Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Det nye solvarmeanlæg er kun første etape af udbygningen med vedvarende energi hos Smørum Kraftvarmeværk. Direktør Jan Møller er ved at finde nye egnede arealer til udbygning af solvarmekapaciteten.
Det nye solvarmeanlæg er kun første etape af udbygningen med vedvarende energi hos Smørum Kraftvarmeværk. Direktør Jan Møller er ved at finde nye egnede arealer til udbygning af solvarmekapaciteten.

Solen indtager Smørum

Et nyt solvarmeanlæg er første etape af en grøn satsning, som skal afhjælpe konsekvenserne af grundbeløbets bortfald og give forbrugerne hos Smørum Kraftvarmeværk mere vedvarende fjernvarme.

Med et solvarmeanlæg på 11.312 kvadratmeter tager Smørum Kraftvarmeværk nu for alvor hul på den grønne omstilling. Hidtil er varmen produceret på gaskedel og elkedel, men med solvarmeanlægget skal den vedvarende energi til at være en fast del af varmeproduktionen – foruden at den skal holde udgifterne nede. Investeringen i solvarme handler nemlig ikke kun om grøn omstilling. Som mange andre fjernvarmeværker står Smørum Kraftvarmeværk til at miste en betydelig indtægt, når grundbeløbet bortfalder ved udgangen af 2018. Op mod 7-9 millioner kroner kan indtægtstabet beløbe sig til.

»Vi prøver at kompensere for indtægtstabet på alle de måder, som det overhovedet er muligt. Vi investerer i solvarme, vi udskifter og reparerer ledningsnettet for at reducere ledningstabet, og vi prøver at opnå en endnu bedre afkøling af vandet hos forbrugerne, så vi høster nogle gevinster på produktionssiden,« siger Jan Møller, maskinmester og direktør for Smørum Kraftvarmeværk.

På sigt vil han gerne have endnu mere solvarme til Smørum.

»Vi forventer, at 10-12 procent af vores årlige varmeproduktion skal komme fra det nye solvarmeanlæg, men det stopper forhåbentlig ikke her. Vi vil meget gerne udvide yderligere med solvarme, så der på sigt kommer dobbelt så meget kapacitet. Derfor kigger vi efter egnede arealer, hvor vi kan placere en tilsvarende mængde solpaneler inden for de næste par år,« siger Jan Møller videre.

Usikker fjernvarmepris

På grund af det meget solrige forår har anlægget i maj 2018 leveret 40 procent mere varme end beregnet og i perioder dækket op mod 100 procent af byens behov for varmt vand og varme.

»De ekstraordinære mange soltimer i foråret har givet os en hel fantastisk start, men Aalborg CSP har heller ikke oversolgt anlægget, måske tværtimod. Så foreløbig tror jeg, at vi bliver positivt overrasket. Som det ser ud nu, kommer vi til at lave mere varme end beregnet, og derfor er jeg optimistisk og håber på, at anlægget måske kan dække op til 12-13 procent af vores samlede varmeforbrug,« siger Jan Møller.

Siden 2008 er fjernvarmeprisen i Smørum ikke steget, og nogle år er den endda faldet. Men det er usikkert, om den udvikling kan fortsætte. Jan Møller kan ikke udelukke, at varmeprisen kommer til at stige som følge af grundbeløbets bortfald.

»Vi jagter nidkært alle besparelser, men et indtægtstab på op mod syv millioner kroner årligt erstatter man ikke bare lige. Solvarmeanlægget giver måske 2,5 millioner kroner i naturgasbesparelse, så tabet skal modsvares af flere samtidige besparelses- og optimeringstiltag, og i værste fald bliver vi nødt til – forhåbentlig midlertidigt – at sætte varmeprisen op,« siger Jan Møller.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 10, 2018.

mandag den 08. oktober 2018

Relaterede artikler

 • Ocean Plastic Forum fylder 1 år fredag den 06. december

  Den 05. december var Maskinmesterens Forening i spændende selskab med Ocean Plastic Forum i anledning af sidst nævntes 1 års fødselsdag. Maskinmestrenes Forening er medstifter af Ocean Plastic Forum, som også har til huse på Sankt Annæ Plads.

  Læs artiklen
 • Vi skal bruge mindre energi i vores bygninger mandag den 25. november

  Der er et stort potentiale for energieffektivisering af ældre bygninger, der udgør 65 procent af alle danske bygninger.

  Læs artiklen
 • Pressemeddelelse: Danskere fjerner plast fra verdenshavene fredag den 08. november

  50 stærke danske virksomheder og organisationer er gået sammen om at gøre noget ved de store problemer med plast i verdenshavene. Den samlede indsats skal sætte et tydeligt dansk aftryk på et globalt problem. Torsdag den 05. december slår parterne dørene op til et stort arrangement hos Dansk Industri, hvor minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn (S), kommer med et indlæg.

  Læs artiklen
 • ”Trådløs” fjernvarme vinder Fjernvarmeprisen 2019 mandag den 04. november

  Vinder af Fjernvarmeprisen 2019 er Trustrup-Lyngby varmeværk og vandværk.

  Læs artiklen
 • Fjernvarmens Landsmøde 2019 mandag den 28. oktober

  Fjernvarmen spiller en stor rolle i regeringens ambitioner for den grønne omstilling.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.