub er et stærkt initiativ, og det glæder mig, at maritime entreprenører nu får stillet de allerbedste rammer og betingelser til rådighed til at fordybe sig i udvikling af deres produkter og virksomheder, siger Carl Aage Jensen, bestyrelsesformand og ejer af C.C. Jensen.
 
- Efterspørgslen efter bæredygtig skibsfart vokser markant, og derfor er det vigtigt, at vi hjælper de dygtigste iværksættere med at få adgang til disse nye markeder, og det gør vi bl.a. ved at gå forrest, når nye teknologier skal udvikles og afprøves, slutter Carl Aage Jensen, der tilbyder at stille udviklingsfaciliteter til rådighed for de kommende iværksættere.

 

 

Hub´en skal forkorte vejen fra produktudvikling til finansiering og salg, siger Lars Ahrendtsen, forretningschef i Fyns Maritime Klynge.

Hub´en skal forkorte vejen fra produktudvikling til finansiering og salg, siger Lars Ahrendtsen, forretningschef i Fyns Maritime Klynge.

Inspiration fra robotterne

Den maritime iværksætter-hub kommer til at arbejde ud fra en allerede gennemtestet model inspireret af den succesfulde fynske robot-inkubator under Udvikling Fyn, Odense Robotics StartUp Hub, der allerede har skabt stærke iværksættersucceser i robotmiljøet.
Hub´en fremtidige iværksættere kan se frem til skræddersyede forløb med en række milepæle undervejs, der matcher deres udviklingsbehov. Ligeledes bliver der adgang til test- og udviklingsfaciliteter i form af værksteder og laboratorier på SIMAC og blandt de lokale virksomheder. Administration og ledelse får tilknytning til Fremtidsfabrikkens IT og maritime iværksætterhus i Svendborg.
 

Sparring med professionelle

Cool4Sea er maritim iværksætter og vinder af DM og EM i entreprenørskab i 2014 og spin-out fra SIMAC i 2015. Mark Hollænder Viese, CEO og en af fire ejere, er begejstret for nyheden om en maritim vækstkuvøse:
 
- Havde dette tilbud eksisteret, da vi var i vores opstart, havde vi helt sikkert ansøgt om en plads. Vi har nok brugt tre gange længere tid på at udvikle vores produkt, end vi oprindeligt estimerede, og jeg er overbevist om, at vi ville have sparet tid og ressourcer med sparring fra erfarne erhvervs- og fagfolk. For mig at se kommer hub´en 360 grader rundt om det iværksættere har brug for - det må give den sikreste start, siger Mark Hollænder.
 
Klyngens første opgave bliver at samle et specialiseret advisory board bestående af virksomhedsejere, investorer og fagprofessionelle, der skal være med til at udpege de kommende iværksættere. Ansøgningsfristen offentliggøres i løbet af efteråret.
 

FAKTA OM DEN MARITIME START-UP HUB
 

 • Iværksættere søger om plads og udvælges af et kommende advisory board.
 • En plads i hub´en giver adgang til et struktureret acceleratorforløb med milepæle undervejs.
 • Forløbet indebærer sparring med fagprofessionelle, erfarne forretningsudviklere, kontakt til investorer og adgang til test- udviklings- værksted- og kontorfaciliteter.
 • En plads i hub´en er gratis.
 • Fyns Maritime Klynge leder og driver hub´en
 • Den maritime start-up hub er finansieret gennem EU Socialfondsprojektet Co-Create Sydfyn.
 • Co-Create Sydfyn omfatter fem aktiviteter for iværksættere og smĂĄ og mellemstore virksomheder i IT og maritime erhverv.
 • Projektets løbetid: 01/01/2018 - 30/06/2021.
 

FAKTA OM FYNS MARITIME KLYNGE

Fyns Maritime Klynge er et professionelt netværk for maritime underleverandører, skibsværfter og rådgivningsvirksomheder, samt uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmeaktører, der arbejder for at skabe videndeling, forretningsudvikling og innovation mellem virksomheder, uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmeaktører inden for det maritime erhverv på Fyn.
Klyngen arbejder for at løse fælles rekrutterings- og udviklingsmæssige udfordringer samt udbygge klyngens styrkeposition nationalt og internationalt.
Fyns Maritime Klynge i tal:
 • Klyngen bestĂĄr af mere end 120 virksomheder og 7 uddannelsesinstitutioner
 • Klyngen beskæftiger samlet knap 6.900 ansatte, jf. Danmarks Statistik, dec. 2015.
 

Organisering og Finansiering

 • Fyns Maritime Klynge er en del af Udvikling Fyn og er understøttet af offentlige midler til erhvervsudvikling.
 • Udvikling Fyn er den fælles erhvervs- og turismeindsats for de fem største fynske kommuner (Odense, Svendborg, Nyborg, Faaborg Midtfyn og Assens), repræsenterende 78% af de fynske borgere og 80% af de fynske virksomheder. 

 

 

 

Arkiv

Februar 2018

Danmark skal hjælpe oliestat med at blive verdens grønne duks

EUs energimål kan åbne døren for dansk erhvervsliv

ESVAGTs nyeste ERRV har fået hyre i Nordsøen

Intelligente kølecontainere forudser egne fejl

Maersk afviser mandskabsløse containerskibe

Fire nye skibe skal sejle pĂĄ metanol

Britiske ministre anklager Rusland for cyberangreb pĂĄ Maersk Line

Data sætter ekstra skub i den grønne omstilling

En fabrik lukker og en ny ĂĄbner

Stena Lines nye superfærger tager form

Mølleproducent valgt til verdens største havmøllepark

Grænseværdi for nitrat i drikkevand er under pres

Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

Som selvstændig sætter man sin egen standard

Rederierne bør gå forrest