Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Som led i indsatsen 'Unge i praksis' vil 4.500 unge i 7. klasse hen over de næste tre år få stillet praktikpladser til rådighed og mulighed for at deltage i sammenhængende vejledningsforløb med indbygget brobygning og erhvervspraktik i en virksomhed.
Som led i indsatsen 'Unge i praksis' vil 4.500 unge i 7. klasse hen over de næste tre år få stillet praktikpladser til rådighed og mulighed for at deltage i sammenhængende vejledningsforløb med indbygget brobygning og erhvervspraktik i en virksomhed.

Ny vejledningsindsats skal tiltrække de dygtige tvivlere

Det er ofte dygtige, uddannelsesmotiverede unge, som er mest i tvivl om deres uddannelsesvalg. Over de kommende tre år skal en landsdækkende indsats friste netop denne ungegruppe til at vælge en erhvervsuddannelse. Nordea-fonden støtter med 5,1 mio. kr.

Fokus på de uddannelsesmotiverede unge

En ny landsdækkende indsats vender projektøren og sætter skarpt spot på en overset men vigtig gruppe af unge i arbejdet med at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse. Mange indsatser er rettet mod de mindre motiverede og ikke-uddannelsesparate unge, men projektet ”Unge i praksis” vil med 5,1 mio. fra Nordea-fonden skifte kurs i retning mod de dygtige, uddannelsesmotiverede unge.

Det sker på baggrund af erfaringer fra de kommunale centre, Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU), som konstaterer, at denne ungegruppe oftest er mest i tvivl om valg af uddannelse og karrierevej. Samtidig har de fagligt dygtige og motiverede unge fået reduceret deres muligheder for vejledning.

”I dag er det sådan, at dygtige uddannelsesmotiverede unge og deres forældre ikke har samme adgang som tidligere til individuel vejledning og brobygning, og de skal selv finde erhvervspraktikken, hvilket kan være rigtig svært for mange,” siger Anders Ladegaard, formand for UU DANMARK.

Og det skal projektet lave om på ved konkret at fokusere på unge i 7. klasse over hele landet, som på forhånd er sikret praktikplads gennem et samarbejde med Danske Maritime, Plastindustrien og Dansk Byggeri. I alt vil 4.500 unge i 7. klasse hen over de næste tre år få stillet praktikpladser til rådighed og mulighed for at deltage i sammenhængende vejledningsforløb med indbygget brobygning og erhvervspraktik i en virksomhed.

”Vi ved med erfaring fra ikke-uddannelsesparate unge, som i højere grad får tilbud om individuel vejledning, erhvervspraktik og brobygning, at disse aktiviteter har meget stor betydning for uddannelsesvalget,” siger Anders Ladegaard.

Han mener, at dygtige, uddannelsesmotiverede unge, der er i tvivl om deres uddannelsesvalg skal have adgang til mere vejledning, mulighed for i højere grad at afprøve en erhvervsuddannelse og at arbejde som faglært. Det giver et bedre grundlag for at træffe et reflekteret valg, som matcher de unges muligheder og interesser.

Øget oplysning skal give effekt

UU DANMARK er sekretariat for de kommunale vejledningscentre og leder projektet, som foregår i samarbejde de Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og en lang række virksomheder foruden de tre brancheorganisationer.

Projektet er med et støttebeløb på 5,1 mio. kroner Nordea-fondens største og mest ambitiøse enkeltsatsning på erhvervsuddannelsesområdet. I alt støtter fonden med 25 mio. kroner om året til og med 2019 med det formål at øge attraktionsværdien og prestigen af de danske erhvervsuddannelser.

”I dag vælger næsten tre ud af fire unge at gå gymnasievejen, som af mange anses for et sikkert valg. Det betyder, at vi som samfund kommer til at mangle faglærte, hvis ikke udviklingen vendes. Vi tror på, at øget oplysning til både de unge og deres forældre kan være med til at friste flere til at vælge en erhvervsuddannelse, og at det kan have en selvforstærkende effekt, når flere af de dygtige og motiverede unge går erhvervsuddannelsesvejen,” siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Forældre er vigtige vejledere

En reform af vejledningsområdet i 2014 har betydet at fagligt dygtige og uddannelsesmotiverede unge får meget mindre vejledning. Mange unge og deres forældre står derfor alene i forhold til uddannelsesvalget. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser at 44% af de unge i 8.klasse oplever det som et stort pres at vælge uddannelse.

I dag vælger 73% af en årgang en gymnasial uddannelse. Nedskæringer på vejledningsområdet har betydet, at flere og flere forældre bliver den primære vejledningskilde for deres børn. Det stiller store krav til forældrenes ressourcer, men også til deres viden.

Analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at det danske samfund i stigende grad bliver opdelt. Vi bosætter os sammen med dem, der ligner os, og vores børn går i skole med dem, der ligner os. Det gør det sværere at knække kurven og skaffe den arbejdskraft, der er brug for. Der bliver simpelthen færre der ved, hvad tømreren, chaufføren og industrioperatøren laver. Derfor skal projektet også inspirere og hjælpe forældre med at få øje på alle de muligheder, som erhvervsuddannelserne rummer.

Kilde: Nordea-fonden

søndag den 23. september 2018

Relaterede artikler

 • Lidt flere unge vil være maskinmestre Ca. 4 timer siden

  Maskinmesteruddannelsen oplever generelt en beskeden fremgang af ansøgere til maskinmesterstudiet på landets maskinmesterskoler.

  Læs artiklen
 • Machine learning vinder bachelorpris fredag den 28. juni

  Jan Hansen vandt 1. præmien for årets bedste bachelorprojekt, som beskæftiger sig med machine learning, algoritmer og neurale netværk til at optimere en industriel forseglingsproces.

  Læs artiklen
 • Fra lokal til global strategi torsdag den 02. maj

  Til daglig er Allan Due Overbeck chef for havmølleparken Horns Rev 2, men efter en masteruddannelse i Leadership Psychology er han nu klar til nye ledelsesudfordringer.

  Læs artiklen
 • Succes i Esbjerg - Rekordantal nye maskinmestre lørdag den 02. februar

  Mange af dimittenderne fra Fredericia Maskinmesterskole Esbjerg (FMS) havde allerede sikret sig et job, før de forleden fik beviset i hænderne.

  Læs artiklen
 • Søpraktik er den bedste forberedelse mandag den 12. november 2018

  Hvis man har en drøm om at arbejde som sejlende maskinmester, er den bedste forberedelse at være i praktik til søs. Det mener to studerende, der som nogle af de få har været heldige at komme i bachelorpraktik hos et rederi.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.