Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Medie

Maskinmester genbruger overskudsplastik fra madmarked

Maskinmester Lasse Helledi er en del af genbrugsprojektet Von Plast, der fremstiller brugs- og pyntegenstande af overskydende plast. Visionerne for projektet er store, men målet er først og fremmest at skabe fokus på overskydende plastik.

Midt mellem madboder med økologisk is og veganske burgere på streetfoodmarkedet Reffen i København har den nyuddannede maskinmester Lasse Helledi startet sit eventyr med genbrugsplast. Hans ambition er at redde verden for noget af det plastik, der forurener verdenshavene og vores jord.

»Jeg ved godt, vores projekt ikke redder verden fra at blive oversvømmet af plastik. Men det er et lille skridt på vejen, som forhåbentligt kan inspirere andre og sætte fokus på problemet og mulighederne for genanvendelse,« fortæller Lasse Helledi.

Sammen med en kammerat indsamler han affaldsplastik fra markedets madboder, som han omdanner til blandt andet urskiver, lysestager, bordskånere og klinker. 

Von Plast

Lasse Helledi blev i juni færdig som maskinmester, og sideløbende med sin praktik og projektskrivning hos MAN Energy Solutions har han startet projektet Von Plast sammen med sin kammerat Andreas Zacho, som er designer.

Von Plast holder til i to containerlokaler på madmarkedet Reffen – den ene container indeholder et værksted, og den anden er et beskedent showroom.

Lasse Helledi er ansvarlig for maskindelen af genbrugsprojektet. Projektets primære maskine er en kværn, som de to venner har lånt, og som omdanner plastik til granulat, og derudover har de en ovn, som Lasse Helledi selv har bygget samt et par støbemaskiner. 

Plastik kværnes til granulat

Produktionen begynder, når Von Plast får leveret tomme mayonnaisespande, fadølskrus, plastikbakker og andet affald fra de andre boder.

Plastikken vaskes og sorteres i farver, og derefter kværnes den til granulat.

»Vi forsøger os lidt frem for at finde ud af, hvilken slags plastik, der fungerer bedst sammen med den lånekværn, vi har til rådighed. Lige nu ser det ud til, at plastikposer ikke er så gode, fordi de er for bløde og sætter sig fast i kværnen, mens spande til syltetøj, remoulade og urtepotter danner et godt granulat, som er nemt at arbejde videre med,« fortæller Lasse Helledi.

Herefter smeltes plastikken og omdannes via forskellige forme og sprøjtemaskiner til nye varer.

»Indtil videre har jeg fundet en gammel dåse, som kan bruges som støbeform til en urskive, og jeg har selv drejet en form til en lysestage. En bekendt laver lampeskærme ved hjælp af tynde strimler plastik, og vi arbejder på at udvikle en form, der kan presse granulatet hårdt og omdanne det til brikker, som kan bruges som bordskånere eller klinker på en køkkenvæg,« fortæller maskinmesteren.

Ambitionen er på sigt at kunne lave produkter som eksempelvis mursten, så genbrugsplasten for alvor kommer til sin ret.

»Tænk hvis man kunne bygge boliger af genbrugsplast. Det ville være en fantastisk måde at forlænge plastikkens levetid på,« siger Lasse Helledi.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 8, 2018.

Lasse Helledi er uddannet fra Maskinmesterskolen København i sommeren 2018 og har sammen med en kammerat startet projektet Von Plast. Lasse Helledi er uddannet fra Maskinmesterskolen København i sommeren 2018 og har sammen med en kammerat startet projektet Von Plast.
mandag den 13. august 2018

Relaterede artikler

 • Ocean Plastic Forum fylder 1 år fredag den 06. 2019

  Den 05. december var Maskinmesterens Forening i spændende selskab med Ocean Plastic Forum i anledning af sidst nævntes 1 års fødselsdag. Maskinmestrenes Forening er medstifter af Ocean Plastic Forum, som også har til huse på Sankt Annæ Plads.

  Læs artiklen
 • Pressemeddelelse: Danskere fjerner plast fra verdenshavene fredag den 08. november 2019

  50 stærke danske virksomheder og organisationer er gået sammen om at gøre noget ved de store problemer med plast i verdenshavene. Den samlede indsats skal sætte et tydeligt dansk aftryk på et globalt problem. Torsdag den 05. december slår parterne dørene op til et stort arrangement hos Dansk Industri, hvor minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn (S), kommer med et indlæg.

  Læs artiklen
 • Kursen er sat mod halvering af skibsfartens CO2-udledning mandag den 21. oktober 2019

  I 2050 skal skibsfartens udledning af CO2 være halveret. Det stiller krav om både teknologisk udvikling, nye forretningsmodeller og politiske aftaler, som sikrer, at den maritime omstilling sker på lige vilkår.

  Læs artiklen
 • Ny spildevandsbeluftning med mange gevinster fredag den 02. august 2019

  Fredericia Spildevand og Energi A/S har etableret en ny løsning til beluftning af spildevand, som både optimerer driften, sparer energi, forbedrer arbejdsmiljøet og øger sikkerheden for medarbejderne.

  Læs artiklen
 • Direkte fra uddannelse til projektledere tirsdag den 23. juli 2019

  To unge, nyuddannede maskinmestre er gået direkte fra skole til job som projektledere hos automationsvirksomheden Sealing System, der leverer palleterings- og robotløsninger til industrien.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.