Forside » Nyheder » Nyheder 

Test af ny batteriteknologi pĂĄ Fur

Ny lagringsteknologi skal testes på Fur som led i stort europæisk forskningsprojekt.

 

Energy Storage Systems (ESS) kan blive en af del af grundlaget for fremtidens energiforsyning, som vil have brug for balancering af produktion og forbrug. Ny lagringsteknologi skal testes pĂĄ Fur.

Eniig har netop påbegyndt et stort projekt under EU-programmet Horizon 2020, hvor der er fokus på lagring af energi. Projektet hedder Storage4Grid (S4G) og har som målsætning at give forsyningsselskaber og slutbrugere nye værktøjer til optimal planlægning, anvendelse og evaluering af batteriteknologier i el-nettet. S4G designer nye styringsmodeller og grænseflader bygget på eksisterende standarder, som er egnede til at understøtte skalerbar og omkostningseffektiv koordinering af batterilagringssystemer.

Tre europæiske batteriscenarier

S4G kan ved hjælp af en algoritme beregne, hvor i el-nettet det vil være mest optimalt at placere stationære batterier, samt hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere store ladestationer til el-biler.

S4G-projektet undersøger 3 scenarier, som har hvert sit demonstrationssted:
- Et scenarie for avanceret batterilagring på andelsbasis, som udnytter en Energy Router og DC bus vil blive udviklet og demonstreret i laboratoriefaciliteter i Bukarest i Rumænien.
- Et scenarie skal fokusere på brugen af batterilagre til understøttelse af store installationer af elbil-ladestationer. Dette scenarie vil blive demonstreret i et ”levende” laboratorium i Bolzano i Italien.
- Det tredje scenarie handler om batterikoordination og fokuserer på, hvor i el-nettet det vil være mest optimalt at placere batterier i forhold til den lokale produktion og forbrug. Dette vil blive udviklet og demonstreret på Fur i Danmark.

Det sidste scenarie involverer fem husstande på Fur, som allerede har batterier installeret. Boligerne er af forskellig størrelse med solcelleanlæg varierende fra 5-12 kW. Der vil blive installeret nyt udstyr, så der kan koordineres mellem husets batteritilstand og behov i det lokale elnet.

Der vil blive udviklet et interface, som energiselskabet (Eniig) kan styre og kontrollere batterierne fra. Desuden vil man studere nye modeller for, hvor det kan være mest optimalt at placere større batterier, og man vil belyse, hvordan forretningsmodellen kan se ud for henholdsvis forsyningsselskabet og husstanden.

Allerede batterilagring pĂĄ Fur

Boligerne på Fur har tidligere været med i demonstrationsprojektet GreenCom, som viste hvordan fremtidens el-net kunne fungere med store andele af varmepumper og solceller installeret. Formålet i dette projekt var at reducere max-belastningen i døgnet og undersøge adfærd og mulige forretningsmodeller, når energiselskabet havde behov for at afbryde anlæg i kortere eller længere perioder.

Kombinationen batterier/solcelleanlæg gav mulighed for at studere, hvordan forbrugsprofilerne udviklede sig, og i hvor høj grad det var muligt at bruge den egenproducerede energi. I dag styres batterierne således autonomt efter, hvornår solcelle anlægget producerer strøm, og hvordan forbruget er i boligen – og helt uafhængig af behov i el-nettet.

Storage4Grid er således en fortsættelse af EU-projektet Greencom og en del af Innovation Fur, som er et udviklings- og forskningssamarbejde mellem Fur, Skive Kommune og Eniig (tidligere EnergiMidt).

 

 

 

Arkiv

August 2017

Mærsk sælger Maersk Oil til franske Total for 47 milliarder kroner

Russisk ordre til MAN Diesel & Turbo og AKA

Verdens største sejlskib - med dieselelektrisk hjælpemotor

Coop skifter til LED-belysning

Ansvaret skal tilbage til skibene

Indvielse af ny maskinmester-campus i Esbjerg

Alphabox skal finde motorens svageste led

Varmt spildevand muliggør stort varmepumpeanlæg

Tuco Marine leverer højtryks-spulebåd til Norge

DONG Energy sælger 50 procent af Borkum Riffgrund 2

Værdifulde råstoffer kan skabes af restprodukter

DNV GL udfører første offshore droneinspektion

Juli 2017

OSK-ShipTech A/S skriver kontrakt med Færgeselskabet Læsø

Teknologisk Institut godkendt som CEN Heat Pump KEYMARK testinstitut

Færger slår fly