Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

»Som rigt land har Danmark pligt til at gå forrest i omstillingen til et samfund baseret på vedvarende energi, så vi hurtigst muligt kan imødegå klimaforandringerne, inden det er for sent,« siger Connie Hedegaard.
»Som rigt land har Danmark pligt til at gå forrest i omstillingen til et samfund baseret på vedvarende energi, så vi hurtigst muligt kan imødegå klimaforandringerne, inden det er for sent,« siger Connie Hedegaard.

Danmark skal gå forrest og vise den grønne vej

Selvom Danmark er langt med den grønne omstilling, kan vi godt lære af andre lande, når det gælder de midler, der skal til for at fremme den nødvendige udvikling, siger Concito-formand Connie Hedegaard.

Connie Hedegaard har haft klima, miljø og energi som en rød tråd i karrieren, siden hun blev miljøminister i 2004 og nogle år senere klima- og energiminister. I 2009 var hun i den kapacitet ansvarlig minister, da FN’s klimakonference COP 15 blev afholdt i København, og fra 2010 til 2014 var Connie Hedegaard EU's første klimakommissær.

I dag handler hendes arbejdsliv stadig i høj grad om klima og energi. Hun har blandt andet posten som bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito og for KR Foundation, som er en international miljøfond, og hun bestrider desuden flere udenlandske poster i blandt andet VW’s bæredygtighedsråd og European Climate Foundation.

På Ajour 2018 holder Connie Hedegaard åbningsoplægget under overskriften ”Danmark som grøn vindernation”.

»Som rigt land har Danmark pligt til at gå forrest i omstillingen til et samfund baseret på vedvarende energi, så vi hurtigst muligt kan imødegå klimaforandringerne, inden det er for sent. Vi kan ikke bede fattige mennesker andre steder i verden, som måske ikke engang har elektricitet, om, at de skal bære ansvaret for den nødvendige omstilling. Mange af de problemer med klimaet, vi ser i dag, har deres udspring i vores del af verden, og nu skal vi vise vejen og finde løsningerne, som også kan hjælpe de fattige lande i den rigtige retning, uden at det bremser deres udvikling mod mere velstand og velfærd. En af de store udfordringer er at afkoble økonomisk vækst fra vækst i forbruget af fossile brændsler. Det er vi lykkedes med i Danmark, og forhåbentlig kan det eksempel brede sig til mange andre lande. Det kommer ikke til at ske fra den ene dag til den anden, men jeg ser mange tegn på, at udviklingen går den rigtige vej. Selv Kina, som har haft meget høje væksttal i mange år, er tæt på at kunne afkoble fortsat vækst fra øget brug af fossile brændsler,« siger Connie Hedegaard.

60.000 grønne arbejdspladser

Et vigtigt pejlemærke for om omstillingen til grøn energi går den rigtige vej, er at studere investeringerne på global skala.

»De globale investeringer er begyndt at skifte retning mod mere vedvarende energi. Når man taler med pensionskasser og andre store investorer, er den tendens klar. Alle lande har nu forpligtet sig i kraft af de internationale klimaaftaler, så man ved, at der ikke er nogen vej tilbage, og at alle ens konkurrenter også bliver nødt til at gå i gang med at ændre retning og investere i nye energiløsninger, som kan bidrage til, at man når målene, der er sat op globalt. Alene i Danmark er der skabt 60.000 arbejdspladser i tilknytning til vedvarende energi og cleantech. Og det er vel at mærke ikke arbejdspladser et bestemt sted i landet, men spredt ud i hele landet. Det, tror jeg, kan være med til at inspirere andre lande, som også ønsker nye arbejdspladser spredt ud lokalt, så de kommer alle egne til gode,« siger Connie Hedegaard.

Et andet eksempel på udviklingen er, at nogle af verdens største forsikringsselskaber nu ikke længere ønsker at forsikre eller investere i eksempelvis kulminer og kulfyrede kraftværker.

»Der er en global bevægelse i gang. Nogen skal vise vejen. Det gør vi i Danmark og Nordeuropa, og så vil udviklingen brede sig. Forhåbentlig i et tempo så vi kan nå at undgå de værste effekter af klimaforandringerne, men uanset hvor hurtigt omstillingen kommer til at gå globalt, så har vi ikke muligheden for at gøre noget andet. Der er kun én vej: At reducere udledningen af drivhusgasser og gøre os uafhængige af fossile brændsler,« siger Connie Hedegaard.

Hør hele Connie Hedegaards indlæg, når hun besøger Ajour 2018 den 29. november. Se programmet og tilmeld dig HER.

Læs hele artiklen i Ajourmagasinet 2018.

mandag den 15. oktober 2018

Relaterede artikler

 • Nyt liv til plastikaffald tirsdag den 18. juni

  Lasse Helledi har sammen med sin kammerat Andreas Zacho nu drevet virksomheden Von Plast i et år. Visionen er at genanvende plast og give det nyt liv, så plastikaffaldet ikke nødvendigvis ’bare’ forbliver affald.

  Læs artiklen
 • Plastik-netværk indsamler affald fra Københavns Havn onsdag den 12. juni

  Dagens fangst var 55 kg affald, da ni medlemmer af netværket for Ocean Plastic og Materialer stævnede ud i havkajakker for at rense Københavns Havn for uønsket plastaffald.

  Læs artiklen
 • Danske maskinmestre udvikler metode til at fjerne plast fra strandene mandag den 27. maj

  Det er med havplast som med vejret - alle taler om det, men ingen gør noget ved det. Det skal der nu rådes bod på. Et konsortium rundt om Ocean Plastic Forum har sat sig for at gøre noget ved problemet i et samarbejdsprojekt ledet og finansieret af Innovationsnetværket Dansk Materiale Netværk.

  Læs artiklen
 • Nye Crew Transfer Vessels skal sejle i to meters bølgehøjde mandag den 27. maj

  Jo længere havmøller kommer til havs, desto større Crew Transfer Vessels er der brug for. MH-O&Co og Granly Diesel har samarbejdet om nye transportfartøjer, som kan operere i op til to meters bølgehøjde.

  Læs artiklen
 • Studerende skal forme fremtidens klimaløsninger Ca. 3 timer siden

  Den 27-årige vestjyde, Henrik Schneider, skal være med til at forme Danmarks grønne omstilling. Han er sammen med ti andre unge mennesker blevet udvalgt til Ungeklimaråd, der fremover skal give deres bud på, hvordan klimaudfordringerne skal løses.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.