Forside » Nyheder » Nyheder 

Tre løsninger kæmper om grøn innovationspris

Hvem vinder ELFORSK Prisen 2017? Smart køling af bygninger konkurrerer med kabelfrit lys til byrum og visualisering af elegant belysning i lokaler.

 

Udvikling af energiteknologi er en særlig dansk styrkeposition, så traditionelt er der hård konkurrence om at vinde ELFORSK Prisen.

 

- Sådan er det også i år, hvor vi har nomineret tre spændende løsninger til ELFORSK Prisen 2017. Fælles for dem er, at de kommer til at effektivisere energiforbruget i Danmark og dermed bidrager til den grønne omstilling samtidig med, at de giver danske virksomheder gode kort på hånden, når de skal eksportere grønne produkter og rådgivning til det globale marked, siger konsulent, cand.merc. Dorte Lindholm fra Dansk Energi.

 

ELFORSK Prisen 2017 bliver uddelt af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) den 8. juni i forbindelse med Energiens Topmøde, der har fokus på fokus på innovation, forretning og forskning i energi. De tre nominerede projekter, der alle har modtaget støtte fra ELFORSK, handler (i tilfældig rækkefølge) om smart køling/ventilation af bygninger, kabelfri belysning i byrum samt visualisering af lysløsninger til bl.a. butikker og sygehuse.

 

- Alle tre projekter leverer energieffektive løsninger, der peger ind i fremtiden, og i alle tre har samarbejdet mellem videninstitutioner og private virksomheder været eksemplarisk. Vi har dermed fået overført knowhow fra dygtige forskere til handlekraftige firmaer, der kan lave løsninger, som kommer forbrugerne til gode, påpeger Dorte Lindholm.

 

Professor og projektleder Per Heiselberg fra Aalborg Universitet har i det første nominerede projekt været med til at kombinere tre kendte teknologier: Naturlig køling, diffuse loftplader og termoaktive betondæk.

 
- Til sammen giver de tre elementer et nyt system, der - fordi vi kan arbejde med mindre luftmængder - reducerer energiforbruget til køling med op til 90 procent i et typisk byggeri i bygningsklasse 2020. Det sker uden risiko for træk i lokalerne, selv om vi anvender udeluft helt ned til minus otte grader. Om sommeren kan de aktive betondæk opsamle varme om dagen og afkøles om natten, fortæller Per Heiselberg.

 

Et af de tre nominerede projekter til ELFORSK Prisen 2017 handler om kabelfri OLED/LED.

Et af de tre nominerede projekter til ELFORSK Prisen 2017 handler om kabelfri OLED/LED.

 

Projektleder Peter Behrensdorff Poulsen fra DTU Fotonik har sammen med sine partnere i det andet nominerede projekt taget livtag med den udfordring, der er at etablere kabelfri lysløsninger i byrum.
 
- Vi har udviklet en teknologi, der gør det muligt at kombinere solceller, batterier og lysløsninger med LED eller den næste generation belysning: OLED. Konkret drejer det sig om en kasse med effekt-elektronik - en konverter - der omformer strøm fra solceller til LED- og OLED-lys via et batteri. Omformningen sker næsten uden tab af energi, selv i situationen med svagt sollys for eksempel på grund af skygger, siger Peter Behrensdorff Poulsen.
 
Professor og projektleder Marc Marc Fontoynont fra Statens Byggeforskningsinstitut under Aalborg Universitet har i den tredje nominerede projektgruppe udviklet en række redskaber for den danske lysbranche, så de på videoudstyr kan se, hvordan konkrete energieffektive belysnings-løsninger - uden generende skygger og genskin - kan se ud.
 
- Energieffektive løsninger er svære at få implementeret, så derfor har vi involveret en række interessenter i at teste løsninger for bl.a. butikker, kontormiljøer og på hospitaler. I mange tilfælde foretrækker vores testpersoner løsninger, der interessant nok også er den mest energieffektive løsning, siger Marc Fontoynont.
 
Energiens Topmøde finder sted 8. juni 2017 i Lokomotivværkstedet i København. Energiens Topmøde arrangeres af Dansk Energi

 

 

Arkiv

Februar 2018

Danmark skal hjælpe oliestat med at blive verdens grønne duks

EUs energimål kan åbne døren for dansk erhvervsliv

ESVAGTs nyeste ERRV har fået hyre i Nordsøen

Intelligente kølecontainere forudser egne fejl

Maersk afviser mandskabsløse containerskibe

Fire nye skibe skal sejle på metanol

Britiske ministre anklager Rusland for cyberangreb på Maersk Line

Data sætter ekstra skub i den grønne omstilling

En fabrik lukker og en ny åbner

Stena Lines nye superfærger tager form

Mølleproducent valgt til verdens største havmøllepark

Grænseværdi for nitrat i drikkevand er under pres

Overskudsvarme anvendes til køling hos Scandlines

Som selvstændig sætter man sin egen standard

Rederierne bør gå forrest