Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Blandt paneldeltagerne i ”Kan man udlicitere ansvaret for grøn omstilling” var, fra venstre: professor Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet, Lars Barfoed, Energinet, og Jesper Koch, Grøn Energi.
Blandt paneldeltagerne i ”Kan man udlicitere ansvaret for grøn omstilling” var, fra venstre: professor Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet, Lars Barfoed, Energinet, og Jesper Koch, Grøn Energi.

Grøn omstilling på markedsvilkår?

Skal forsyningsbranchen selv planlægge og drive den grønne omstilling, eller skal og kan udviklingen overlades til markedet? Forsyningssektoren havde inviteret til debat på Folkemødet 2018.

Kan man udlicitere ansvaret for grøn omstilling? Sådan lød indgangsspørgsmålet til en af debatterne, som udspandt sig på Folkemødet i juni. Debatten var arrangeret af Dansk Fjernvarme, Dansk Affaldsforening og DANVA og handlede om de fremtidige vilkår for forsyningssektoren – altså vand, spildevand, affald, fjernvarme og elforsyning.

Hvilken rolle skal forsyningssektoren spille i den fortsatte omstilling til et samfund baseret på vedvarende energi? Er de nuværende vilkår for sektoren en hæmsko for den grønne omstilling? Hvilken rolle skal sektoren spille for innovation og teknologisk udvikling? Hvor store risici må sektoren tage for at være med til at udvikle nye løsninger i den grønne omstilling. Kan markedet skabe den grønne omstilling selv, eller skal der overordnet politisk styring til?

Ordstyreren satte problemstillingen på spidsen i sin optakt til debatten: Kan vi købe grøn omstilling, som vi køber en liter mælk? Kan vi bestille grøn omstilling for 10 milliarder kroner på kommercielt marked? Til at debattere disse spørgsmål var indkaldt et panel bestående af repræsentanter for forsyningssektoren plus en enkelt forsker, mens ingen private leverandører deltog.

Langsigtede investeringer

Udgangspunktet er en dansk forsyningssektor, som har besøg af mange udenlandske delegationer, der ønsker at studere, hvad de opfatter som en meget velfungerende sektor – sammenlignet med deres eget udgangspunkt. Men hvad er så specielt ved den danske forsyningssektor?

»Vi har en lang tradition i Danmark for at løse problemer i fællesskab og tænke i store løsninger, når det gælder fjernvarme, vand, spildevand og affald. Vi løser opgaver i fællesskab, og det er måske en arv fra andelsbevægelsen,« sagde Jacob Hartvig Simonsen, direktør, Affaldsforeningen.

Han blev suppleret af Lars Therkildsen, direktør for HOFOR og formand for DANVA:

»Vi har en stærk samarbejdskultur i Danmark, hvor vi arbejder på tværs af konkurrenter og forskellige interesser,« sagde han.

Fra Grøn Energi under Dansk Fjernvarme lød også et bud:

»Infrastruktur for vand, fjernvarme og affald kræver store, langsigtede investeringer. Det er ikke som at købe en liter mælk. Store investeringer forudsætter enighed. Hvis man kan få el og fjernvarme til at gå sammen og udnytte hinandens fordele, bliver det billigt for danskerne – ved at man ikke modarbejder hinanden. På et kommercielt marked er der risici, som forsyningssektoren skal passe på,« sagde Jesper Koch, analysechef, Grøn Energi.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 7, 2018.

tirsdag den 24. juli 2018

Relaterede artikler

 • Energirenovering er nødvendig for den grønne omstilling fredag den 08. marts

  En ny analyse fra Dansk Byggeri peger på, at energirenovering af den danske bygningsmasse kan yde et betydeligt bidrag til målet om et CO2-neutralt samfund i 2050. Bindende mål skal sikre byggeriets bidrag.

  Læs artiklen
 • Energikonferencen 2019 mandag den 21. januar

  Maskinmestrenes Forening og Dansk Fjernvarme afholder for sjette gang den nationale Energikonference 2019 i Esbjerg – dén årlige energikonference udenfor hovedstadsområdet, der tegner de energipolitiske tendenser og mål. 

  Læs artiklen
 • Fortsat førerposition kræver øget indsats fredag den 04. januar

  Danmark er en grøn vindernation, men at nå målet om en CO2-neutral energiforsyning i 2050 kræver, at CO2-reduktionerne øges med 2-3 gange. Så indsatsen skal øges, sagde Connie Hedegaard på Ajour 2018.

  Læs artiklen
 • Connie Hedegaard: Maskinmestrene skal vise vejen fredag den 30. november 2018

  Viden giver ansvar. 

  Læs artiklen
 • 1.400 maskinmestre fokuserer på fremtidens teknologi torsdag den 29. november 2018

  Maskinmestrenes Forening afvikler den årlige erhvervskonference, Ajour 2018, torsdag og fredag i Odense.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.