Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Medie

Maskinmester med methanol i blodet

Maskinmester Kristian Funch-Larsen er bidt af speedway og bruger næsten al sin fritid på sporten med motorcykler uden bremser. Tre af hans børn kører i tre forskellige klasser, og hans kone er næstformand i Brovst Speedway Club.

Den hylende lyd fra fire 85cc speedwaycykler skærer sig gennem luften på Brovst Speedway Center. Fire drenge presser deres benzindrevne totaktsmotorer til det yderste på den knap 200 meter lange ovale bane, så lyden er mere hvinende end brummende.

Uden for banen følger 20-30 søskende, forældre og andre interesserede de fire børn gennem de fire omgange. I ryttergården ved siden af banen og på den midlertidige campingplads befinder sig mindst samme antal børn og voksne.

Det er sommerferie i Jammerbugt Kommune i Nordjylland, og i stedet for en uge i sommerhus, Lalandia eller på Mallorca tilbringer omtrent 60 familier ugen på og omkring Brovst Speedway Clubs nyrenoverede baneanlæg til den årlige sommertræning, hvor 50cc- og 85cc-kørerne fra hele landet samles og træner intensivt i tre dage, inden ugen afsluttes med individuelle løb om lørdagen.

En af tilskuerne følger de fire kørere med særlig interesse. 11-årige Rasmus, én af kørerne, er nemlig maskinmester Kristian Funch-Larsens søn. Han lægger mærke til, om sønnen forbedrer sig i løbet af heatet, men han lytter også til motoren. Måske skal der skrues lidt i pausen for at få den til at yde lidt mere.

Desuden holder han øje med banens beskaffenhed, for under træningsugen skal han ikke blot hjælpe Rasmus og sin ni-årige datter Louise, der kører 50cc. Han skal også slæbe og vande banen, så den forbliver jævn og sikker. Desuden svejser, smeder og skruer han, hvis hegn, slæbesko eller andet materiale på banen eller kørere kræver det.

»I denne uge er jeg en praktisk gris, så der er virkelig tale om aktiv ferie,« fortæller Kristian Funch-Larsen, mens sønnen Rasmus kører ud fra banen efter fire træningsomgange.

Den ultimative familiesport

Interessen for motorsport har han altid haft, men for tolv år siden lokkede en medstuderende på Maskinmesterskolen Aalborg ham med på en bustur til Speedway Grand Prix i Parken. Turen var arrangeret af en anden lokal speedwayklub, og efter turen tog han sin søn Magnus med til prøvetræning i klubben, hvor han kørte nogle omgange på en 50cc-cykel. Det var et kæmpe hit, og siden da har sporten, der er mest kendt for 500cc-methanolmotorer, fyldt mere og mere i den aalborgensiske familie.

»Måske kunne vi også have valgt motocross eller gokart, men nu var det speedway, Magnus prøvede først,« fortæller Kristian Funch-Larsen.

Magnus er nu 16 år og kører 500cc, og de to yngre søskende er fulgt i storebrors fodspor. For at fuldende familieengagementet, så er Kristian Funch-Larsens kone, Pia, holdleder for klubbens 50cc-hold og næstformand i klubben – blandt meget andet. Familiens ældste datter, Cecilie på 19, kører ganske vist ikke, men hun hjælper blandt andet til i klubbens cafeteria.

»Folk udenfor speedway tror det måske ikke, men speedway er i høj grad en familiesport,« siger den 44-årige maskinmester.

Mens fædrene ofte skruer i maskinerne, har mødrene (og masser af andre frivillige af begge køn) mange andre andre funktioner såsom holdleder, tidtager og stævneleder.

»Speedway engagerer virkelig hele familien. De søskende, der ikke selv kører, er ofte med, når storesøster eller lillebror kører, og tit overnatter vi på banerne rundt omkring i landet. Det giver nogle unikke venskaber, hvilket vores træningsuge er et klart eksempel på,« fortæller Kristian Funch-Larsen og peger rundt på Brovst Speedway Center, hvor voksne mænd sidder på knæ med hoveder og hænder begravet i motorer i ryttergården og børn leger på tilskuervoldene.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 9, 2018.

Maskinmester med methanol i blodet
mandag den 17. september 2018

Relaterede artikler

 • Udgivelse af bogen 'Mindetavlen' fredag den 30. august

  I indgangen hos Maskinmestrenes Forening hænger en mindetavle over 195 danske maskinofficerer, der mistede livet på havet under Anden Verdenskrig. De står listet én efter én med navn - men uden historien om, hvordan de på tragisk vis mistede livet til søs.

  Læs artiklen
 • Reception for Maskinmestrenes Forenings nye formand Ca. 5 timer siden

  Onsdag den 14. august blev der afholdt reception for Maskinmestrenes Forenings nye formand, Lars Have Hansen. Lars tiltrådte som formand den 01. juli 2019 og i den anledning var medlemmer, samarbejdspartnere og venner af huset inviteret til at komme forbi og hilse på.

  Læs artiklen
 • Maskinmester med en passion for motorsport onsdag den 07. august

  Når Jakob Teil Hansen ikke er på jobbet som driftsmester, så dyrker han sin hæsblæsende hobby. Jakob deltog i weekenden i Copenhagen Historic Grand Prix.

  Læs artiklen
 • Bedre betingelser for lønsikring onsdag den 03. juli

  Der er indgået aftale om nye og bedre vilkår for den lønsikring, du kan tegne via Maskinmestrenes Forening.

  Læs artiklen
 • Ny formand i Maskinmestrenes Forening torsdag den 20. juni

  Afstemningen til formandsvalget 2019 er nu slut, og der er fundet en ny formand for Maskinmestrenes Forening i perioden 01.07.19 – 30.06.23.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.