Forside » Nyheder » Nyheder 

Unikt energianlæg indvies i Brønderslev

Energianlægget i Brønderslev blev indviet af Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og skatteminister Karsten Lauritzen.

 

Med indvielsen af Brønderslev Forsynings nye energianlæg er visionen om at opnå en konkurrencedygtig standard for vedvarende energiproduktion endelig blevet en realitet.

 

Et netop indviet energianlæg i Brønderslev sætter en ny standard for vedvarende energi. Anlægget, som har kostet cirka 330 mio. kroner, er nu klar til at producere bæredygtig varme og strøm ved hjælp af et højteknologisk solenergisystem udviklet af Aalborg CSP A/S.

 

Anlægget i Brønderslev er det første kraftvarmeanlæg i verden, der kombinerer koncentreret solenergi (CSP) med en biomassekedel som samlet og via en avanceret organic rankine cycle (ORC) omsætter energien til både el og fjernvarme. Den innovative teknologi sikrer Brønderslev Forsyning en rekordhøj effektivitet, lavere energipriser og en langtidssikret og ren energiløsning, hvor man ikke længere er afhængig af de skiftende priser på traditionelle brændstoffer. Løsningen bidrager desuden til, at byen reducerer sin udledning af CO2 med mere end 25.000 tons.

 

Banebrydende projekt

Det epokegørende energianlæg i Brønderslev blev officielt indviet 19. marts af Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. Skatteminister Karsten Lauritzen og bestyrelsesformand i EUDP, Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, Ann-Dorthea Larsen deltog også i åbningen.

 

- Hos Aalborg CSP er vi stolte over at være med i dette banebrydende energiprojekt, som vi betragter som endnu et eksempel på, hvordan innovative danske teknologier har potentiale til at booste den nødvendige omlægning fra konventionelle til vedvarende energikilder, fortæller Jes Donneborg, Divisionsdirektør i Aalborg CSP A/S, og tilføjer:

 

- Tiden rinder snart ud for gas- og kulkraftværker. Derfor mener vi, at Brønderslev Forsynings innovative og dokumenterede energiløsning kan hjælpe globale markeder med at løse fremtidens behov for vedvarende energi. Et godt eksempel er Kina, som har et stort behov for innovative fjernvarmeløsninger.

 

Det nye bæredygtige og avancerede CSP-anlæg fra Aalborg CSP har et belysningsareal på 26.929 m2 og har med stor succes produceret varme i Brønderslev siden slutningen af 2016. Med idriftsættelsen af det biomassebaserede ORC-anlæg er solenergiløsningen også klar til at støtte elproduktionen.

 

Sådan fungerer et CSP solenergianlæg

Solens stråler rammer spejle, der er placeret som et trug og reflekteres videre til et receiverrør, der opvarmes af strålerne. I alt er der fem kilometer receiverrør fordelt over 40 rækker á 125 meter, der modtager solens stråler. Receiverrøret omkranses af et vacuum glasrør, og inde i røret løber en termisk olie på 330 °C - opvarmet udelukkende af solen. Solvarmeanlægget kan veksle mellem at levere kombineret elektricitet og fjernvarme gennem ORC-anlægget eller udelukkende levere fjernvarme.

 

Når solen virkelig får lov at bage på soltrugene i sommerhalvåret, ligger solvarmeanlæggets ydelse på 16,6 megawatt.

- Med denne avancerede CSP-teknologi er det muligt at producere varme, elektricitet, køling, procesdamp eller endda afsaltet vand. Indtil videre har vores strategi hovedsageligt bygget på at lære af vores projekter samt optimere teknologien ud fra den erhvervede viden. Men snart kan vi levere næste generation af teknologien og dermed udjævne prisforskellen mellem solenergi og konventionelle brændstoffer, slutter Jes Donneborg, Divisionsdirektør i Aalborg CSP A/S.

 

Udviklingen af anlægget i Brønderslev, som er verdens første CSP-system kombineret med et biomasse-ORC-anlæg, er støttet af EUDP, Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.

 

 

 

Arkiv

April 2018

Lavere elvarmeafgift er fremsynet

Her er regeringens energiudspil

MARTEC tiltræder Danmarks nye Teknologipagt

Årets Energikonference med fokus på regeringens energiudspil

Hold fast i stærkt hjemmemarked - for eksportens skyld

Skibsfarten skal halvere udledninger inden 2050

Jylland sidder på energijobs

Kun 0,003 procent berettigede klager over elforsyning

Energien bliver grønnere - nogle år endnu

Apple og Google sluger grøn energi

MARTEC i nyt samarbejde med TECHCOLLEGE

Verdens største havmølle sat i drift

El-kabel med gøgeunge-effekt

Verdens første LNG-drevne bulk carrier

VVS-autorisation for maskinmestre ved siden af jobbet