Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

To motorer fra kraftvarmeværket i Randers er blevet renoveret af PRONOR som følge af samarbejdsaftale med Verdo.
To motorer fra kraftvarmeværket i Randers er blevet renoveret af PRONOR som følge af samarbejdsaftale med Verdo.

Renovering af ældre motorer og gear betaler sig

Verdo og Solrød Biogas er to af de virksomheder, som har valgt at renovere ældre motorer og gear fremfor at købe nye. Ofte giver en vedudført renovering mange års forlænget levetid.

Når en ældre motor, pumpe eller et gear står over for en større reparation eller renovering, melder spørgsmålet sig naturligt: Skal man købe en ny komponent, eller skal man levetidsforlænge den gamle?

PRONOR IndustriTeknik har specialiseret sig i at hjælpe virksomheder med at levetidsforlænge ældre motorer, gear og pumper, og Solrød Biogas er en af de virksomheder, der har brugt PRONOR til renovering af gear – på baggrund af en serviceaftale. Der er i to omgange sendt gear til renovering og reparation hos PRONOR.

»Vi havde et gear som stod af, og det var kritisk, fordi gearet sidder i forbindelsen med omrøringen af biomassen i vores rådnetanke. Den proces må ikke stå stille ret længe. Så det var en hastesag. Problemet skyldes formentlig, at der var tale om et gear med en indgangsaksel med et enkelt leje, men nu har PRONOR renoveret gearet, så det har fået et dobbeltleje med en kobling imellem, som adskiller motor og gear, så lejerne ikke belastes så hårdt som før. Min forventning er, at gearet nu kan køre et par år mere,« siger Erik Lundsgaard, maskinmester og driftschef for Solrød Biogas.

Som led i renoveringen har ABB-gearet fået nyt indgangstrin, ny mellemflange og kobling. Et nyt gear koster cirka 120.000 kroner. Dette skal ses i forhold til prisen på en renovering på cirka 50.000 kroner.

Følsom proces

Som mulig erstatning for ABB-gearet, mens det blev renoveret, havde Solrød Biogas et par ældre gear fra Nord Gear, som blev sendt til vurdering hos PRONOR.

»Jeg bad PRONOR kigge på de to gear for at få vurderet, om det kunne betale sig at reparere på dem. Dommen var, at det ene gear var så medtaget, at det ikke kunne betale sig sammenlignet med at købe et nyt. Men det andet gear blev renoveret i løbet af et par dage og blev brugt som erstatning for ABB-gearet, mens det blev renoveret,« siger Erik Lundsgaard.

Samarbejdet med PRONOR er foreløbig gået efter forventning.

»PRONOR har ageret professionelt og rykket hurtigt ud og hentet vores gear, da vi havde brug for det. Vi har en følsom proces, som ikke må gå i stå, og er derfor meget afhængig af det udstyr, som står for omrøringen. Derfor er strategien fremover, at vi altid har et gear i reserve, som hurtigt kan erstatte det primære gear. Vi har fået god rådgivning fra PRONOR i den forbindelse,» siger Erik Lundsgaard.

PRONOR er servicepartner for den tyske gearproducent Nord Gear og står dermed for service og reparationer i Danmark. I dag anvender Solrød Biogas ABB-gearet som det primære gear med gearet fra Nord Gear som backup.

»Tiden må vise, om vi skal køre videre med de nuværende gear, eller vi måske skal op i gearstørrelse for at klare omrøringen af biomassen, som består af nogle ingredienser, der giver en meget træg omrøring, der belaster gearene meget hårdt. Måske skal vi op i gearstørrelse, men indtil videre har vi valgt at renovere vores gear. Der er mange ekstra udgifter forbundet med at skifte gear. Hvis vi skifter til nyt, større gear, skal vi også skifte motor, kabler og frekvensomformer, og vi ved faktisk ikke, om vores omrøringsanlæg kan holde til, at vi sætter et større gear på, fordi den mekaniske belastning dermed også bliver større, så jeg vil helst køre videre med de gear, vi har nu, og derfor kan vi godt finde på at renovere igen næste gang, de står af,« siger Erik Lundsgaard.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 7, 2018.

tirsdag den 17. juli 2018

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.