Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Medie

Maskinmester genbruger overskudsplastik fra madmarked

Maskinmester Lasse Helledi er en del af genbrugsprojektet Von Plast, der fremstiller brugs- og pyntegenstande af overskydende plast. Visionerne for projektet er store, men målet er først og fremmest at skabe fokus på overskydende plastik.

Midt mellem madboder med økologisk is og veganske burgere på streetfoodmarkedet Reffen i København har den nyuddannede maskinmester Lasse Helledi startet sit eventyr med genbrugsplast. Hans ambition er at redde verden for noget af det plastik, der forurener verdenshavene og vores jord.

»Jeg ved godt, vores projekt ikke redder verden fra at blive oversvømmet af plastik. Men det er et lille skridt på vejen, som forhåbentligt kan inspirere andre og sætte fokus på problemet og mulighederne for genanvendelse,« fortæller Lasse Helledi.

Sammen med en kammerat indsamler han affaldsplastik fra markedets madboder, som han omdanner til blandt andet urskiver, lysestager, bordskånere og klinker. 

Von Plast

Lasse Helledi blev i juni færdig som maskinmester, og sideløbende med sin praktik og projektskrivning hos MAN Energy Solutions har han startet projektet Von Plast sammen med sin kammerat Andreas Zacho, som er designer.

Von Plast holder til i to containerlokaler på madmarkedet Reffen – den ene container indeholder et værksted, og den anden er et beskedent showroom.

Lasse Helledi er ansvarlig for maskindelen af genbrugsprojektet. Projektets primære maskine er en kværn, som de to venner har lånt, og som omdanner plastik til granulat, og derudover har de en ovn, som Lasse Helledi selv har bygget samt et par støbemaskiner. 

Plastik kværnes til granulat

Produktionen begynder, når Von Plast får leveret tomme mayonnaisespande, fadølskrus, plastikbakker og andet affald fra de andre boder.

Plastikken vaskes og sorteres i farver, og derefter kværnes den til granulat.

»Vi forsøger os lidt frem for at finde ud af, hvilken slags plastik, der fungerer bedst sammen med den lånekværn, vi har til rådighed. Lige nu ser det ud til, at plastikposer ikke er så gode, fordi de er for bløde og sætter sig fast i kværnen, mens spande til syltetøj, remoulade og urtepotter danner et godt granulat, som er nemt at arbejde videre med,« fortæller Lasse Helledi.

Herefter smeltes plastikken og omdannes via forskellige forme og sprøjtemaskiner til nye varer.

»Indtil videre har jeg fundet en gammel dåse, som kan bruges som støbeform til en urskive, og jeg har selv drejet en form til en lysestage. En bekendt laver lampeskærme ved hjælp af tynde strimler plastik, og vi arbejder på at udvikle en form, der kan presse granulatet hårdt og omdanne det til brikker, som kan bruges som bordskånere eller klinker på en køkkenvæg,« fortæller maskinmesteren.

Ambitionen er på sigt at kunne lave produkter som eksempelvis mursten, så genbrugsplasten for alvor kommer til sin ret.

»Tænk hvis man kunne bygge boliger af genbrugsplast. Det ville være en fantastisk måde at forlænge plastikkens levetid på,« siger Lasse Helledi.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 8, 2018.

Lasse Helledi er uddannet fra Maskinmesterskolen København i sommeren 2018 og har sammen med en kammerat startet projektet Von Plast. Lasse Helledi er uddannet fra Maskinmesterskolen København i sommeren 2018 og har sammen med en kammerat startet projektet Von Plast.
mandag den 13. august 2018

Relaterede artikler

 • Ny forskningsstrategi med fokus på fire grønne missioner onsdag den 30. september

  Regeringen sætter med sin nye forskningsstrategi fokus på fire grønne missioner og disse rammer lige ned i maskinmestrenes DNA.

  Læs artiklen
 • PRESSEMEDDELELSE: Ocean Plastic Forum event - Fra havplast til hylde tirsdag den 08. september

  I dag er lige under 50 virksomheder fra Ocean Plastic Forum samlet hos Desmi Ro-Clean i Odense for at dele viden om og erfaringer med oprensning og genanvendelse af havplast, som er en stigende udfordring i verdens floder og have.

  Læs artiklen
 • Et maskinmesterjob med masser af kød på mandag den 18. maj

  Jan Nygaard er teknisk chef på Danish Crowns fabrik i Kina, som forædler dansk svinekød til det kinesiske marked. Fabrikken har fuld sporbarhed for alle produkter helt tilbage til de danske svineavlere.

  Læs artiklen
 • Rensegrisen bliver automatisk sendt afsted onsdag den 15. april

  Maskinmester Aksel Kirkeby har deltaget i udviklingen af en automatisk rensegrisløsning, som fremover kan komme spildevandsbranchen til gavn ved at effektivisere rensningen af spildevandstrykledninger.

  Læs artiklen
 • Ocean Plastic Forum fylder 1 år fredag den 06. december 2019

  Den 05. december var Maskinmesterens Forening i spændende selskab med Ocean Plastic Forum i anledning af sidst nævntes 1 års fødselsdag. Maskinmestrenes Forening er medstifter af Ocean Plastic Forum, som også har til huse på Sankt Annæ Plads.

  Læs artiklen