Forside » Nyheder » Nyheder 

Tre kandidater til Energi- og miljøprisen 2018

Coop, EnergyLab Nordhavn og Bygningsstyrelsen er nomineret til Energi- og miljøprisen 2018. De tre kandidater har fokus på, hvordan bygninger kan fungere som centrum for den grønne omstilling.
 
Det var en enig dommerkomite, der stod bag udnævnelsen af de tre kandidater til Energi- og miljøprisen 2018, nemlig Coop, EnergyLab Nordhavn og Bygningsstyrelsen.
- Vi har lagt vægt på synergi med omverden, fleksibel forsyning og intelligent styring af bygninger, men også på viljen til udvikling og demonstration af nye løsninger, siger Lars Thygesen, formand for Energiforum Danmark, som uddeler prisen.
 

EnergyLab Nordhavn

EnergyLab Nordhavn er et levende storbylaboratorium for fremtidens smarte energiteknologier og et fyrtårnsprojekt inden for udvikling af smart energi, som er drevet af DTU i samarbejde med blandt andet Københavns Kommune, By & Havn, forsyningsselskaberne HOFOR og Radius samt en række private virksomheder heriblandt ABB og Danfoss. Projektet er støttet af EUDP.


Aktiviteterne i projektet er koncentreret om Københavns Nordhavn, hvor den nye fremspirende bydel bruges som et smart storbylaboratorium. EnergyLab Nordhavn demonstrerer en lang række af de energiteknologier, der i fremtiden bliver nødvendige for at opretholde den høje forsyningssikkerhed i et energisystem primært baseret på fluktuerende vedvarende energi.
 
Ifølge projektleder Christoffer Greisen kan projektet populært opsummeres således:
- Formålet er at vise, hvordan el- og varmesystemerne, intelligente og energieffektive bygninger og elektrisk transport kan integreres og optimeres. Herved bringes deres fleksibilitet i spil og det samlede energisystem kan baseres på en endnu større andel af vedvarende energi end vi har i dag.
 
De løsninger, der i dag udvikles i Nordhavn, kan kopieres og anvendes i en lang række byer over alt i verden. Særligt den aktive brug af bygningers varmekapacitet, men også den intelligente kobling af energidata fra boliger og erhvervsbyggeri med data fra fjernvarme og el-systemet har store perspektiver. Desuden inspirerer løsningerne til at bruge bygningerne mere aktivt i den grønne omstilling og dermed indgå i energisystemet som såkaldte prosumers, der både producerer og forbruger energi.
 

Coop

Coops Energi2020 - fra udskiftning til LED og inddragelse af 40.000 medarbejderne til regulerkraft i elsystemet.
 
Coops energiprojekt imponerer med altfavnende bredde og strategiske sigte i arbejdet med energi.
Energiprojektet indeholder fem spor, som kan betegnes som første-rullet, der skal sikre en grundlæggende orden i eget hus. Intelligent energistyring, retrofit LED-belysning, ISO 50001-certificering af IRMA som den første dagligvarekæde i Danmark, hvor de øvrige fire kæder følger i 2018, køleoptimering af mere end 600 køleanlæg, herunder afdækning af mulighederne for synergi med forsyningsnettet og udvikling og design af nye CTS-løsninger.
 
Peter Kjærgaard Svendsen, chef for energi og grøn omstilling i Coop, udtaler:
- Det her er ikke for syns skyld eller for at kunne skrive pæne rapporter. Direktionen har godkendt investeringer for op mod 300 mio. kr., og business-casen er rigtig, rigtig fornuftig.
 
- Ydermere arbejder Coop med brugerinddragelse og samskabelse, bl.a. i form af en app, som otte ud af ti af Irma-medarbejdere benytter. Appen er et værktøj til at ændre adfærd hos medarbejderne, fx via smĂĄ videoer med fifs til besparelser uden investeringer, konkurrencer med fede præmier, idékasse, graf med energiforbrug og meget andet. Alt sammen medvirker til at engagere, informere og motivere, sĂĄ vi i samlet flok kan løfte opgaven med at nedsætte energiforbruget og arbejde struktureret med energi nu og i fremtiden, siger han videre.
 

Bygningsstyrelsen

Bygningsstyrelsens nye digitale system til energidata gør det nemt og hurtigt for statslige institutioner at kende deres energiforbrug.
 
Bygningsstyrelsen har en ambition om at levere hurtigere og bedre energidata til ministerier, styrelser og andre statslige institutioner, hvorfor styrelsen har udviklet en fælles platform med data på bygninger med udgangspunkt i kundernes behov. Dette er et såkaldt Energimodul, som er en del af et fælles it-system, der dagligt importerer data fra DMI og timedata fra en lang række af de forsyningsselskaber, der har digitaliseret deres målere. Valide data er afgørende for kortlægning af forbruget, benchmarking samt dokumentation og fastholdelse af energibesparelser.
 
Teknisk Konsulent Bjarne Dalgaard forklarer:
- Bygningsstyrelsen har lejemål i store dele af landet og arbejder på, at systemet også skal omfatte de statslige kontorkunder hos private udlejere, så ejerforholdet ikke er afgørende. I bygninger med flere lejere fordeles energien efter det lejebærende areal, ændringer tidsstemples, så data og forbrug er opdaterede.
 

Hvem vinder?

Vinderen af Energi- og miljøprisen 2018 afsløres på Energiforum 2018 den 6. marts kl. 15.45 på Hotel Nyborg Strand.
 
Du har mulighed for at give dommerkomiteen din anbefaling af, hvem der skal vinde ved at gĂĄ ind pĂĄ dette link: https://da.surveymonkey.com/r/JZFLQHT - og afgive din stemme. Det er gratis og anonymt.
 
Energiforum Danmarks Energi- & Miljøpris
 

FormĂĄl                      

Energi- og Miljøprisen gives til personer/virksomheder, som anerkendelse for et formål.
 

Grundlag

Ved udvælgelsen af modtageren af Energi- og Miljøprisen lægges der vægt på, at prisen gives til en person/virksomhed, der har opnået væsentlige resultater ved målrettet arbejde på energiområdet, og som har formået at udbrede kendskabet til resultater og metoder til en videre kreds uden for virksomheden.
 

Udvælgelse

Modtageren kan vælges såvel inden for private som offentlige virksomheder og institutioner. Kriteriet for modtagervalget kan eventuelt understøtte strømninger og ideer, som er aktuelle for Energiforum Danmark.


 

Lars Thygesen er formand for Energiforum Danmark, som 6. marts uddeler Energi- og miljøprisen 2018.

 

 

 

Arkiv

Februar 2018

Danmark skal hjælpe oliestat med at blive verdens grønne duks

EUs energimål kan åbne døren for dansk erhvervsliv

ESVAGTs nyeste ERRV har fået hyre i Nordsøen

Intelligente kølecontainere forudser egne fejl

Maersk afviser mandskabsløse containerskibe

Fire nye skibe skal sejle pĂĄ metanol

Britiske ministre anklager Rusland for cyberangreb pĂĄ Maersk Line

Data sætter ekstra skub i den grønne omstilling

En fabrik lukker og en ny ĂĄbner

Stena Lines nye superfærger tager form

Mølleproducent valgt til verdens største havmøllepark

Grænseværdi for nitrat i drikkevand er under pres

Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

Som selvstændig sætter man sin egen standard

Rederierne bør gå forrest